Cele mai cautate certificari in 2012 in Project Management

Cele doua certificari internationale prezentate mai jos sunt destinate persoanelor care doresc sa isi construiasca sau sa isi consolideze o cariera in management de proiect:

  • Project Management Professionals (PMP)

PMP (Project Management Professionals) este programul de certificare profesionala in project management cu cea mai larga acoperire internationala. Programul este administrat de catre Project Management Institute (PMI). In lume, exista peste 400.000 de persoane care detin un certificat eliberat de PMI si care lucreaza in domenii diverse, precum telecomunicatii, sanatate, IT, finante sau constructii. 

PMP recunoaste competentele privind conducerea si gestionarea echipelor de proiect. Pentru a putea aplica la programul PMP, trebuie sa fii absolvent al unui ciclu de licenta si sa ai cel putin 3 ani de experienta in lucrul pe o pozitie de project management, cumuland 4500 de ore conducand proiecte si inca 35 de ore investite in educatia in domeniul project managementului sau sa fii absolvent de liceu cu cel putin 5 ani de experienta in project management.

Pe langa certificarea PMP, in prezent,mai exista inca 4 tipuri de certificari PMI:

- Certified Associate in Project Management (CAPM) este o certificare entry-level potrivita pentru cei care doresc sa urmeze o cariera ca project manageri, dar nu au inca experienta in domeniu

- Program Management Professional (PgMP) este o certificare potrivita project managerilor care conduc mai multe proiecte

- PMI Scheduling Professional (PMI-SP) este o certificare pentru practicienii care vor sa se specializeze pe realizarea si respectarea planificarilor de proiecte

- PMI Risk Management Professional (PMI-RMP) certifica abilitatile de gestionare a proiectelor in situatii de risc, precum si competentele de a fructifica oportunitatile care intervin in astfel de situatii.

www.pmi.org

 

  • International Project Management Association (IPMA)

IPMA (International Project Management Association) este o organizatie profesionala non-profit in domeniul project managementului care ofera patru tipuri de certificari recunoscute la nivel international:
Nivelul A – certificarea ca director de proiecte
Nivelul B – certificarea ca manager senior de proiect
Nivelul C – certificare ca manager de proiect
Nivelul D – certificare ca practician in managementul proiectelor

Numai 0,26% dintre cei care detin o diploma IPMA sunt certificati la nivelul A. Pentru a intra in procesul de certificare ca director de proiecte, aplicantul trebuie sa aiba cel putin 5 ani de experienta in managementul portofoliilor de proiecte si/sau managementul proiectelor de importanta strategica, din care 3 ani cu responsabilitate in conducerea portofoliilor sau programelor complexe si 2 ani de experienta in managementul proiectelor. De asemenea, este obligatorie pregatirea universitara si pregatirea in managementul proiectelor prin cursuri care sa asigure acoperirea categoriilor de cunostinte din International Competence Baseline Version 3.0 (Cerinte pentru certificarea personalului in managementul proiectelor si programelor).

Catalin Tiseac este primul roman care a obtin o certificare ca direct de proiect (IPMA - nivelul A). El a intrat in elita celor 0,26% dintre detinatorii de diplome IPMA in decembrie 2008. “Am ales certificarea IPMA deoarece am considerat ca, dupa 20 de ani de activitate si peste 10 ani de project management, am nevoie nu de o diploma, ci de o confirmare bazata pe fapte concrete a nivelului de maturitate in project management pe care l-am atins. Certificarea IPMA mi-a oferit posibilitatea atingerii acestor obiective deoarece aceasta certificare ofera cativa diferentiatori importanti fata de alte certificari profesionale similare. Ar fi vorba despre certificarea pe mai multe niveluri de competenta, in functie de experienta practica dovedita, independenta fata de anumite cursuri de instruire teoretica impuse, evaluarea de catre o echipa cu experienta profesionala de anvergura si nu pe baza unor chestionare tipizate si a unor intrebari impersonale, dar si evaluarea competentelor contextuale si a celor comportamentale, pe langa cele metodice.”

In luna ianuarie 2008 s-a realizat validarea de catre International Project Management Association a programului de certificare al Project Management Romania (PM Romania). In urma validarii, este asigurata recunoasterea internationala a certificatelor PM Romania pana in data de 26.03.2013.

www.ipma.ch

www.pm.org.ro

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI