Scrisoarea de intentie - modelul EuropassContinutul unui scrisori de intentie – model Europass nu difera cu mult fata de cel al unei scrisori de intentie clasice. Aceasta trebuie sa exprime motivul pentru care aplici la jobul respectiv, argumentele care te recomanda pentru acel job si dorinta de a fi invitat la un interviu pentru a putea discuta mai multe.

Care este structura scrisorii de motivatie – modelul European?

1. Primul paragraf al scrisorii de intentie – modelul Europass: o scurta introducere in care te prezinti si explici motivul pentru care trimiti aplicatia pentru jobul sau programul de internship;

2. Al doilea paragraf din modelul Europass al scrisorii de intentie – aici demonstrezi angajatorului de ce esti potrivit pentru jobul din cadrul companiei, expunand abilitatile care te recomanda

 
Descarca Scrisoare de intentie model european completata3. Al treilea paragraf al scrisorii de motivatie – modelul European – in cadrul acestuia poti face trimitere la CV-ul tau si la disponibilitatea de a te prezenta la interviu. In plus, poti folosi acest paragraf pentru a aduce in discutie recomandari profesionale care te avantajeaza sau poti sublinia performantele deosebite.

4. Formula de incheiere - desi depinde de stilul si de optiunea fiecaruia, formula de incheiere a unei scrisori de intentie trebuie sa apartina, ca si restul continutului, unui stil profesional, neutru, nicidecum personal. Sunt potrivite formulari de tipul “Cu consideratie/stima/respect/sinceritate,” etc.


Ce iti recomanda specialistii cand redactezi scrisoarea de intentie – modelul Europass?

Adapteaza scrisoarea la jobul pentru care aplici

Redactand o scrisoare unica pentru fiecare pozitie la care aplici iti poate creste sansele de angajare si poate demonstra motivatia ta de a obtine jobul.


Keep it short and simple!

De cele mai multe ori expertii recomanda sa nu depasesti o pagina in momentul care iti redactezi scrisoarea. Cu toate acestea, atat Lees, cat si Jodi Glickman, expert in comunicare si autoare a cartii Great on the Job considera ca scrisorile ar trebui sa fie si mai mult scurtate. “Ar trebui sa fie indeajuns de scurt incat o persoana sa o poata parcurge pe diagonala in cateva secunde”, spune Lees. In acest caz, bineinteles ca nu recomandam sa scrii cateva randuri, dar sa iti prezinti ideile succint. 

 
Descarca Scrisoare de intentie model european completataEvidentiaza competentele si abilitatile tale.

In textul scrisorii tale de intentie - modelul Europass evidentiaza cateva dintre cele mai relevante aptitudini ale tale care pot fi corelate cu programul universitar pe care l-ai ales. De exemplu, daca iti doresti sa urmezi cursurile unei facultati cu specializare in studii politice, gandirea critica poate reprezenta un avantaj. De asemenea, poti mentiona alte activitati extracurriculare, precum cluburi de debate, programe de voluntariat sau proiecte speciale in care te-ai implicat.


Scrie, citeste si reciteste scrisoarea ta de motivatie – model european

Asigura-te ca nu exista greseli de ortografie sau gramaticale in textul scrisorii si ca textul este formatat pentru a arata cat mai bine in pagina. Desi pot parea detalii neinsemnate acestea pot face diferenta intre admis si respins.


Adreseaza scrisoarea unei persoane si incearca sa eviti expresiile Domnului/Doamnei…., In atentia …


Documenteaza-te despre companie si citeste cu atentie cerintele jobului

Inainte sa incepi redactarea scrisorii este important sa afli mai multe despre companie, despre proiectele lor si activitatea in domeniu si incearca sa conturezi un portret al candidatului ideal. Include astfel de detalii in scrisoarea ta pentru a demonstra interesul tau pentru jobul ales.

Da dovada de entuziasm! Demonstreaza cat de mult iti doresti sa faci parte din echipa companiei. “Entuziasmul joaca un rol important in candidatura oricui. Bineinteles, nu incurajez entuziasmul exagerat, dar le recomand candidatilor sa fie profesionisti, maturi si sa reflecte o doza de pasiune pentru ceea ce iubesc in scrisoarea lor”, John Lees, autor al cartii Knockout CV.

 
Descarca Scrisoare de intentie model european completataCei de la EU Training iti recomanda sa folosesti o abordare “upside down”. Ce presupune aceasta abordare? Ca in loc sa detaliezi despre cine esti si cat de experimentat esti, sa explici ce plus valoare poti sa aduci tu companiei. Iata cateva exemple:
  • “Specializarea mea in stiinte politice ma poate ajuta sa inteleg mai bine contextul politic in care agentia opereaza” VS. “Sunt licentiat in studii politice in cadrul Universitatii Bucuresti din Romania”
  • “Traineeship-ul din cadrul Parlamentului European mi-a oferit posibilitatea de a invata mai multe despre procesul de decizie, putand astfel sa operez in cadrul acestui domeniu si pe viitor” VS. “Pe perioada traineeship-ului in cadrul Parlamentului European am invatat cum se iau deciziile institutiilor europene"
Intregul proces de cautare a unui job nu este unul usor, stim, mai ales atunci cand te gandesti ca trebuie sa iti completezi CV-ul si sa redactezi scrisorile de intentie care trebuie sa insoteasca aplicatiile tale. Cu toate acestea, un CV completat corect si o scrisoare de intentie care demonstreaza motivatia si dorinta ta de a obtine jobul pot fi cheia catre reusita ta.

  Citeste si:
 

Va recomandam si:

Cum sa obtii job-ul dorit daca esti pasionat de calatorie

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI