Noul loc de munca si etapele ciclului dezvoltarii


Atunci cand ne schimbam locul de munca sau ne angajam pentru prima oara trecem prin cateva etape psihologice, proces pe care in mod obisnuit il numim adaptare. In continuare o sa va prezint care sunt etapele din ciclul dezvoltarii si cum trecem prin acestea in timpul angajarii la un nou loc de munca.

Exista sapte stadii ale dezvoltarii si apar ca niste cicluri in viata noastra. (vezi Levin, P. (1982). The cycle of development. Transactional Analysis Journal, 12, 2, 136-137. Eliot, T. S.)

Stadiul 1 - A fi
Din momentul in care ne-am nascut si pana la varsta de sase luni, testam cum este noua lume in care ne aflam. De aceea avem nevoie sa fim inconjurati de dragoste si sa ni se ofere sentimentul de securitate.

Stadiul 2 – Explorarea
Intre sase si noua luni dorim sa exploram. Devenim din ce in ce mai mobili si dorim sa ne miscam tot mai mult. 

Stadiu 3 - A gandi
De la noua luni la trei ani este perioada de dezvoltare a gandirii noastre. Incepem sa luam decizii. Dorim sa alegem intre a iesi sa ne jucam in zapada sumar imbracati sau sa punem haine groase pe noi.

Stadiul 4 – Identitatea
Identitatea ne-o formam intre varsta de trei si sase ani. Ca cine o sa incercam sa fim? Pe langa faptul ca in aceasta etapa conteaza daca esti baiat sau fata noi mai luam in considerare si ce stil vom adopta.

Stadiul 5 – Abilitatile
Intre varsta de sase si doisprezece ani ne formam abilitatile de care avem nevoie in aceasta lume. Observam care este comportamentul adultilor si il copiem chiar daca se potriveste sau nu cu identitatea pe care am adoptat-o. In aceasta perioada incorporam valori si credinte care ne vor ajuta sa privim lumea intr-un mod structurat.

Stadiul 6 – Integrarea
Cand avem cam doisprezece ani parem ca reluam ciclul. O facem dar cu o viteza dubla astfel ca atunci cand ajungem la optsprezece ani practic am mai repetat primii doisprezece. La sfarsitul acestei perioade am integrat diferitele aspecte intr-un tot unitar.

Stadiul 7 – Reciclarea
In acest stadiu incepem reciclarea stadiilor de dezvoltare. Atunci cand am trecut de fiecare stadiu vom cauta sa avem grija de nevoile noastre pe care nu am fost capabili sa le satisfacem inainte.

Schimbarea locului de munca

Am acceptat oferta facuta de noua companie si urmeaza prima zi de lucru. O sa intram in stadiul 1 a fi. O sa avem nevoie de un interval scurt de timp pentru acomodarea cu noul loc de munca. In aceasta etapa managerii ar trebui sa ne ureze “bine ati venit” si sa ne arate ca se bucura pentru faptul ca lucram acolo. Tot in aceasta etapa avem nevoie sa intram in atmosfera, sa ne ordonam obiectele personale si sa ne asiguram ca sunt in siguranta. Doar cateva minute sunt suficient pentru a ne simti bineveniti.

In a doua etapa dorim sa exploram si o sa o facem in ritmul nostru. De obicei umblam in jurul cladirii, localizam biroul sau locul de munca etc. In acest demers vom prefera sa fim singuri astfel incat sa fim cat mai atenti la ceea ce vedem. O importanta componenta a acestei etape consta in faptul ca ne intalnim cu alti oameni si aflam cu se ocupa. Va fi mult mai usor daca au fost atentionati de venirea noastra.

In a III-a etapa dorim sa gandim cu privire la noul loc de munca. Avem nevoie de un manager care sa ne incurajeze sa facem acest lucru si apoi sa discute cu noi asupra viziunii pe care ne-am format-o. Avem nevoie de surse de informatii de genul: descrierea postului, proceduri, instructiuni etc. Tot in aceasta etapa dorim sa-i intrebam pe altii care este viziunea lor asupra locurilor lor de munca. Ceea ce nu dorim este un sef care sa ne spuna exact cum trebuie facuta munca. Dorim un sef care sa raspunda la intrebarile noastre si sa ne asculte cu interes ideile.

In a IV-a etapa incepem sa ne construim propria identitate. In unele organizatii acest lucru se realizeaza prin stabilirea standardelor de performanta cu care sunt de acord atat supervizorii cat si subordonatii. Avem nevoie sa credem ca putem alege cum sa fie munca noastra. Aceasta nevoie de autodeterminare este recunoscuta ca fiind specifica mai ales managerilor, dar este importanta si pentru cei cu alte tipuri de job-uri. Daca aceasta posibilitate de alegere ne este refuzata vom accepta decizia in sila si poate ca vom deveni rebeli.

In etapa urmatoare suntem gata sa ne insusim abilitatile necesare pentru a ne realiza sarcinile. Acum este momentul sa mergem la training!

A VI-a etapa este cea de integrare. Am inteles care sunt sarcinile, explorarea s-a incheiat asa ca incepem sa luam decizii si sa invatam. Gradual incepem sa simtim ca am ajuns la performantele cerute. Putem lucra din nou la unele stadii anterioare daca avem impresia ca am pierdut ceva din vedere. Tot in aceasta etapa ne putem schimba stilul de munca, acum ca stim organizatia mult mai bine. Fara aceste ajustari nu vom ajunge la potentialul nostru maxim.

Ultima etapa este cea de reciclare. Tranzitia catre noul loc de munca este incheiata. Trecem prin fiecare etapa parcursa deja, dar cu un impact mult mai mic. Efectele acestei spirale particulare vor fi mult mai mici. Curand vom uita ca ne-am schimbat locul de munca si o sa functionam la capacitate maxima pana cand alte sarcini vor aparea. 

 


 

Constantin Alexandru

Coach, Six Thinking Hats Trainer

Mind Master

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri