Cum te ajuta in cariera apartenenta la o comunitate de talente

Din ce in ce mai multe companii angajatoare si agentii de recrutare investesc in construirea unei comunitati proprii de candidati talentati din randul carora recruteaza ulterior pentru pozitiile deschise. Aceasta destul de recenta practica de recrutare este evident foarte avantajoasa pentru angajatori, dar ea prezinta in egala masura beneficii pentru candidati.

Spre deosebire de recrutarea ce are la baza consultarea unei baze de date de CV-uri, apelul la comunitatile de talente ofera posibilitatea unei comunicari simetrice bidirectionale intre candidat si recrutor. In plus, comunitatea este permanent activa, iar informatiile sunt astfel actualizate. In cazul CV-urilor simple, informatia este perisabila, atat angajatorul cat si candidatul avand de suferit de pe urma inactualitatii datelor.

De obicei, o comunitate de talente (initiata de o companie sau de o agentie de recrutare) este administrata de un recrutor impreuna cu un responsabil de comunitate sau social media manager. Prin aceasta comunitate, angajatorul comunica strategic pentru a identifica, a creste si a recruta talente.

Identificarea talentelor se face in baza unor criterii pe care angajatorul le defineste anterior. Astfel, numai persoanele care indeplinesc cerintele necesare pentru a constitui potentiali viitori angajati ai companiei ajung membri ai comunitatii.

Cresterea talentelor presupune o investitie constanta in candidatii care alcatuiesc comunitatea. De aici, membrii comunitatii de talente isi extrag o serie de beneficii: au acces la resurse de cariera ce ii ajuta in cresterea profesionala, au sansa de a participa la training-uri, seminarii, workshop-uri si conferinte pe teme legate de domeniul lor de interes.

In final, prin recrutarea talentelor se atinge chiar scopul existentei acestei comunitati, si anume acela de a aduce impreuna angajatorii in cautare de talente si candidatii cu potential. Chiar daca nu toti membri unei comunitati de talente ajung sa fie angajati, apartenenta la o comunitate de talente te poate ajuta semnificativ in cariera.

Iata cateva dintre avantajele de a fi membru intr-o comunitate de talente:

1. Iti evaluezi pozitia pe piata fortei de munca

Accesul la o comunitate de talente se face in urma testarii anumitor abilitati si competente cerute de angajatori. Trecand prin aceasta grila de testare, afli gratuit unde te situezi pe piata fortei de munca, care sunt punctele tale tari, dar si cele pe care le poti imbunatati.

In plus, pe baza rezultatelor obtinute la aceste testari, iti vei ajusta autoevaluarea si te vei putea prezenta obiectiv in fata recrutorilor cu care te vei intalni la viitoare interviuri. Vei avea astfel si o dovada palpabila pentru recrutor in ceea ce priveste competentele profesionale pe care le asociezi profilului tau.

2. Angajatorii te cunosc mai bine decat printr-un simplu CV

Desi iti poti actualiza permanent CV-ul postat pe un portal de recrutare, este posibil ca angajatorul sa detina o versiune mai veche a CV-ului tau. Iar in cazul candidaturii pentru anumite job-uri, CV-ul, chiar si actualizat, poate reprezenta un instrument mult prea plat pentru a oferi recrutorului informatiile necesare. In schimb, profilul pe care ti-l creezi ca membru al unei comunitati de talente si interactiunile in care te implici pot oferi angajatorului o imagine holistica asupra ta, ca profesionist, dar si ca persoana.

In sens invers, ai la randul tau ocazia de a cunoaste angajatorul dintr-o alta perspectiva. Prin recrutorul sau responsabilul de comunitate, angajatorul devine mai mult decat o entitate institutionala, capata personalitate. Afli astfel mai multe si despre cultura organizationala a companiei.

Relatia superficiala dintre recrutor si candidat este inlocuita de o interactiune cu sens, mult mai personala si benefica pentru ambele parti.

3. Interactionezi cu alti candidati talentati

Se spune ca talentele se simt bine inconjurate de persoane asemenea lor. Ca membru al unei comunitati de talente, ai ocazia de a interactiona cu persoane care au interese similare cu ale tale si care isi doresc o dezvoltare profesionala in acelasi sens pe care ti-ai propus sa il urmezi si tu. Din discutiile de calitate purtate cu ceilalti membri, poti extrage o serie de informatii si sfaturi care te pot ajuta ulterior in cariera. 

4. Ai acces prioritar la oportunitati de cariera

Principalul scop al comunitatilor de talente ramane recrutarea. Odata ce ai devenit membru al unei astfel de retele, vei primi oferte de angajare corelate cu competentele tale. Esti parte dintr-o baza de date de candidati pasivi la care angajatorii pot apela atunci cand au deschise pozitii potrivite profilului membrilor. In cazul comunitatilor create de agentiile de recrutare, poti avea acces si la o serie de evenimente (conferinte, workshop-uri etc.) dedicate exclusiv membrilor retelei.

De exemplu, Talent Network este un program lansat de compania de consultanta in resurse umane Calalyst Solutions pentru tinerii cu potential din Romania. Talent Network isi propune sa identifice cei mai buni tineri si sa le ofere oportunitati de cariera pe masura ambitiilor si capacitatilor lor. In cadrul Talent Network, sunt organizate evenimentele Top Talents Romania si Career Innovation Week, proiecte care identifica si premiaza in fiecare an tinerii talentati la nivel national.

In prezent, sunt deschise inscrierile pentru Top Talents Romania. Daca esti un tanar proactiv, implicat si interesat de dezvoltarea ta personala si profesionala, student in ultimul an, masterand sau daca ai terminat de maxim 1 an ultima forma de invatamant superior, inscrie-te pentru a face parte din reteaua tinerilor talentati din Romania. Aplicatia ta va fi evaluata si, daca vei face parte dintre cei 300 de finalisti, vei primi invitatia de a participa la conferinta Top Talents Romania de pe 10-11 mai. 

De ce sa aplici?

  • Interactionezi cu liderii companiilor care investesc in tinerii talentati - BRD Groupe Societe General, Hilti, Kraft Foods si L'Oreal;
  • Iti testezi gratuit abilitatile cerute de unii dintre cei mai doriti angajatori de pe piata si primesti unui raport personalizat care iti evidentiaza punctele tari si competentele pe care le poti imbunatati;
  • Pe 10 si 11 mai participi la conferinta Top Talents unde vei cunoaste speakeri internationali, top managementul companiilor partenere si alti 300 de tineri talentati cu interese similare.

Afla mai multe despre cum poti face parte din reteaua tinerilor talentati din Romania aici.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri