CV-ul tau, experienta ta pe o pagina

1. Ce este un CV?

De obicei un CV este structurat sub forma "viata mea pe o pagina", dar cine ar putea sa insire toate lucrurile care sunt importante pentru o persona pe o singura pagina(chiar si doua)? De fapt, CV-urile sunt mult mai specifice, incluzand numai informatiile care sunt relevante pentru un anumit angajator.CV

La fel ca viata candidatului, CVul este in permanenta crestere si modificare. La fel ca obiectivele carierei care sunt in permanenta schimbare si crestere, si noi crestem personal si profesional si este posibil sa fie nevoie sa ne rescriem CV-ul sau cel putin sa il actualizam. Scrierea unui CV este un proces care dureaza toata viata.

Cum stii care din aspectele vietii tale este cel mai relevant pentru un viitor angajator? Cum selectezi informatia pe care trebuie sa o incluzi? Raspunsul simplu la aceste intrebari este "depinde". Depinde de obiectivele pe care le-ai stabilit pentru cariera ta precum si de cerintele companiilor din domeniul tau de interes. Numai tu, prin cercetare, planificare si analiza personala poti decide asupra formei si continutului CV-ului tau, singurul lucru pe care poti sa il afli este ce intrebari ar trebui sa iti pui pentru a incepe sa scrii CV-ul potrivit.
 



Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


2. De ce sa scrii un CV?

  • Pentru a convinge angajatorii ca esti un candidat valoros care trebuie chemat la interviu
  • Pentru a prezenta in mod profesionist cariera si abilitatile tale
  • Pentru a construi o marca profesionala(un brand)
  • Pentru a te recomanda ca cea mai potrivita persoana pentru un anumit loc de munca


3. Ce tip de CV ar trebui sa scrii?

Exista mai multe tipuri de CV in functie de tipul de continut, layout, obiectiv, etc
Alegerea tipului de CV potrivit pentru tine depinde numai de preferintele personale si de cerintele angajatorului. Iti recomandam sa citesti cu atentie articolul Formate de CV pentru a decide asupra unui anumit format.

In plus hotaraste in functie de situatie daca este nevoie sa scrii un CV generic sau specific pentru un anumit angajator. In sectiunea Exemple de CV vei gasi exemple profesioniste de CVuri in diferite limbi si formate.

Citeste si:

CV Europass - ce este si cum se completeaza?


4. Cum sa iti adaptezi CV-ul la locul de munca dorit?

Ai gasit un anunt pentru un post pe care ti-l doresti foarte mult? Primul pas pentru a obtine acel post este cu siguranta sa iti adaptezi CVul pentru a scoate in evidenta calitatile care sunt cerute de angajator in descrierea postului.

  • compara experienta si pregatirea ta cu descrierea jobului
  • pentru fiecare loc de munca la care ai lucrat scoate in evidenta abilitatile cerute acum
  • nu uita sa prezinti exemple adevarate si relevante
  • descrie contributia ta unica la imbunatatirea mediului din cadrul firmei


Pentru a identifica care dintre abilitatile tale sunt relevante pentru pozitia respectiva ia o bucata de hartie si imparte-o in doua. In coloana din stanga treci lucrurile la care esti bun si in care ai experienta si in cea din dreapta cerintele postului. Incearca sa vezi cate elemente din cele doua coloane coincid. Daca nu sunt multe reanalizeaza experienta ta si incearca sa gasesti situatii din care sa rezulte abilitatile trecute in coloana din dreapta.

Pentru identificare continutului CV-ului tau primul pas este sa identifici compania si locul de munca pe care le doresti. Dupa aceasta urmeaza o auto-analiza minutioasa a experientei si a obiectivelor tale.

Structureaza toate aceste concluzii in CV pentru ca angajatorul tau sa le gaseasca usor. Nu uita sa dai exemple reale. Angajatorii doresc sa stie cum reactionezi in diverse situatii asa ca nu te lasa surprins de intrebarile lor si incearca sa identifici tu care sunt punctele tale tari si care sunt cele slabe.

Multa bafta!

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Career Guide 2021