Tehnici pentru negocierea salariului


 

de Corina Diaconu

Managing Director ABC Human Capital
 

Obtinerea unui job nou este un pas extrem de important pentru fiecare dintre noi, ca atare, acest proces trebuie tratat cu obiectivitate, atentie sporita si informare prealabila.Toate acestea inseamna ca, inainte de a lua decizia de a merge catre un alt angajator, trebuie sa avem date clare cu privire la companie, cultura ei organizationala, colectiv, responsabilitatile job-ului, posibilitatile de evolutie profesionala, accesul la programe de training si, nu in ultimul rand, pachetul salarial. De altfel, ordinea mentionata este aleatorie: fiecare candidat va inversa toti acesti factori in functie de piramida interesului sau. Este posibil ca unii dintre noi sa facem rabat la aspectul salarial pentru ca ne intereseaza job-ul si compania si ce posibilitati de crestere avem, la fel de bine cum altii vor opta poate pentru o companie mai mica si un job nu la fel de atractiv dar extrem de bine platit. Insa, oriunde vom pozitiona salariul in toata aceasta ecuatie a obtinerii unui nou job, va trebui sa tinem cont de remuneratia oferita si sa avem grija cum negociem acest aspect.
 

O reteta infailibila nu exista pentru ca piata este foarte dinamica in acest moment; as spune chiar pestrita. Candidatii se bucura din plin de un nou statut de favoritati de actualul context ceea ce pune de multe ori companiile in posturi delicate cu privire la negocierea salariala. Multi angajatori sunt dispusi sa negocieze peste buget atunci cand identifica un candidat care corespunde intru totul cu cerintele si asteptarile lor dar sunt si companii (destule) care prefera sa se incadreze in buget si sa mai intarzie procesele de recrutare pana la gasirea unei persoane care se va incadra in ce au prevazut intern in politica salariala.
 

Insa, desi piata le este favorabila acum, candidatii fac erori frecvente in etapa negocierii salariului. Cel mai des, ei nu coreleaza job-ul si experienta lor cu noul loc de munca oferit. Asta poate insemna o supralicitare a salariului, ceea ce va genera un refuz din partea noului angajator sau o subapreciere, ceea ce le va anula din start sansele de a fi obtinut un salariu mai mare. Foarte multi au o abordare superficiala si se raporteaza la ce este in piata sau la ce au auzit de la prieteni / cunostinte, desi ei nu se incadreaza din punct de vedere al experientei pentru a obtine un asemenea salariu. Multi invoca de asemenea existent unor obligatii financiare pe care trebuie sa le acopere (credite) si solicita in acest sens un salariu mai mare. Insa un angajator nu va fi interesat niciodata de faptul ca tu trebuie sa iti acoperi chiria sau un credit; nu de aceea te plateste. Te plateste pentru ceea ce stii, ce faci si ce aduci in plus companiei. Ca atare, nu aduceti in discutie in negocierea salariala nevoia de a avea o chirie platita, un credit de acoperit sau altceva de gen. Scoateti in evidenta de ce puteti fi o “achizitie de valoare” pentru companie si atunci va veti creste sansele la o negociere mai buna!

 

Cum ar trebui abordat acest proces si ce pregatire este necesara din partea candidatului?
 

Etapa negocierii salariale este un moment de disconfort pentru multe persoane si deseori candidatii nu stiu cum sa abordeze acest aspect. Se blocheaza practic in aceasta etapa finala si nu reusesc sa mearga mai departe fie pentru ca au cerut un salariu mult prea mare, nerealist, fie pentru ca au cerut prea putin si frustrarile deja s-au instalat. Ideea de baza este ca oamenii sa fie pregatiti dinainte si pentru aceasta discutie pentru ca, oricat de incomod ar parea, se va ajunge si la aceasta etapa. Pot avea in vedere de la ce pleaca in acest moment, pentru ce salariu sunt dispusi sa faca o schimbare, pozitia pe care o vizeaza si limitele de negociere pe care sunt dispusi sa le accepte. Inflexibilitatea nu este deloc vazuta cu ochi buni de catre angajatori. Nu inseamna ca trebuie sa acceptam oricat si orice, dar o atitudine de genul “nu discut sub aceasta suma” nu este tocmai cea mai potrivita. Poti obtine un salariu mai mare fiind diplomat mai degraba decat transant. Ai ocazia de a obtine poate chiar mai mult decat iti doreai initial daca stii sa negociezi inteligent in loc sa ai o pozitie de forta despre care crezi ca iti va aduce castiguri in plus. Be a smart negotiator!
 

Cum balansam in negociere faptul ca dorim sa obtinem jobul dar dorim in acela si timp un pachet salarial atractiv?
 

Trebuie sa existe tot timpul un echilibru intre ceea ce ne dorim, ce stim sa facem, asteptarile noastre realiste si modul in care toate acestea se intalnesc cu oferta unui angajator. Cel mai important este sa scoatem in evidenta ce putem face in plus pentru companie si felul in care aducerea noastra in echipa va insemna un castig pentru angajator. Daca discutia va avea si niste baze concrete, sansele de a negocia un salariu mai mare cresc considerabil (ne putem informa in prealabil despre angajator, despre job, despre politica salariala si putem veni cu cateva propuneri concrete, idei, care sa arate angajatorului interesul nostru pentru job).
 

Ce activitati putem face pentru a ne dezvolta abilitatile de nogociere?
 

Exista diverse cursuri pe piata despre abilitatile de comunicare si negociere si candidatii le pot urma daca simt ca de asta au nevoie pentru a obtine o crestere salariala. Insa nici un curs nu ne va ajuta in acest sens, daca persoana respectiva nu are competentele si experienta necesare care sa o recomande pentru un salariu mai bun!
 

Cand este recomandat sa reluam negociere odata inceputa activitatea la o companie?
 

Renegocierea pachetului salarial este stabilita de obicei inca de la angajare. Ca atare, daca am stabilit ca vom renegocia dupa 1 an, sa spunem, este recomandat sa respectam acest termen. Pana la urma, atat angajatul cat si angajatorul au nevoie de timp pentru a vedea niste rezultate, pentru a le interpreta corect, pentru a vedea daca sunt de perspectiva sau au fost doar rezultatul unei conjuncture favorabile. Abia apoi tragem linie si vedem in ce directie ne indreptam. Desigur, dupa o perioada mai lunga in companie, putem interveni pentru o renegociere in afara termenului stabilit daca avem intr-adevar rezultate notabile. Aceasta negociere poate privi un salariu mai mare sau obtinerea unor bonusuri de performanta. Insa indiferent de ce dorim sa obtinem, trebuie sa avem in vedere in permanenta rezultatele obtinute. Doar acestea ne garanteaza o cale sigura catre obtinerea unui salariu mai mare sau catre o promovare, care va veni la pachet si cu o compensantie consistenta.
 

Va invitam sa cititi aici si alte articole ale agentiei de recrutare ABC Human Capital.

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI