Limbaje de programare de viitor



Intr-o lume a schimbarilor constante in tehnologie, calculatorul a ajuns sa fie cel mai important pilon, iar capacitatea de a scrie intr-un limbaj de programare reprezinta unul dintre cele mai mari avantaje pe piata fortei de munca.

Comunitatea programatorilor si developerilor creste din ce in ce mai mult si mai repede, iar noi limbaje de programare apar. Limbaje de programare mai rapide, mai inteligente si cu mai putine bug-uri. Cam acestea sunt caracteristicile pe care creatorii noilor limbaje le promit.

Limbajele de programare de viitor necesita stabilitate si bune practici pentru a putea sustine inovatiile care continua sa apara. Este deja bine stiut ca fara clasicele limbaje de programare (JavaScript, C++, C#), cele noi cu siguranta nu ar exista si nici nu ar putea performa.
 

Te intrebi “Ce limbaj de programare sa invat?”

Limbajele pe care le vom prezenta in randurile care urmeaza nu sunt limbaje noi, cu intru-totul alte comenzi, ci fie sunt create pentru analiza statistica, ori pentru a moderniza limbajele clasice. Un lucru este cert – toate schimba modul in care vom scrie codul in prezent si construiesc pilonii viitorului in codare.


1. Swift
Apple a inteles ascultand feedback-ul oferit de programatorii juniori referitor la greutatea de a programa in Objective C, asa ca a introdus Swift.

Swift este un limbaj de programare compilat, multiparadigma, care a fost creat pentru a sustine dezvoltarea sistemelor iOS si OS X. Swift este o compilatie de limbaje de programare, unde au fost grupate doar cele mai bune caracteristici. Cele mai multe elemente din Swift sunt inpirate din C si Objective-C, dar si din Rust, Haskell, Ruby, Python.

Vezi joburi Swift


2. Scala
Scala este unul dintre cele mai bune limbaje de programare functionale si cel mai usor limbaj de programare, potrivit TechBeacon. A fost proiectat pentru a functiona pe JVM, asa ca orice vei scrie in Scala va merge oriunde si Java va merge.

Plusuri si minusuri? Este functional si indeajuns de flexibil sa functioneze cu alte programe care folosesc JVM, insa sa gandesti functional poate fi dificil pentru unele task-uri sau aplicatii.

Vezi joburi Scala


3. Kotlin
Kotlin a crescut destul de mult in popularitate in ultimii ani, ajungand de la un mic proiect de programare la un limbaj de prima clasa folosit pentru dezvoltarea sistemului de operare Android.

Unde este folosit Kotlin? Intr-un studiu recent Pusher a descoperit ca 79,5% dintre profesionistii IT folosesc Kotlin in relatie cu Android, in timp ce 31% dintre ei il folosesc pentru proiecte backend, 30,5% pentru librarile sale, iar 5,5% pentru alte activitati.

Sustinerea acestui limbaj din partea Google si interesul crescut pe care developerii il au pentru el ii fac pe specialisti sa prezica popularitatea sa din anii care urmeaza, avand potential sa ajunga o componenta importanta din viitorul Google.

Vezi joburi Kotlin


4. MATLAB
MATLAB a crescut constant in popularitate, urcand in indexul TIOBE de pe locul 17 pe 13. Acest fenomen este surprinzator, avand in vedere ca in trecut acesta era folosit de matematicieni si cercetatori pentru care numerele erau ca un al doilea limbaj de comunicare.

Carui fapt i se datoreaza aceasta crestere? Este un limbaj folositor pentru analiza dateor si poate interactiona foarte bine cu limbaje mai populare, precum Python sau Java. Avand in vedere ca tot mai multe companii au introdus folosirea datelor in task-urile zilnice, MATLAB poate ajunge un limbaj de viitor.

Plusuri si minusuri potrivit TechBeacon? Foloseste rapid algoritmi staibili pentru operatiuni matematice complexe. Partea dificila? Matematica este in continuare a stiinta dificila si compexa.

Vezi Joburi Matlab


5. Rust
Rust este cel mai iubit limbaj de programare, potrivit Stack Overflow Developer Survey.
De ce atat de multi IT-isti il iubesc? Pentru ca este open-source, memory safe si are o sintaxa similara cu C si C++. Este elegant, prietenos, mai ales pentru cei care au mai putina experienta in programare si folositor pentru sistemele Web si de operare.

Toate acestea il recomanda ca avand potential de a creste in anii care urmeaza, desi potrivit celor de la Dice (platforma de recrutare) va dura pana va incepe sa concureze cu C si C++.

Joburi Rust
 

Cel mai usor limbaj de programare?

Daca te afli la inceputul carierei tale de developer si nu stii exact cu ce limbaj de programare sa incepi click aici.
 

Cel mai cautat limbaj de programare?

Daca planuiesti sa te apuci anul acesta de programare si nu stii exact ce limbaje de programare se cauta, Stack Overflow au analizat in studiul lor raspunsurile a 100,000 developeri si profesionisti IT despre popularitatea limbajelor de programare. Pe primul loc s-a clasa JavaScript (69,8%), urmat de HTML (68,5%), CSS (65,1%) si SQL (57,0%)



Este destul de greu sa prezicem cele mai cautate limbaje de programare sau care vor fi cele mai folosite limbaje de programare. Asa ca, fie ca esti la inceput de cariera sau esti un profesionist este important sa te informezi constant pentru a fi la curent cu ultimele tendinte.
 

Citeste si:

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI