Cum sa accelerezi procesul de angajare

Angajarea in sine nu mai este atat de importanta pentru multi oameni; angajarea rapida a devenit esentiala. Nevoile financiare, nevoia de constanta in job, nevoia de activitate si lipsa de planificare, toate isi spun cuvantul.

Vestea buna este ca exista scurtaturi si exista metode de a accelera procesul de angajare, unele din ele capabile sa produca rezultate foarte bune. Aceasta deoarece angajarea cu succes depinde pe de o parte de dinamica pietei locurilor de munca si a domeniului care te intereseaza, dar pe de alta parte de modul tau de a aborda procesul de angajare si de felul cum te vinzi.

Asta fiind spus, este important sa constientizezi si faptul ca nu controlezi tu toate variabilele din acest joc, iar uneori, oricat de mult vrei, nu vei reusi sa obtii tipul de job pe care il doresti intr-o luna de zile sau durata in care doresti. Asa cum dietele miracol nu functioneaza, si retetele miraculoase de angajare pot sa fie niste capcane periculoase.

In continuare iti voi oferi cateva idei practice si realiste pentru a accelera angajarea, idei pe care le discut deseori si cu persoanele ce apeleaza la serviciile mele de career coaching (de obicei mult mai in detaliu).

1. Fa o reclama din CV-ul tau
Uite-te pe orice site de recrutare de top si vei vedea ca la multe anunturi de joburi exista cateva sute de aplicari dupa 48 de ore de la postarea anuntului. Aceasta este concurenta ta. Un CV mediu pur si simplu nu mai face fata. Nici macar un CV bun nu mai face fata. Ai nevoie de un CV foarte bun, de un CV ca o reclama.

Nu este vorba despre calitatea ta ca profesionist. Daca aplici la joburi cu al carui profil nu ai nici o legatura, nu vei fi chemat la interviu indiferent de CV-ul tau. Este vorba despre aspectul si continutul documentului care te vinde ca profesionist. Ai nevoie de un CV care este extraordinar de bine structurat, de un CV capabil sa evidentieze toate rezultatele si competentele tale relevante. Acorda timp si atentie CV-ului tau pentru a-l face sa fie astfel, pentru a face din el reclama personala.

2. Fa-te vazut si remarcat
O problema comuna a cautatorilor de joburi este lipsa de diferentiere fata de ceilalti candidati. Pentru angajatori, cel putin initial, ca si restul candidatilor, esti doar un alt CV. Dar daca ai fi si altceva? Daca cunoaste si un pic din persoana ta reala, din imaginea ei sau comportamentul ei? Te-ar ajuta? In marea majoritate a cazurilor, raspunsul este ca da. Fie si doar pentru faptul ca te diferentiaza de restul candidatilor, te face retinut si astfel atrage atentia asupra CV-ului tau.

Un client imi povestea recent cum a trimis prin email CV-ul sau pentru un job unei importante companii bancare. Vazand ca nu primeste nici un semn, s-a decis sa se duca personal cu CV la sediul companiei. Pentru ca CV-ul a ajuns si pe aceasta cale, a atras atentia, a fost citit, clientul a fost invitat la interviu si in final a obtinut un job in companie. Ceva timp mai tarziu afla ca initial, fiind depuse sute de aplicatii pentru job pe email, CV-ul sau nici nu a fost citit. Pana cand l-a depus si personal. Lectia: iesi in evidenta prin contactul direct, fata-n fata cu angajatorul.

3. Fa sacrificii strategice
Sunt domenii afectate major de criza. In care sunt multi someri, in care salariile au scazut vizibil. Chiar daca esti un profesionist competent, in aceste domenii este important sa stii sa faci sacrificii. Nu orice sacrificii, ci sacrificii strategice, pe termen scurt, care au efecte pozitive mult mai mari pe termen lung.

De pilda, cunosc persoane disponibilizate care au acceptat un job cu un salariu un pic mai mic decat cel anterior si care spun ca a fost clar o alegere buna. Scaderea salariului, daca nu este mare, nu este o reflectie a unei lipse de pregatire profesionale, ci a dinamicii unei piete in criza. Smecheria este sa iti poti lasa orgoliul de o parte si in acelasi timp sa nu faci din frica sau dezinformare sacrificii prea mari sau nejustificate.

Succes!

Eduard Ezeanu

 


Eduard Ezeanu este Career Coach pentru Career Experts,

primul centru privat de consultanta in cariera din Romania.

www.careerexperts.ro

 

 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI