Descopera-ti punctele forte si afla cum sa le folosesti cu testul gratuit VIA

Un articol scris in exclusivitate pentru Hipo.ro de fullbloom

IDENTIFICA PUNCTELE FORTE | CE ESTE VIA? | DEZVOLTAREA TRASATURILOR VIA

 
Imagineaza-ti ca ai o barca si vrei sa pleci intr-o croaziera pe care o visezi de mult. Insa observi ca barca are o gaura. Asa ca o astupi repede, ca sa nu risti sa te scufunzi pe drum. Acum esti gata de plecare. Dar totusi, chiar daca ai astupat gaura, nu o sa te misti de pe loc pana nu ridici si panzele.

Daca gaura reprezinta punctele tale slabe, lucrurile pe care vrei sa le imbunatatesti la tine, panzele reprezinta punctele tale forte, fara de care nu te poti misca de pe loc. Punctele forte sunt acele lucruri la care suntem buni si care ne dau energie. Atunci cand le folosim, putem functiona la nivelul nostru optim.

Din pacate, de multe ori, majoritatea dintre noi ne petrecem prea mult timp astupand gauri si prea putin timp ridicand si manevrand panzele. Din acest motiv, nu profitam la maxim de vantul favorabil – resursele pe care le avem.
Gandeste-te pentru o clipa care sunt punctele tale slabe, tot ce ai vrea sa imbunatatesti la tine pentru a obtine succesul pe care ti-l doresti. Nu e asa greu sa faci o lista, nu?

Iar acum, gandeste-te la tot ce ai tu bun, la toate punctele tale forte, care te diferentiaza de ceilalti. Te simti un pic nesigur(a), nu-i asa? Parca nu ai chiar asa multe idei. Daca nu esti pe deplin constient(a) de toate punctele tale forte, nu esti singurul.

Majoritatea dintre noi nu ni le stim pe toate. Asta pentru ca avem tendinta sa observam in primul rand ce e negativ (acest lucru este numit de psihologi negativity bias). Asa functioneaza mintea noastra. Ca dovada, intra de exemplu pe un site de stiri si observa ce subiecte au majoritatea articolelor: tornade, atentate, accidente sau olimpicii premiati la matematica si vindecarea unor boli? In lume se intampla si destule lucruri bune, dar cei care scriu articole de stiri pun accent mai ales pe negativ, pentru ca stiu ca asta atrage atentia.

Imagineaza-ti cum ar fi sa poti enumera cu usurinta punctele forte pe care le ai. Sa le folosesti in mod regulat pentru a urmari ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine. Sa le ai mereu la dispozitie, indiferent de situatie, oricat de dificila si de neobisnuita ar fi ea. Pentru asta, trebuie mai intai sa stii ca punctele forte sunt de mai multe feluri: talente, abilitati, interese, resurse si caracter.

1. Talentele si abilitatile sunt puncte forte care reprezinta lucrurile pe care le faci cu usurinta -  viteza si priceperea cu care manevrezi panzele barcii tale. Multi cred ca talentele si abilitatile sunt innascute si nu pot modificate prin exercitiu, dar acest lucru nu este adevarat. Daca un  profesor sau mentor competent te invata cele mai bune metode de a actiona, daca „furi meserie” observandu-i pe altii care se pricep mai bine, daca exersezi si te informezi, poti progresa mult (cu conditia sa iti si doresti).

2. Interesele sunt subiecte sau activitati care iti plac si pe care ti-ai dori sa le faci - zonele care te atrag cel mai mult cand navighezi cu barca, spre care vrei sa te indrepti.

3. Resursele sunt ca vantul care iti sufla in panze – acele lucruri exterioare tie precum oameni, informatii, oportunitati care te ajuta in scopurile tale.

4. Iar caracterul esti chiar tu – de fapt partea cea mai buna a personalitatii tale – esenta ta. Fiecare dintre noi are un caracter distinct, care cuprinde 24 de ingrediente speciale - trasaturile VIA - amestecate dupa o reteta unica. Trasaturile VIA sunt acele laturi pozitive ale personalitatii tale care te pot ajuta in tot ceea ce faci. Printre ele se numara curiozitatea, recunostinta, inteligenta sociala, creativitatea, dragostea, munca in echipa, autocontrolul sau perseverenta.

Cel mai bun lucru la VIA este ca, spre deosebire de celelalte categorii de puncte forte, le poti folosi in orice faci. De exemplu, iti pot lipsi resurse (ex. bani, oportunitati de promovare), iti poti pierde interesul pentru ceva (te-ai plictisit de ce faci la job) sau nu-ti poti exersa o anumita abilitate (stii sa faci design grafic, dar deocamdata lucrezi in vanzari). Insa VIA sunt parte din cine suntem, sunt la baza a tot ceea ce faci.

De exemplu, daca printre trasaturile tale VIA de top se numara perseverenta, curiozitatea sau placerea de a invata, le poti folosi exact in situatia in care esti. Ti-ai putea folosi perseverenta pentru a face grafica in timpul liber, chiar daca asta ar insemna mai putin timp pentru alte activitati. Ti-ai putea folosi placerea de a invata pentru a-ti face munca mai interesanta – „sa incerc sa invat mereu ceva nou la job si poate ma voi plictisi mai putin”. Sau curiozitatea te-ar putea indemna sa citesti anunturi de joburi la care nu te-ai gandit pana acum– „suna interesant, sa aflu mai multe” si sa-ti gasesti un loc de munca mai bun, mai bine platit si unde poti promova.
 


Cum poti afla care sunt punctele tale forte in general?

Intreaba-te:

  • Care sunt activitatile care imi dau cea mai multa energie?
  • Ce faceam bine in copilarie?
  • Ce invat repede?
  • Despre ce vorbesc cu pasiune?
  • Ce activitati imi vin in mod natural? La ce sunt atent(a) in mod natural?
  • Care sunt momentele in care ma simt cel mai autentic, ma simt „eu”?
  • Ce fac pentru ca imi place sa fac, fara sa am neaparat un castig din asta?
  • Cum arata o zi foarte buna pentru mine? 
  • Care sunt activitatile din viitor pe care le astept cu nerabdare? 

Intreaba-i pe ceilalti care te cunosc bine: prieteni, colegi, familie

  • Ce lucruri pozitive ai remarcat la mine de-a lungul timpului? Poti sa-mi dai niste exemple?
  • Care sunt momentele sau activitatile care ma entuziasmeaza si ma energizeaza? In ce ma implic cel mai mult? Poti sa-mi dai niste exemple?
  • Daca ar fi sa ii povestesti cuiva despre mine, ce i-ai spune in cateva cuvinte? 



Cum poti afla care e constelatia ta unica de trasaturi VIA?

Poti face gratuit testul VIA, in engleza sau romana. Trebuie sa te inregistrezi mai intai cu numele si adresa de mail. Completarea dureaza aproximativ 10-15 minute. Vei primi un raport care cuprinde clasamentul celor 24 de trasaturi in ordine, de la cea mai dezvoltata la cea mai putin dezvoltata.

Cuvantul VIA este acronimul pentru „valori in actiune” – cum urmarim in practica anumite lucruri de baza care sunt importante pentru noi. VIA inseamna si drum in latina - drumul catre tine insuti. Cei care completeaza testul VIA afla lucruri noi despre cine sunt ei cu adevarat. Testul a fost completat pana acum de peste 3 milioane de oameni din toate tarile lumii.
 

Cum interpretezi rezultatele testului VIA

Daca iti spui: „Da, asa sunt eu!”, citeste mai jos cum poti sa-ti utilizezi cat mai mult trasaturile de caracter VIA
Daca te intrebi: „Oare ce cauta asta atat de jos?” - citeste mai jos cum poti sa-ti utilizezi trasaturile de caracter VIA pe care nu le-ai putut valorifica pana acum.

Daca iti spui: „Asta nu are nicio legatura cu mine!”, e in regula. Tu te cunosti cel mai bine. Testul VIA „este un instrument, nu un oracol. Probabil, nu stie nimic din ceea ce nu stii si tu deja despre tine”, spunea unul din autorii lui, Chris Peterson. Poti discuta insa raportul cu cei care te cunosc bine – prieteni, colegi, familia. Ce spun ei despre rezultate? 

Care sunt cele mai importante trasaturi VIA

Unii autori, precum Paul Tough, considera ca cele mai importante trasaturi pentru succesul la scoala, la munca si in viata ar fi optimismul, recunostinta, inteligenta sociala, curiozitatea, autocontrolul, entuziasmul si perseverenta.
Insa pentru tine, cele mai importante trasaturi VIA sunt cele pe care le ai si vrei sa le dezvolti!
 

Cum sa-ti folosesti trasaturile VIA

Afla care sunt primele cinci tale trasaturi de caracter VIA. Ele sunt pentru tine cele mai naturale si cele mai usor de folosit. E ca si cum ai avea niste superputeri. Daca iti concentrezi atentia asupra lor, le faci mai puternice. Incearca sa le folosesti mai des, zilnic daca se poate, in tot ceea ce faci. Observa cum ele te fac sa te simti mai bine si te ajuta in scopurile tale.
 

Invata vocabularul VIA

Trasaturile de caracter VIA ofera un limbaj nou pentru a descrie ceea ce este mai bun in oameni. Printeaza-ti posterul celor 24 de trasaturi si tine-l la indemana. Studiaza-l din cand in cand. Te va ajuta sa observi si sa apreciezi  mai bine la tine si la ceilalti ceea ce faceti bine. Cand observi ceva pozitiv, gandeste-te ce trasaturi de caracter se manifesta in acest fel. Spune-le si celorlalti ce apreciezi la ei – iti vei imbunatati cu siguranta relatiile.
 

Nu le folosi in exces sau in situatii nepotrivite

De multe ori, ne lovim de probleme care apar nu din cauza punctelor noastre slabe, ci din cauza punctelor forte pe care le folosim prea mult atunci cand nu trebuie. Pentru ca ne este foarte usor sa le folosim si ne simtim foarte bine cand o facem, ne vine sa le folosim mereu. Astfel, un punct forte se poate transforma intr-un punct slab daca nu il contrabalansam cu altul.

De exemplu, atunci cand exageram cu umorul, putem supara pe cineva – poate ar fi bine sa ne folosim si inteligenta sociala pentru sti cand sa ne oprim. Cand suntem prea perseverenti intr-o anumita directie, putem rata alte oportunitati -  poate ar fi bine sa ne folosim si curiozitatea sau judecata pentru a ne largi perspectiva.

Cand suntem prea curiosi, putem intarzia cu un raport pentru ca in loc sa ne apucam de el in timp util, tot cautam informatii suplimentare  - poate ar fi bine sa ne folosim si autocontrolul sau prudenta, chiar daca dorinta de sti cat mai multe ne „roade”. Iar cand suntem prea prudenti, nu putem sti daca acel proiect pe care l-am refuzat de teama ca nu ne-am fi descurcat nu ni s-ar fi potrivit de fapt foarte bine – poate ar fi bine sa le folosim si curajul si optimismul.

Cand te lovesti de o problema, gandeste-te: oare nu folosesc acum in exces una din trasaturile mele VIA? Si daca da, cum as putea-o tempera putin? Ce alta trasatura VIA as putea folosi in locul ei pentru a remedia situatia?
 

Daca primele 5 trasaturi VIA sunt cele mai importante, asta nu inseamna ca pe celelalte nu le ai

Daca primele tale 5 trasaturi VIA sunt cele mai naturale si cele mai usor de folosit pentru tine, asta nu inseamna ca nu le ai sau nu le folosesti si pe restul. Inseamna doar ca celalte apar mai rar, intr-o masura mai mica sau doar in anumite situatii de urgenta. Poate ca in mod obisnuit nu ai ocazia sa-ti folosesti leadership-ul, dar el iese la iveala de exemplu cand ai de tinut o prezentare. Sau poate de obicei traversezi cu grija, dar acum te repezi in mijlocul drumului cu mult curaj ca sa tragi un copil din fata masinii.

Daca vrei sa-ti dezvolti anumite trasaturi VIA, pune-te mai des in situatii care le solicita. Tine prezentari mai des si pune-te singur in situatii in care e nevoie de curaj.
 

Foloseste-te de trasaturile tale de top VIA pentru a-ti „remorca” punctele slabe

Poate ca esti genul care se supara usor si o ia personal cand cineva se poarta nepoliticos cu tine. Asa ca te enervezi de fiecare data cand ai de a face cu asemenea persoane. Pe de-alta parte esti o persoana curioasa. Asa ca ai putea alege, in loc sa te infurii, sa-ti folosesti curiozitatea pentru afla mai multe despre cum gandesc ceilalti cu adevarat si ce ii influenteaza. Ai putea afla astfel ca in multe situatii persoana respectiva se poarta asa pentru motive care nu au nici o legatura cu tine personal. Si, daca umorul este si el un punct forte pentru tine, poate ai reusi chiar sa ii inseninezi ziua cu o gluma potrivita.
 

E ok sa eviti anumite situatii care pun accent pe punctele tale slabe

Nu e necesar si nici practic sa-ti dezvolti toate punctele slabe. De exemplu, poate esti o persoana nerabdatoare si agitata (cu autocontrolul mai putin dezvoltat) careia nu-i place sa simta ca pierde timpul. E-n regula sa fii asa. Nu incerca sa devii zen decat daca iti doresti asta cu adevarat. Exista persoane meticuloase si calme carora le place foarte mult un ritm lent – lasa-i pe ei sa lucreze in acel tipuri de joburi. Tu cauta-ti un mediu in care lucrurile se schimba cu viteza fulgerului, unde dinamismul tau va fi apreciat. Incearca sa-ti imbunatatesti autocontrolul doar in zonele care conteaza cu adevarat pentru tine (ex. sanatate, relatii cu ceilalti etc.)


Cum sa-ti dezvolti trasaturile VIA?

Actioneaza „ca si cum” ai avea o anumita trasatura de caracter VIA

De fiecare data cand e vorba de ceva important pentru tine, reflecteaza un moment inainte de a actiona. Intreaba-te: „Este ceea ce sunt pe cale sa fac o reflexie a cine sunt, si a cine vreau sa devin”? Daca raspunsul este nu, alege sa actionezi diferit fata de cum procedezi de obicei.  De exemplu, comporta-te ca si cum ai fi perseverent sau optimist, chiar daca te simti lenes si pesimist.

Comportandu-te mai perseverent si mai optimist, vei ajunge sa te simti mai perseverent si mai optimist. Cu timpul, chiar vei deveni mai perseverent si mai optimist. Asta deoarece creierul tau se schimba permanent de-a lungul intregii vieti, in functie de ceea ce faci. Asa cum plasticul poate fi modelat pentru a obtine diverse forme, si creierul este adaptabil precum plasticul, iar fenomenul chiar asa se numeste, „neuroplasticitate”. Insa, asa cum plasticul are nevoie de caldura pentru a se lasa modelat, si creierul are nevoie sa fim atenti la ce facem pentru a se schimba. El nu se schimba atunci cand actionam asa cum ne-am obisnuit.

Atunci cand incepi sa te comporti diferit, la inceput iti va fi mai greu. Daca iti imaginezi creierul ca fiind o retea de drumuri, autostrazi si stradute, sa te schimbi e ca atunci cand vrei sa sapi un nou drum. Cere efort si munca sustinuta si nu se realizeaza peste noapte. Dar apoi, daca continui sa exersezi, iti va fi din ce in ce mai usor. Pe masura ce noul tau comportament va „batatori” drumul si il va transforma intr-o autostrada de mare viteza, iti va veni din ce in ce mai natural sa te comporti asa. Iar comportamentul la care ai renuntat va fi ca un drum surpat de ploi si napadit de buruieni, nefolosit, pe care cu greu se mai poate circula.
 

Alege sa dezvolti trasaturi VIA pe care le doresti cu adevarat, care te ajuta in scopurile tale

Gandeste-te ce ai reusi daca ti-ai folosi  mai mult o anumita trasatura de caracter  in urmatoarele 6 luni. Imagineaza-ti: cum te-ar ajuta ea sa iti atingi obiectivele? Cum ti-ar putea schimba in bine o zi obisnuita? Cum ti-ar face munca/ viata mai placuta?
 
Dezvoltarea oricareia dintre trasaturile de caracter VIA este benefica. Cu cat iti vei petrece mai multe ore zilnic folosindu-ti punctele forte, cu atat vei avea mai multa energie, mai putin stres si te vei simti mai bine.
 
Deci, daca poti deveni versiunea ta cea mai buna, cum vrei sa fii?
 
Adriana Georgescu este Consultant in cariera, Trainer si Well-Being Enabler la fullbloom, o organizatie care ofera servicii de consultanta in cariera si training pentru clienti individuali si pentru companii. Pentru a afla mai multe informatii, poti intra pe site-ul fullboom,  pe pagina de Facebook fullbloom Become  sau pe pagina de Facebook fullbloom.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI