Internship platit sau neplatit - Afla care sunt top 5 beneficii pe care companiile le ofera internilor

internship_platit

Experienta profesionala obtinuta printr-un program de internship in timpul facultatii sau dupa incheierea studiilor iti poate conferi startul perfect dezvoltarii tale. Poti sa dobandesti o serie de abilitati practice si sa transpui informatiile pe care le-ai acumulat la facultate. Totodata ai sansa sa evaluezi activitatea pe care o desfasori si sa decizi daca aceasta se potriveste sau nu intereselor si personalitatii tale. 
 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 
Daca esti la inceput de cariera, un internship ar putea fi cea mai rentabila investitie pe care o vei face toata viata. Daca iti incepi cu dreptul cariera vei culege foloasele foarte mult timp. Ca sa facem o paralela cu jocurile de strategie – jucatorul care se mobilizeaza foarte bine la inceput si isi foloseste eficient resursele va fi foarte greu de invins mai tarziu chiar si de un jucator iscusit.
 

De ce ar trebui sa optezi pentru un program de internship?

Pe langa dezvoltarea personala si profesionala, un internship studenti iti aduce si oportunitatea de a lucra alaturi de profesionisti din domeniul tau de interes. Astfel, vei invata cele mai bune practici direct de la specialisti. Daca iti vei indeplini task-urile conform asteptarilor si vei aduce performanta, la finalul internshipului, le poti cere scrisori de recomandare. Acestea vor contribui la cresterea credibilitatii activitatilor din CV-ul tau pentru viitoarele tale experiente.

La intrebarea „Care sunt criteriile pe care le urmariti in analiza CV-ului pentru o pozitie de intern?”*, majoritatea specialistilor in recrutare a declarat ca participarea anterioara la alte programe de internship reprezinta cel mai important si atractiv aspect. Motivele din spatele acestui rezultat vin in urma abilitatilor pe care ​experienta unui internship ti le poate dezvolta. Iata numai cateva exemple de comportamente valoroase pe care le poti deprinde:

- respectarea unui program de lucru;

- raportarea la persoane coordonatoare;

- integrarea si lucrul in echipa;

- responsabilitatea alocata sarcinilor;

- orientarea spre rezultate. 


Internship platit sau neplatit?

A alege intre un internship platit si unul neplatit constituie un subiect de discutii interminabile cu sustinatori de ambele parti ale baricadei, pareri pro si contra. De aici si situatia in care majoritatea tinerilor se intreaba daca sa ia sau nu in considerare un internship neplatit. Sa fie acesta singurul aspect pe care sa il iei in calcul?

Reprezentantii companiilor care nu includ in pachetul de 
recompensare o grila de salarizare apreciaza dedicarea si interesul tau de dezvoltare si se angajeaza in a-ti construi un 
proces de invatare foarte serios. De asemenea, sunt situatii cand ei pot folosi programele proprii de internship pentru a pregati si selecta viitorii angajati. In urma studiului Programe de Internship si Trainee 2015, am identificat cateva aspecte de care angajatorii tin cont in momentul in care aleg sa oferteze un intern pentru o pozitie full time. Iata care sunt cele mai importante: motivatia si implicarea in timpul programului, adaptarea la cultura organizationala, asimilarea rapida a cunostintelor, dar si orientarea spre invatare.

internship_platit

Daca programul pentru care ai optat este platit, asigura-te ca 
pregatirea ta este la nivelul solicitat si iti vei putea indeplini toate responsabilitatile. In principal, ar trebui sa ai in vedere niste obiective clare de invatare si sa fii mai putin preocupat daca un program este platit sau nu. Iti recomandam „sa nu te aventurezi” intr-un proces de selectie al unui program diferit profilului tau, doar pentru faptul ca are o grila de salarizare atractiva, ci sa fii mai preocupat de  ce anume vei invata la sfarsitul acestei experiente.

In plus, salariul lunar nu este singura modalitate de beneficii materiale /nonmateriale pe care le poti obtine. O alta modalitate folosita de angajatori pentru a recunoaste eforturile tale este pachetul de compensatii si beneficii, iar mai jos, gasesti lista celor mai des intalnite beneficii, pe care managerii de resurse umane le pun la dispozitie internilor.

Un exemplu de beneficiu sau avantaj pe care compania ti-l va oferi este alocarea unui mentor sau tutore. Mentorul este 
acea persoana care va urmari dezvoltarea ta, te va sprijini in indeplinirea sarcinilor si iti va oferi intotdeauna oportunitati de crestere. Relatia cu mentorul tau va fi valoroasa pe cat de mult interes vei aloca tu. Stabileste de la bun inceput un mod de lucru si asigura-te ca intretii o comunicare eficienta cu acesta. 

​De asemenea, urmareste sa profiti de timpul pe care mentorul ti-l dedica si gaseste intotdeauna subiecte de discutie si intrebari care sa te conduca la o intelegere mai buna a situatiei si a cadrului in care lucrezi. Un tutore iti monitorizeaza si activitatile si performanta.

Daca vrei ca experienta programului sa fie una intensa, cere constant feedback acestuia, pe modul tau de lucru, de interactiune, dar si raportare la anumite situatii. Bineinteles, odata ce primesti feedback, implementeaza directiile recomandate, acesta este modul in care poti invata si este cadrul perfect de a dobandi noi abilitati. Daca relatia pe care ai construit-o cu mentorul tau este una buna, la finalul experientei cere mai departe recomandari in cariera: ce alte oportunitati in acest domeniu exista, atat in compania respectiva, cat si in afara, ce cursuri poti urma pentru a continua procesul de invatare, etc.
 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

  

Top 5 beneficii internship

1. Zile de concediu

Odata ce incepi un internship, nu te gandi ca nu vei mai avea timp pentru studii, prieteni sau efectiv pentru a te odihni. In functie de regimul acestuia, part-time sau full-time, angajatorul tau iti va comunica numarul de zile libere oferite inca de la inceputul experientei, pe care tu sa le aloci cum crezi de cuviinta. 

2. Bonuri de masa

Raportat la programul de lucru, multe companii acorda internilor un anumit numar de bonuri de masa. Acestea pot fi folosite la restaurante pentru a merge sa servesti masa alaturi de colegii tai de la birou, supermarketuri pentru cumparaturi, dar si chioscurile alimentare din apropierea locuintei tale. internship_platit

3. Asigurare medicala

Pentru a te incuraja sa ai grija de sanatatea ta, angajatorii ofera anumite abonamente prin care tu sa ai acces gratuit sau cu discount la anumite servicii medicale de tip control periodic, dar si urgenta, la diferite retele private de sanatate. 

4. Traininguri si cursuri

Odata ce ai trecut de procesul de selectie, pregateste-te sa incepi un proces de invatare complet: practic, lucrand pe activitati, zi de zi la birou, dar si teoretic prin cursuri. Din dorinta de a investi in dezvoltarea ta, ca intern, multe companii organizeaza in mod regulat workshopuri, traininguri si diferite sesiuni, cu ajutorul carora sa ramai conectat la noi modalitati de lucru. 

5. Credite pentru facultate

Anumiti angajatori au incheiat o conventie de practica cu reprezentantii universitatilor, iar daca internshipul pentru care optezi este in domeniul facultatii pe care o urmezi, compania iti va elibera o adeverinta care sa ateste parcurgerea programului. Aceasta adeverinta te va ajuta sa echivalezi numarul de credite pentru experienta practica, bifand alaturi de aceste credite si o experienta complexa.


Sugestia noastra este sa cantaresti foarte bine si alte criterii care sunt foarte importante pentru cariera ta pe termen lung:
  • In ce masura internshipul corespunde planurilor tale de cariera. Primul job il determina pe al doilea, al doilea pe al treilea si asa mai departe. Nu e internshipul chiar un job, dar cu siguranta va influenta decizia in cazul urmatoarelor joburi la care aplici;
  • In ce masura compania care ofera internshipul este genul de companie in care vrei sa ramai – stim ca o parte dintre interni sunt recrutati pentru pozitii full-time. Merita uneori sa ai un internship neplatit de una/doua luni ca sa obtii un job pe termen nedeterminat;
  • Care este programul de lucru. Internshipurile neplatite ofera de multe ori o flexibilitate mai mare si sunt pe durate mai scurte. Daca programul tau de la facultate nu este foarte permisiv – acest criteriu ar putea deveni foarte important;

In procesul tau de analiza al oportunitatilor disponibile prioritizeaza beneficiile non-salariale, impactul pe care un program de internship il va avea asupra dezvoltarii tale in functie de complexitatea informatiilor pe care le acumulezi, abilitatilor pe care le dobandesti, dar si a oamenilor pe care ai sansa sa ii intalnesti sunt mult mai valoroase. Pune pe locuri inferioare salariul la internship si vei avea de castigat inzecit pe viitor.

Ca sa tragem o concluzie – daca ai de ales intre doua programe de internship care sunt exact la fel doar ca unul dintre ele este platit iar celalalt nu – cred ca nu mai ai nevoie de sfaturi – solutia este evidenta.
 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

Noi iti recomandam sa alegi cu atentie si in masura in care nu ai constrangeri materiale sa alegi pe baza unui set mai larg de criterii, nu doar pe baza salariului. Credem ca un internship bun te poate duce la un job bun, iar un job bun va compensa cu siguranta salariul pentru cele 2-3 luni cat nu ai fost platit ca intern.


Articol preluat din Ghidul Angajatorilor – Internship&Trainee Editia 2016
 

Citeste si:


*Conform studiului realizat de Catalyst Solutions despre Programele de Internship&Trainee

Va recomandam si:

Model CV 2024