Cele mai bine platite joburi din Romania

Nu te-ai decis asupra unei cariere sau te gandesti la posibilitatea schimbarii locului de munca?

Atunci poti lua in calcul faptul ca cele mai bine platite joburi din Romania se regasesc in domeniile inginerie si productie, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari, salariile putand depasi 100.000 de euro pe an, conform unui studiu realizat de compania de recrutare Grafton Recruitment.

In ultimii ani, piata muncii este intr-o continua schimbare. Informatiile oferite de cercetarea noastra cu privire la evolutia salariilor din diverse domenii de activitate din Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est reprezinta fundatia in baza careia analizam si selectam cei mai buni candidati pentru clientii nostri.

Robert Kicsi, Country Manager Grafton Recruitment Romania.INGINERIE SI PRODUCTIE
Productia de automobile, puternic dezvoltata in tarile din Europa Centrala si de Est a influentat semnificativ domeniul ingineriei si al productiei. Astfel, un inginer in automatizari poate castiga in Romania un salariu de pana la 2.500 euro pe luna, in timp ce in Turcia salariul mediu este de 2.167 euro, iar in Cehia de 2.000 euro.

Pentru a ajunge insa la un astfel de salariu in domeniul Ingineriei si Productiei nu este necesara numai o specializare academica, dar si o experienta relevanta de 2-5 ani, doar 23% dintre pozitiile in domeniu fiind entry-level.

Romania are in prezent un parc auto de peste 4.5 milioane de masini, iar pe langa uzinele de masini, exista multe firme de piese auto care au nevoie de ingineri specializati. Astfel, daca esti pasionat de domeniu, poti urma o facultate cu profil tehnic, specializata pe constructia de masini. Salariile pentru un inginer debutant incep, in medie, de la 700 de euro.

SERVICII BANCARE SI FINANCIARE
Domeniul bancar a suferit un proces amplu de restructurare si de reducere a costurilor, cel mai bine platit Settlements Manager din Romania avand un salariu de 5.582 euro pe luna, comparativ cu Ungaria (5.000 euro) si Slovacia (3.000 euro).

Salariile mari sunt insa pe pozitii de top si middle management, acestia ajungand, in medie, la un salariu de 4.000 euro.

In ianuarie 2014, angajatii din banci au incasat un salariu mediu de 862 de euro, in crestere cu 2,5% fata de aceeasi luna a anului 2013.

CONTABILITATE SI ASIGURARI
Spre deosebire de domeniul bancar, cel contabil si al asigurarilor a inregistrat o stabilitate in ultimul an de zile, fara insa a se inregistra o crestere a nivelului de salarizare. Un director financiar castiga in Romania un salariu de 9.000 euro lunar, pe primul loc fiind Polonia, unde pentru o pozite similara salariul este de 12.163 euro pe luna.


IT
Domeniul IT a inregistrat, conform studiului, o crestere de 5-10% a salariilor in toate tarile analizate, in Romania fiind o creste de 8%. Un director IT poate castiga pana la 4.417 euro pe luna, cel mai mare salariu inregistrandu-se in Turcia – 5.876 euro.

Salariul mediu al unui Project Manager se situeaza undeva intre 1.700-2.000 euro, in timp ce un IT Manager castiga intre 2.100-2.700 euro pe luna.

In plus, angajatii din domeniul IT beneficiaza de taxe scazute, iar in anul 2014, companiile planuiesc sa creasca, in medie, cu 11% salariile angajatilor.

In functie de aria de specialitate si de nivelul de experienta, iata care sunt salariile mediu pe care l-ai putea obtine:

  Quality Assurance Software Developer Network Administator
Junior 400-500 euro 450-1.000 euro 450-750 euro
Middle 650-800 euro 1.100-1.700 euro 800-1.200 euro
Senior 1.200-1.500 euro 1.850-2.500 euro 1.300-1.800 euro

Vezi si: Limbaje de programare de viitor

BPO/ SCC
Un alt sector in cadrul caruia se inregistreaza o crestere semnificativa a nivelului de salarizare din regiune este cel de SCC (shared service center) si BPO (business process outsourcing).

Numeroase companii si-au redus costurile transferand in ultimii 8 ani centele in tarile din Europa de Est. Un manager dintr-un astfel de centru castiga  5.000 euro pe luna in Ungaria, 3.000 euro in Turcia si 1.917 euro in Romania.

Daca nu ai experienta de munca in outsourcing, dar te decizi sa incerci un job in domeniu, vei porni, in medie, de la un salariu net de peste 400 euro pe luna (cu 15% mai mult decat salariul mediu national). In 4-5 ani angajatii din domeniu pot ajunge sa castige si peste 1.000 de euro pe luna.

Salariul este insa strans legat de limba straina cunoscuta. Cele mai exotice limbi straine cautate de catre companiile din Bucuresti sunt limbile nordice (suedeza, finlandeza, daneza), dar si limba olandeza, potrivit datelor furnizate de compania de recrutare Manpower.

Cele mai mari salarii din domeniu sunt cele pentru Manager-ul de operatiuni (5.000 euro), Project Manager (3.000 euro) si Team Leader (2.000 euro), iar cele mai mici salarii sunt pentru tinerii care cunosc doar limbi de cirulatie internationala (412-436 euro).


MARKETING SI VANZARI
Marketingul a fost afectat de criza economica, insa acesta continua sa ramana unul dintre sectoarele in care se inregistreaza cele mai mari salarii. Astfel, un director de vanzari si marketing castiga in Turcia un salariu de 9.500 euro pe luna, in timp ce in Romania acesta poate sa ajunga si la 4.550 euro.

FMCG este una dintre principalele industrii care ofera joburi pe partea de marketing si vanzari. In 2013 salariile nete lunare cu care ManpowerGroup Romania a recrutat candidati in FMCG au fost:

Vanzari:

 • Junior Sales Representative: 150 - 400 euro;
 • Sales Representative: 200 - 400 euro;
 • Senior Sales Representative: 250 - 500 euro;
 • Regional Sales Manage/ Aria Sales Manager: 400 - 1000 euro;
 • Sales Manager : 500 - 1000 euro;
 • Sales Director:  950 - 1300 euro.

Marketing:

 • Junior Brand Manager: 350 - 750 euro;
 • Brand Manager: 450 - 1000 euro;
 • Senior Brand Manager: 800 -1100 euro;
 • Group Brand Manager: 800 - 1100 euro;
 • Marketing Manager: 900 - 1200 euro;
 • Marketing Director: 800 - 1200 euro.

Datorita progresului tehnologic si informational alert, se resimte nevoia unei specializari pe piata fortei de munca. Astfel, pe langa joburile anterior mentionate, exista si o serie de alte joburi bine platite, insa care necesita o specializare ridicata.

Specializarea nu poate insa garanta obtinerea unei cariere de succes, intrucat pentru astfel de pozitii oferta nu este foarte ridicata.

Iata care sunt, conform unui studiu realizat de Business Insider, cele mai bine patite joburi ale viitorului:

 • Hacker etic

Jobul este adresat persoanelor cu o foarte buna pregatire in domeniul ciberneticii. Multe companii au inceput sa angajeze experti care sa atace platformele si sistemele sale cu scopul de a identifica eventualele probleme existente la masurile de securitate. In momentul actual, pentru o astfel de pozitie se ofera un salariu mediu de 67.500 de euro.

 • Statistician

Pasionat de matematica si statistica? Atunci iata o oportunitate de cariera pe care o poti lua in calcul. Cu un salariu mediu de 64.169 de euro, un statistician se ocupa de analiza consecintelor financiare ale riscurilor pentru companiile de asigurari, banci, firme de consultanta si guvern.

 • Chimist alimentar

Facultatea de Chimie, desi se afla in prezent pe lista facultatilor cu o rata scazuta de angajabilitate in randul absolventilor, ofera posibilitatea unei cariere avantajoasa din punct de vedere financiar. Chimistii alimentari au rolul de a identifica modalitati de combinare si schimbare a gusturilor, iar dezvoltarea fenomenului imprimatelor 3D va conduce si la o ofera mai mare pe piata de munca pentru astfel de pozitii.

 • Epidemiolog

Jobul consta in descoperirea cauzelor pentru diverse afectiuni si boli, in analiza tehnicilor si procedurilor de sterilizare si a cercetarii pentru noi tratamente, epidemiologii lucrand in spitale, sau pentru companiile farmateutice si laboratoare de cercetare.

 • Front – End Developer

Responsabil pentru tot ceea ce vedem online, un front end developer are nevoie, pe langa cunostintele tehnice si de idei si viziuni despre cea ce va functiona cel mai bine pentru un utilizator online. Pana in 2020 se preconizeaza o crestere cu 22% a ratei de angajabilitate in domeniu, iar salariul mediu este de 59.791 de euro.


Partea financiara a unui job, desi nu este singurul criteriu de selectie, reprezinta un aspect important de luat in calcul.
 

Va recomandam si:

Limbaje de programare pentru incepatori

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?

ULTIMELE JOBURI