Ieșirea din rutină – un prim pas pentru dezvoltarea carierei





Toată lumea are o zonă de confort
; este acel loc în care· familiaritatea și rutina îți oferă un sentiment de siguranță și predictibilitate . La locul de muncă , s-ar putea regăsi în acea funcție în care· ești de suficient de mult timp pentru a cunoaște și a anticipa aproape fiecare aspect· al activității - oamenii , ședințele recurente , provocările de zi cu zi și rezolvarea lor , etc . . Din păcate ,a rămâne în zona de confort te poate pune într-o rutină în care· poți pierde provocări valoroase și oportunități de a te dezvolta .
 

În practica mea de coach· în carieră am observat că majoritatea  regretelor care· apar în viața profesională (indiferent de vârstă, experiență, industrie, seniorat) sunt legate de faptul că și-au permis să stea prea mult timp în zona de confort. Câteodată este un atașament foarte mare legat de echipă, alteori de manager sau chiar de activitate în sine.
 

Aud de multe ori întrebări de genul “dacă îmi e bine , de ce să schimb ceva ? ” . Teama de schimbare , de a ieși din· zona de confort ne este foarte puternic adusă aproape și prin sfaturile populare care· ni s-au înrădăcinat puternic în comportamentul nostru “nu da vrabia din· mână pe cioara de pe gard” sau “rău cu rău , dar mai rău e fără rău” , etc . .
 

Așadar , ce face· să fie atât de importantă ieșirea din· zona de confort încât să cauți soluții să îți depășești limitele ?

 

1. Îți îmbunătățește creativitatea

Ieșirea din· rutină te poate ajuta să îți îmbunătățești creativitatea , deoarece te forțează să acționezi în activități și soluții noi . De exemplu , un consultant· fiscal se oferă voluntar să lucreze cu un grup de copii supradotați . Nu a lucrat în învățământ , așa că nu este familiarizat cu un mod clasic de predare . Totodată , provocarea determină să devină creativ și să vină cu o modalitate nouă de a-și împărtăși cunoștințele și a aduce valoare acestor copii .

 

2 . Te face· mai productiv

Când lucrezi în zona ta de confort , devii mai relaxat . Acest lucru se datorează faptului că îți înțelegi deja responsabilitățile zilnice și cum să le îndeplinești . Ieșirea din· rutină îți permite să redevii alert(ă) , curios/curioasă și motivat(ă) să înveți lucruri noi în timp ce îți duci la îndeplinirile sarcinile zilnice .

De exemplu , un om de vânzări se mută din· industria farmaceutică în industria bancară . El trebuie să se obișnuiască și cu un nou mediu de lucru și să învețe despre terminologia utilizată în industria bancară . Acest lucru îl face· mai productiv , deoarece trebuie să aibă un anumit număr de întâlniri zilnic , în timp ce învață informații noi despre produsele bancare , fluxurile și procedurile de lucru .
 

3. Îți permite să dobândești noi abilități

Acest lucru se datorează faptului că este posibil să îți asumi noi responsabilități pentru care· vei avea nevoie de noi competențe . Astfel , va fi nevoie să te înscrii la cursuri de formare continuă , să studiezi diverse tehnici utile , să lucrezi cu mentori , coach· , etc . . De exemplu , un profesionist în marketing căruia nu îi place· să vorbească în public acceptă să fie orator· la o conferință în domeniu . Astfel , se va înscrie la un curs de vorbire în public oferit de compania sa și își va dezvolta aceste abilități .

 

4. Te ajută să avansezi în profesia ta

Ieșind din· zona ta de confort , ai ocazia să avansezi în carieră . Acest lucru se datorează faptului că , manifestând interesul pentru a prelua noi responsabilități și roluri în cadrul organizației , îți crești șansele reale de a fi luat în considerare în cadrul unei promovări . De exemplu , un contabil decide· să își depună candidatura pentru poziția de manager și primește promovarea . Dacă nu s-ar fi înscris la interviu , ar lucra în continuare în rolul lor de contabil .

 

5. Îți permite să explorezi alte cariere

Abilitatea de a urmări diferite oportunități de carieră este un alt motiv pentru a ieși din· zona ta de confort . Indiferent dacă ești nemulțumit de poziția actuală sau ești interesat să lucrezi într-o altă industrie , abilitatea de a aplica pentru un alt loc de muncă sau de a urma studii suplimentare te poate ajuta să faci această schimbare .

De exemplu , acum 5 ani eram Director de Vânzări într-o bancă românească și eram foarte interesată de dezvoltarea mea și a oamenilor din· echipă . Astfel , am urmat diverse cursuri , am absolvit o școală de coaching , mi-am obținut certificare internațională de coach· și am ajuns să fac tranziția în antreprenoriat , fiind coach· cu normă întreagă😊.

 

6. Te ajută să ai o abordare sănătoasă la stres

În timp ce zona ta de confort te încurajează să eviți stresul , ieșirea din· rutină te încurajează să vezi stresul ca pe o parte obișnuită a vieții de zi cu zi . Acest lucru ajută la o abordare sănătoasă a stresului în viața ta . De exemplu , un om de vânzări își asumă trei clienți suplimentari . Are mai multă muncă și mai multe responsabilități de îndeplinit pe care· nu le avea până acum . Acest lucru îl ajută să învațe noi soluții pentru a-și canaliza stresul către productivitate .

 

7. Îți permite să extinzi rețeaua profesională

Ieșirea din· rutină înseamnă că îți poți extinde rețeaua profesională contactând profesioniști din· industrie sau participând la evenimente locale· din· industria ta . Acest lucru poate duce la noi oportunități de angajare , mentorat sau referințe pentru diferite proiecte . De exemplu , un antreprenor participă la o conferință de finanțare și începe un parteneriat cu un consultant· fiscal care· îl ajută să își optimizeze impozitele .

 

8. Crește încrederea în sine

De exemplu , am lucrat cu un client care· era· manager de resurse umane , dar își dorea foarte mult să își deschidă propria afacere . Ca angajat nu știa dacă este capabil să fie antreprenor , însă acum că are propriul business· știe că își poate îndeplini obiectivele profesionale , oricât de ambițioase ar fi .

 

9. Îți oferă un nou sens în viața ta de zi cu zi

Și nu în cele din· urmă , ieșirea din· rutină te poate ajuta să îți oferi un nou scop , mai adaptat credințelor și valorilor actuale . De exemplu , o asistentă medicală găsește un nou sens la locul de muncă , ajutând la nașterea și îngrijirea nou-născuților , în loc să rămână pe secția cu pacienții cu traume .

 


Nu este ușor să faci saltul în zone noi și necunoscute . Cu toate acestea , experiențele care· îți provocă mentalitatea și abordarea față de munca ta vor avea un impact· pozitiv asupra performanței și abilităților de a „intensifica” efortul în perioadele de schimbare și incertitudine .

Indiferent dacă faci schimbări în rolul actual sau schimbi locul de muncă , poți oricând să ieși din· rutină și să îți revitalizezi cariera .

Pentru a avea o viață profesională împlinită este foarte important· să ai “mintea deschisă” . Acest lucru înseamnă să accepți schimbări precum noi responsabilități , dar în egală măsură înseamnă să îmbrățișezi conceptul de eșec ca început al succesului , deoarece poți învăța și evolua din· greșelile tale· .

 

Gina Matei

Coach de carieră – Viitorul Meu

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania