Scrisoarea de intentie pentru facultate si scrisoarea de motivatie pentru facultateScrisoarea de intentie pentru facultate insoteste aproape in toate cazurile candidatura unui viitor student la concursul de admitere al oricarei facultati din Romania sau din strainatate. 

Desi intre scrisoarea de intentie pentru admitere la facultate (cover letter) si scrisoarea de motivatie pentru facultate (letter of motivation) exista o diferenta in limba engleza, prima insotiind CV-ul in momentul in care aplici la joburi, iar cea de-a doua fiind folosita mai degraba de studenti cand aplica pentru un program universitar, internship sau burse internationale, in Romania, aceasta diferenta nu exista. Astfel ca, este posibil sa intalnesti ambele variante in cerintele pentru admiterea in cadrul programelor universitare din tara.

Ce informatii trebuie sa contina scrisoarea de intentie pentru facultate?

Continutul modelului scrisorii de intentie pentru facultate poate varia in functie de modul in care fiecare student decide sa o redacteze, cu toate acestea, este important sa incluzi urmatoarele informatii pentru a fi sigur ca scrisoarea te va ajuta sa fii admis:

- De ce iti doresti sa urmezi specializarea facultatii pe care ai ales-o?

- Ce cunostinte ti-ar placea sa dobandesti din punct de vedere academic?

- De ce cursurile si structura specializarii pe care ai ales-o se potrivesc cu interesele si obiectivele tale pe termen lung?

- Ce competente si activitati educationale sau extracurriculare din trecut te fac sa fii candidatul potrivit ?

- Care este obiectivul tau profesional odata ce ai absolvit facultatea?

- Alte informatii sau comentarii personale pe care le consideri importante in motivarea alegerii specializarii


  
Descarca Scrisoare de intentie admitere Facultatea de Geografie
Descarca de intentie Facultatea de Stiinte Politice

 
Descarca scrisoare de intentie pentru admitere Facultatea de Istorie
 
Descarca scrisoare de intentie in engleza pentru facultate

 


Care este structura scrisorii de motivatie pentru facultate?

1. Primul paragraf al scrisorii de motivatie pentru facultate – afirmatia de introducere in care te prezinti si mentionezi programul sau specializarea pentru care aplici.

Exemplu
Inca din copilarie mi-am dorit sa devin analist politic pentru Parlamentul European. Am facut primul pas spre transformarea acestui vis in realitate cand am decis sa urmez cursurile Facultatii de Studii Europene dn cadrul Universitatii Bucuresti. Am continuat acest vis, aplicand la Masterul de Stiinte Politice de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administratie.

2. Al doilea paragraf din scrisoarea motivationala pentru facultate – include informatii despre motivele pentru care vrei sa urmezi specializarea facultatii alese, care sunt obiectivele tale profesionale de viitor in relatie cu specializarea facultatii.

Exemplu
Pe parcursul celor 3 ani in cadrul studiilor de licenta am descoperit ca modul in care oamenii se comporta in situatii de conflict poate avea un impact major asupra deznodamantului acestuia. Cursuri precum Comunicare, Solutionarea Conflictelor si Diplomatia mi-au oferit bazele pe care, in prezent vreau sa le dezvolt in cadrul programului de masterat. Consider ca in cadrul acestui master voi reusi sa imi dezvolt si mai mult competentele si expertiza necesara pentru a putea profesa in acest domeniu.

3. Al treilea paragraf al scrisorii motivationale pentru facultate – include informatii despre competentele si activitatile tale educationale si extracurriculare care vor putea fi completate cu cele obtinute in urma finalizarii studiilor.

Exemplu
Motivarea si pasiunea sunt cele doua caracteristici care m-au ajutat sa excelez la toate cursurile din cadrul Universitatii Bucuresti si consider ca imi vor permite sa perseverez si in cadrul studiilor masterale. O lectie pe care am invatat-o in anii de studentie a fost ca niciodata nu trebuie sa renunti si ca pasiunea pentru ceea ce iti place este mai importanta decat obstacolele care pot aparea pe parcurs. Interesul meu pentru politica s-a dezvoltat si odata cu implicarea mea in Senatul Studentiilor din cadrul Universitatii Bucuresti. Am fost implicat in organizarea alegerilor si a altor proiecte pentru studentii facultatii, am creat sloganuri pentru campaniile Senatului si am invatat mai multe despre nevoile tinerilor.

4. Ultimul paragraf – foloseste acest paragraf pentru a concluzia toate punctele expuse mai sus

Exemplu
Continuarea studiilor in domeniul stiintelor politice este urmatorul pas pe care trebuie sa il fac pentru a imi indeplini visul de a deveni analist politic. Consider ca rezultatele mele academice pana in prezent si dorinta mea de a imi imbogati cunostintele ma recomand pentru programul universitar din cadrul facultatii dumneavoastra. Va multumesc, XDescarca Scrisoare de intentie admitere Facultatea de Geografie
Descarca de intentie Facultatea de Stiinte Politice

 
Descarca scrisoare de intentie pentru admitere Facultatea de Istorie
 
Descarca scrisoare de intentie in engleza pentru facultateIata cateva lucruri pe care sa le ai in vedere cand iti redactezi scrisoarea de intentie pentru admiterea la facultate:

1) Evidentiaza competentele si abilitatile tale.
In textul scrisorii tale de intentie pentru facultate evidentiaza cateva dintre cele mai relevante aptitudini ale tale care pot fi corelate cu programul universitar pe care l-ai ales. De exemplu, daca iti doresti sa urmezi cursurile unei facultati cu specializare in studii politice, gandirea critica poate reprezenta un avantaj. De asemenea, poti mentiona alte activitati extracurriculare, precum cluburi de debate, programe de voluntariat sau proiecte speciale in care te-ai implicat.

2) Incearca sa te “vinzi” cat mai bine in scrisoarea ta de motivatie pentru facultate
In momentul in care redactezi scrisoarea de intentie pentru admiterea la facultate concentreaza-ti atentia asupra punctelor tale puternice si a elementelor care te diferentiaza de ceilalti candidati. In ce fel poti aduce valoare adaugata in randul celorlalti studenti?

Membrii comisiei cauta candidati motivati si dornici sa valorifice anii studentiei, care au planuri de viitor si care sunt determinati sa atinga acele obiective, spunea Amy Gallo, editor al Harvard Business Review si expert in resurse umane.

3) Documenteaza-te despre specializarea si facultatea aleasa
Inainte sa incepi redactarea scrisorii este important sa afli mai multe despre programul universitar ales, ce fel de cursuri au si care sunt celelalte oportunitati de care poti beneficia ca student. Include astfel de detalii in scrisoarea ta pentru a demonstra comisiei interesul tau pentru specializarea aleasa.

Da dovada de entuziasm! Demonstreaza cat de mult iti doresti sa devii studentul facultatii la care aplici. “Entuziasmul joaca un rol important in candidatura oricarui student. Bineinteles, nu incurajez entuziasmul exagerat, dar le recomand studentilor sa fie profesionisti, maturi si sa reflecte o doza de pasiune pentru ceea ce iubesc in scrisoarea lor”, John Lees, autor al cartii Knockout CV.

 
Descarca Scrisoare de intentie admitere Facultatea de Geografie
Descarca de intentie Facultatea de Stiinte Politice

 
Descarca scrisoare de intentie pentru admitere Facultatea de Istorie
 
Descarca scrisoare de intentie in engleza pentru facultate4) Scrie, citeste si reciteste scrisoarea ta de motivatie pentru facultate
Asigura-te ca nu exista greseli de ortografie sau gramaticale in textul scrisorii si ca textul este formatat pentru a arata cat mai bine in pagina. Desi pot parea detalii neinsemnata acestea pot face diferenta intre admis si respins.

5) Keep it short and simple!
De cele mai multe ori expertii recomanda sa nu depasesti o pagina in momentul care iti redactezi scrisoarea. Cu toate acestea, atat Lees, cat si Jodi Glickman, expert in comunicare si autoare a cartii Great on the Job considera ca scrisorile ar trebui sa fie si mai mult scurtate. “ Ar trebui sa fie indeajuns de scurt incat o persoana sa o poata parcurge pe diagonala in cateva secunde”, spunea Lees. In acest caz, bineinteles ca nu recomandam sa scrii cateva randuri, dar sa iti prezinti ideile succint.

Desi poate parea dificil sa iti redactezi scrisoarea de motivatie pentru facultate, foloseste acest prilej pentru a te caracteriza cat mai bine si pentru a te promova intr-o maniera care ii va convinge pe membrii comisiei ca tu esti candidatul pe care ei il cautau.

  Citeste si:
 

Va recomandam si:

Un CV nou pe Hipo iti poate aduce o pereche de casti de gaming wireless!

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI