Topul Celor Mai Doriti Angajatori in 2020



Catalyst Solutions anunta rezultatele studiului Cei mai doriti angajatori 2020, desfasurat in perioada februarie-mai a acestui an, pe un esantion de 19.281 respondenti. Numarul de respondenti este format din candidati cu studii superioare, atat juniori, cat si candidati cu experienta din toata tara, cu profil Business, IT&C, Inginerie, Stiinte Sociale si Medical/Farma. Studiul Cei mai doriti angajatori 2020 reprezinta cel mai complex instrument de referinta din piata care masoara nivelul de atractivitate al angajatorilor din Romania si ofera o intelegere a comportamentului candidatilor si asteptarile acestora in raport cu angajatorii locali.

Topul Celor Mai Doriti Angajatori este realizat la nivel national, pe baza a 19.281 de raspunsuri libere, neasistate ale respondentilor intrebati care sunt top 5 companii din Romania pentru care si-ar dori sa lucreze.

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriti Angajatori 2020

Pentru al doilea an consecutiv, Continental ocupa primul loc in preferintele respondetilor acestui studiu – un angajator cu o prezenta extinsa la nivel national si o strategie complexa de comunicare a brandului de angajator.
 

Maria Marcovici, Coordonator National Employer Branding in cadrul Continental

Suntem foarte fericiti sa ne mentinem in continuare pe primul loc in preferintele respondentilor la studiul Cei mai doriti angajatori. Faptul ca avem o echipa extraordinara ne-a ajutat sa gestionam strategia noastra de employer branding in ultimele luni. Avem specialisti in fiecare din locatiile Continental care isi concentreaza activitatile pe grupul lor tinta, unul foarte specific si pe care il cunosc foarte bine. Cu toate acestea, ne aliniem pentru a avea aceeasi directie in comunicarea brandului nostru de angajator si acest lucru a contribuit semnificativ la succesul nostru.“

1 din 3 angajatori prezenti in top 30 activeaza in industria IT&C, iar alti 30% provin din industriile Banking si Automotive. Companiile din Retail au inregistrat o crestere semnificativa in topul celor mai doriti angajatori comparativ cu anul 2019. Fie ca vorbim de retaileri online sau de marile retele de magazine, angajatii acestor companii au ramas in linia intai in ultimele luni asigurand accesul la bunurile de stricta necesitate.
 

Cristina Stoica, HR Director Oracle

Este o onoare pentru Oracle sa fie recunoscut ca unul dintre Cei mai doriti angajatori. Organizatia locala este una dintre cele mai complexe din regiune, avand o diversitate foarte mare de roluri – de la financiar, vanzari si development si pana la suport – pentru candidati cu experienta, de nisa sau juniori. Oracle este recunoscut pe plan local pentru cultura organizationala, oportunitatile de crestere profesionala si mediul de lucru inspirational si prietenos. Angajatii nostri au format o comunitate bazata pe colaborare si interese comune si practica impreuna hobby-urile din afara sferei profesionale.“
 

Madalina Stoian, HR Manager Microsoft

Suntem foarte fericiti sa ne numaram printre top 5 Cei mai doriti angajatori. In cadrul Microsoft se investeste multa energie pentru crearea unui mediu axat pe diversitate si incluziune. Noi lucram intens la creionarea unui spatiu in care toti angajatii sa se simta nu doar bine-primiti, dar si incurajati sa fie autentici, sa invete. Astfel, ne dorim sa dezvoltam un sentiment de apartenenta in cadrul organizatiei. Recunoastem importanta unei culturi organizationale puternice si ii incurajam si pe altii sa se alature cultivarii ei.“
 

Top 5 obiective profesionale ale candidatilor in 2020

Similar cu datele din 2018, pastrarea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala ramane in continuare cel mai important obiectiv profesional in randul candidatilor. In acelasi timp, atingerea unui nivel salarial superior reprezinta al doilea cel mai mentionat obiectiv profesional pentru viitorii 3 ani. In ceea ce priveste urmatoarele 3 obiective, acestea fac referire la procesele de dezvoltare si crestere in cariera, aspecte care ar trebui sa fie evidentiate de catre angajatorii care sustin si incurajeaza programele de invatare si dezvoltare ale propriilor angajati.


 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriti Angajatori 2020

Top 5 motive pentru care respondentii au parasit locul de munca anterior

O dimensiune noua introdusa si analizata anul acesta, se refera la motivele pentru care respondentii au parasit locul de munca anterior. Din numarul mare de motive specificate, nemultumirea fata nivelul salarial a reprezentat pentru 35,4% dintre respondenti principalul motiv. Intrebati ulterior care a fost procentul minim de crestere salariala dorit, cei mai multi au indicat 16-20% si 26-30%.

Daca luam in considerare si obiectivele profesionale de mai sus pe care le urmaresc candidatii, atunci observam ca lipsa oportunitatilor de avansare in cadrul companiei reprezinta un motiv bine intemeiat pentru care angajatii decid sa paraseasca locul de munca.

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriti Angajatori 2020


 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriti Angajatori 2020

Top 10 cei mai importanti factori in alegerea angajatorului

Studiul Cei Mai Doriti Angajatori ofera informatii cu privire la factorii care stau la baza deciziei in functie de care candidatii isi aleg compania preferata. Pe o scala de la 1 la 5, respondentii au evaluat cat de important este fiecare factor in procesul lor de decizie. In opinia participantilor la studiu toti factorii mentionati au un rol destul de important in momentul in care aleg angajatorul pentru care doresc sa lucreze.

Topul celor mai importanti factori nu reprezinta modificari fata de anul trecut. Primii 3 raman a fi recunoasterea performantelor angajatilor, prezenta unei atmosfere de lucru placuta, prietenoasa si existenta unor manageri/lideri care incurajeaza si sustin dezvoltarea angajatilor. Asigurarea unui loc de munca sigur se pare ca a devenit un factor mai puternic in procesul de analiza al angajatorilor, urcand cateva trepte anul acesta fata de 2019.


 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriti Angajatori 2020

Cele mai utilizate canale in ultimul an pentru informare cu privire la angajatorii si joburile de pe piata

Rezultatele studiului subliniaza faptul ca site-urile sau paginile de cariera ale companiilor reprezinta principala sursa de informare folosite in ultimul an, atat in randul respondentilor la inceput de cariera, cat si in randul celor cu experienta. Aproape in aceeasi proportie pentru categorii de respondenti, se afla cunostintele care lucreaza in companiile respective, ceea ce face ca experienta de angajat in cadrul companiei sa fie definitorie pentru imaginea acesteia.

*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriti Angajatori 2020

Rezultatele studiului Cei mai doriti angajatori 2020 se bazeaza pe informatiile colectate in urma unui chestionar online in perioada februarie – mai. La studiu au participat 19.281 de respondenti cu studii superioare, atat juniori, cat si candidati cu experienta din toata tara, cu profil Business, IT&C, Inginerie, Stiinte Sociale si Medical/Farma.

In urma colectarii datelor, informatiile prelucrate sunt centralizate sub forma de rapoarte diferentiate in functie de interesul candidatilor pentru anumite industrii, de background-ul academic si nivelul de experienta. Tipurile de rapoarte disponibile: Business, Engineering, IT&C, Retail, FMCG, Medical&Farma, Outsourcing.

Pentru mai multe informatii cu privire la structura rapoartelor, persoanele interesate pot solicita mai multe informatii la adresa: angajatori@catalyst.ro

Descarca eBook-ul gratuit pentru a accesa cateva concluzii din cadrul studiului.

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI