Tineri la început de carieră - Cum să capeți experiența pe care o cer angajatorii

De doi ani asistăm la o remodelare continuă, în ceea ce privește modul de lucru. Adaptarea nu a fost ușoară - pentru unii full remote, pentru alții hibrid. Cu toate astea, contextul pandemic a adus cu sine revoluția beneficiului suprem acordat de tot mai multe companii: munca de oriunde.  

Așa cum o arată studiile recente, tot mai mulți tineri au drept criteriu principal de selecție a jobului, posibilitatea de a munci remote.

Totuși, oricât de frumos ar suna, acest sistem de lucru poate aduce cu sine și unele neajunsuri. Mai ales atunci când vorbim de tineri în stadiul incipient al unei cariere.  

Vezi aici joburi remote pentru începători


Dacă faci parte din categoria aceasta, este foarte probabil să fi resimțit diferit din punct de vedere profesional perioada pandemiei, față de cei mid level sau chiar seniori. Pentru că acești ultimi doi ani ar fi trebuit să reprezinte startul tău profesional iar izolarea a contribuit într-un mod negativ și a îngreunat procesul de acumulare a experienței pe care o cer angajatorii din piața muncii. 

Prea multe așteptări, prea puține oportunități? 

Cum aproape orice informație e la doar o căutare distanță, a dobândi noi aptitudini nu mai e o problemă. Cât timp ai un mindset orientat către cunoaștere și creștere, curiozitatea cronică pentru a ști mai mult te va ajuta să absorbi mult, repede. Și-atunci, ce te faci cu paradoxul care e în continuare o realitate și anume așteptările legate de experiență, pe care le au angajatorii, atunci când vine vorba de tineri? 
 

Lucrează la Soft Skill - urile tale! 

Prin soft skills, trebuie să înțelegem un ‚cocktail’ de abilități intrapersonale – adică modul în care gestionăm propriile emoții, conflicte, stresul și abilități interpersonale – cum interacționăm cu cei din jur, inteligența noastră emoțională, atitudinea, empatia. Cele mai recente studii efectuate în rândul angajatorilor relevă un accent deosebit pus pe calitățile soft ale candidaților și angajaților. Setea de cunoaștere, spiritul de echipă, flexibilitatea în gândire sau abilitățile de comunicare sunt soft skillurile care ocupă primele locuri în topul ingredientelor ce compun un profesionist
.  

Citește mai multe despre soft skills aici


Cum lucrăm la ele? S-ar putea să nu realizezi, dar o faci. Zilnic. Orice tip de interacțiune pe care o ai cu echipa ta presupune folosirea abilităților de comunicare. Mai mult, arată modul tău de a te raporta la oameni și situații. De aceea, caută să înveți din fiecare schimb și analizează cum decurg atât comunicarea cu cei din jur, cât și modul de a rezolva problemele care se ivesc, de exemplu. La final de zi, vei putea vedea dacă rezultatul a fost mai bun decât ieri și astfel vei putea lucra la a îmbunătăți ce ține de propria conduită și mod de abordare. 

Spune mai des DA! 

Zona noastră de confort reprezintă, nu de puține ori, o piedică în dezvoltarea noastră profesională. Cu toate astea, fiind la început de carieră, e esențial să acumulezi toată experiența de care poți beneficia. Unul dintre cele mai bune moduri de a face asta este să iei parte la seminarii, discuții, conferințe, workshopuri, training-uri și în general, la orice tip de program sau eveniment care aduce ceva în plus bagajului tău profesional. Fie că se țin offline sau online. Pe lângă informațiile practice pe care le dobândești, ai oportunitatea de a-ți crește rețeaua de contacte și poate să cunoști colegi de breaslă alături de care te poți dezvolta. 

Succesul în prezent, dar mai ales în viitor e rezervat celor care învață zilnic și cu orice ocazie. Fie că e vorba de hard skills sau soft skills, este esențial ca învățarea să fie un stil de viață și nu doar o ocupație part time
 

Aplică pentru internshipuri! 

Programele de mentorat oferă un insight valoros în interiorul unei companii, dar și oportunitatea de a analiza la prima mână dacă domeniul ales este potrivit pentru tine. Îndrumarea unui profesionist cu experiență îți va da șansa să acumulezi experiență relevantă pentru viitorul tău profesional. Deși există opțiunea de a aplica pentru internship-uri plătite, studii desfășurate în timpul pandemiei arată că tinerii care aplică pentru programe de mentorat sau chiar joburi entry level, sunt mai preocupați de perspectivele pe care acestea le oferă pe termen lung și nu atât de aspectul financiar. 
 

Vezi aici toate internship-urile



Trimite scrisori de intenție! 

Într-un CV, lipsa experienței este ușor de observat. Mai mult, acesta nu-ți permite să vorbești deschis și pe un ton personal despre abilitățile tale, despre drive-ul tău sau despre motivele pentru care îți dorești cu ardoare un rol în compania la care aplici. O scrisoare de intenție îți va da ocazia să dezvolți modul în care toți pașii de până acum te-au pregătit pentru job, ce anume te motivează și de ce ești un candidat foarte bun, chiar și ținând cont de aparentă lipsă a experienței.







 

Știu că tot ce am inclus în acest articol poate părea foarte tehnic, ca la carte. Mai știu și că poate părea că te învârți într-un cerc vicios, acela în care angajatorul îți cere experiență, dar tu nu reușești să iei un job pentru a căpăta acea experiență. 

Trebuie să recunoaștem, pandemia ne-a învățat că viitorul se traduce în flexibilitate și e rezervat celor care știu să adapteze metodele și instrumentele pe care le au la îndemână, pentru ca la final de zi să cadă în picioare.  Așa că, tot ce pot să îți doresc pe mai departe este să nu fii doar parte din statistică, doar un procent în acea discrepanță în număr dintre joburi disponibile și profesioniști. Ci să devii și să fii tot ce ți-ai dorit prin prisma carierei pentru al cărei viitor lucrezi acum, zi de zi.





credits catre: Leonard RIZOIU
 
      
HR Expert & Managing Partner la leoHR - o voce puternică in zona de capital· uman din România , cu peste 15 ani de experiență în business· și management· în diferite industrii .
Leonard Rizoiu este definiția profesionistului cu gândire strategică ,  orientat spre rezultate , care· înțelege în profunzime nevoile afacerilor , construind soluții complete· și personalizate pentru acestea . Promotor al empatiei și umanității în piața muncii , Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creșterea performanței în organizații , cât și la educarea publicului larg prin numeroase intervenții TV și în presa scrisă .



 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI