Legea Internshipului – tot ce trebuie sa stii

legea-internshipului

Incepand cu data de 18.08.2019 a fost aprobata Legea Internship-ului (Legea nr. 176/2018) care le permite tinerilor de cel putin 16 ani sa participe la un program de internship platit in cadrul unei institutii publice sau companii private.

Scopul legii? Sa ofere posibilitatea internilor sa isi consolideze competentele si abilitatile profesionale pentru a se adapta la cerintele practice ale jobului si pentru a dobandi experienta si vechime in specialitate.

Internship-ul se poate desfasura pe o perioada determinata de maxim 720 de ore pe parcursul a maxim 6 luni, fara a mai putea prelungi programul. Internul poate lucra maxim 40 de ore pe saptamana si nu are voie sa efectueze ore suplimentare.

De retinut! Perioada in care se face internship-ul va fi considerata vechime in munca, conform Ministerului Muncii.

1. Contract de internship
2. Incheierea programului de internship
3. Certificat de internship
4. Salariul internului in 2023
5. Sfaturi de la specialisti pentru juniori


Contract de Internship

Contractul de internship reprezinta contractul incheiat intre intern si companie. Acesta trebuie sa fie pe perioada determinata si in baza acestuia interul se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea companiei.

Compania se obliga sa ii ofere internului o indemnizatie si toate conditiile necesare pentru a performa cat mai bine.

Potrivit Legii internshipului durata maxima a contractului de internship este de 6 luni, fara posibilitatea de a il prelungi.

!!! Un lucru important de care trebuie sa tii cont este ca din punct de vedere juridic internul si stagiarul nu sunt acelasi lucru, potrivit avocatnet.ro. Exista o lege separata pentru stagiari - legea nr.335/2013.


legea_internshipului

 

Descarca Modelul pentru Contractul de internship

 

Ce se intampla dupa ce se incheie programul de internship?

In cazul in care compania decide ca vrea sa continue colaborarea cu internul, dupa ce perioada contractuala agreata a expirat, va fi nevoie de un contract de munca. Contractul de internship se va incheia in mod obligatoriu in forma scrisa.

Este obligatoriu ca la incheierea programului, internul sa fie evaluat de cel care l-a indrumat pe perioada internship-ului. Raportul de evaluare ale internului trebuie sa includa ce aptitudini a dobandit, cum s-a comportat, unde s-ar situa cunostintele si competentele sale teoretice, daca au fost atinse obiectele de performanta etc.

Pe baza acestui raport de evaluare, compania va elibera un certificat de internship, in termen de 5 zile de la comunicarea evaluarii.
 

Certificat de internship

Certificatul de internship este documentul intocmit de companie la finalizarea programului de internship, care atesta perioada in care internul a desfasurat activitate in baza contractului de internship, activitatile desfasurate, precum si calificativul obtinut in urma evaluarii.

Certificatul trebuie sa contina urmatoarele elemente:
  • datele de identificare ale companiei;
  • numarul de inregistrare si data emiterii certificatului;
  • numarul de inregistrare si data incheierii contractului de internship;
  • datele de identificare ale internului;
  • perioada programului de internship;
  • numele reprezentatului legal al organizatiei;
  • mentiunea „Internul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor cuprinse in acest certificat”;
  • programul in cadrul caruia si-a desfasurat activitatea internul;
 
legea_internshipului

Descarca Model Certificat de Internship



Salariul pentru un internship potrivit legii internshipului

Companiile sunt obligate sa plateasca internii cu o indemnizatie lunara de cel putin 50% din echivalentul salariului de baza minim brut.

Incepand cu 2023 salariul minim brut a crescut la 3.000 RON, ceea ce inseamna ca si tu ca intern vei primi mai multi bani.

Astfel in 2023, internii vor primi o indemnizatie de 1.500 RON.
 

Daca iti cauti un internship anul acesta, sigur il gasesti AICI, pe Hipo.ro

 

De ce sa faci un internship?

Experienta de lucru anterioara si internship-urile sau stagiile de practica sunt principalele criterii pe care angajatorii le urmaresc in CV-urile Juniorilor conform Raportului Hipo.ro - Piata fortei de Munca in 2022.
 


Raportul Hipo.ro - Piata fortei de munca in 2022
 

Sfaturi de la specialistii HR pentru candidatii juniori

  • “Sfatul nostru pentru juniori este sa se expuna inca din facultate la cat mai multe experiente business care sa ii scoata din zona de comfort si care sa le ofere un mediu in care sa isi imbunatateasca soft skill-urile mentionate sus - internship-uri, experiente Work&Travel, voluntariat.” - Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead, EY Romania
 
  • “Cel mai important lucru ar fi sa se implice in tot ce se poate, mai ales in perioada studentiei. Fie ca este vorba despre voluntariat, internshipuri sau mici joburi part time (relevante), orice ocazie merita din plin si se va dovedi importanta la angajare." - Ovidiu Balcacian, Co-fondator, The Pharmacy
 
  • "Recomand candidatiilor aflati la inceputul carierei sa desfasoare programe de stagii de practica/internship in companii, acesta fiind un mod rapid de a invata multe lucruri, de a se perfectiona si capata experienta, atat de apreciata de angajatori.” - Roxana Condila,Human Resources Manager, Allevo

Daca iti cauti un internship anul acesta, sigur il gasesti AICI, pe Hipo.ro

Citeste si:

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI