METRO SYSTEMS Romania este prima companie autohtona care adopta pe termen nedefinit lucrul de acasa



METRO SYSTEMS Romania
, parte a grupului METRO, a fost printre primele companii care au avut initiativa de a lucra de la distanta pentru a limita efectele COVID-19: cei peste 800 de angajatii au fost anuntati ca pot sa lucreze de acasa inca din 11 martie, cu cinci zile inainte de declararea starii de urgenta in Romania. Acum, compania isi propune sa prelungeasca acest stil de lucru pe perioada nedeterminata, pentru a oferi astfel mai multa siguranta si protectie angajatilor.

Initiativa METRO SYSTEMS este o premiera la nivel national, setand astfel o tendinta in lucratul de acasa pe perioada nedeterminata. In contextul COVID-19, la nivel international mai multe companii au adoptat diverse politici pentru „lucratul de acasa”. Cele mai multe sunt din domeniul tehnologiei, dar si alte organizatii, din sectoare mai conservatoare - precum imobiliare, contabilitate si administratie locala - analizeaza aceasta posibilitate.

METRO SYSTEMS este, de altfel, una dintre putinele companii care au oferit o flexibilitate foarte mare angajatilor chiar si inainte de pandemie: de la posibilitatea de a-si structura orele de lucru in functie de programul personal, pana la vinerea scurta si lucru de acasa fara o limita impusa, ci in limita necesitatii echipelor, care au lucrat dupa metoda Agile de „self-organizing teams”. Acest stil de lucru a determinat crearea unei infrastructuri digitale care permite comunicarea si colaborarea de la distanta, infrastructura care nu a avut nevoie decat de o accelerare a implementarii pentru a permite tuturor angajatilor sa lucreze de acasa in starea de urgenta.

Odata cu declararea starii de urgenta, preocuparea METRO SYSTEMS pentru starea de bine a angajatilor a fost adaptata situatiei. Initiat in 2016, programul de Well-being a mers inca de la inceput dincolo de beneficiile oferite de majoritatea multinationalelor, oferind evenimente si activitati prin care angajatii au putut aprofunda domenii care ii pasioneaza. Sesiunile de training si workshopurile au fost grupate in trei mari teme: sanatate, educatie si hobby si au insemnat de la conferinte de educatie parentala, ateliere de nutritie, educatie financiara, pana la sesiuni de yoga, pilates si sanatate posturala. In perioada de izolare si de lucru de acasa, aceste activitati nu doar ca au continuat in online, dar s-au si intensificat si diversificat, atingand subiecte de actualitate legate de managementul muncii de acasa, a relatiilor si a emotiilor declansate de criza produsa de pandemie. In plus, METRO SYSTEMS a oferit angajatilor posibilitatea de beneficia, gratuit, de discutii cu psihoterapeuti.



Chiar daca a decis sa ofere angajatilor posibilitatea de a lucra din confortul casei, METRO SYSTEMS Romania nu renunta la birourile fizice, insa analizeaza posibilitatea de a le adapta vremurilor, transformandu-le in spatii de co-working sau hub, setand astfel directiile viitorului in ceea ce priveste munca in echipa.

Chiar daca mediul de lucru este unul diferit si simtim lipsa colegilor, colaborarea virtuala din echipe a dus la rezultate foarte bune. Cultura noastra este una indreptata spre starea de bine a angajatului si performanta acestuia; regandind acum viitorul lucrului in echipa prin metode inovatoare, vom deveni mai rezistenti si mai capabili de adaptare. Ne indreptam catre organizatia de viitor, imbinand cu succes mediile fizice si virtuale de lucru pentru o identitate de brand potrivita tuturor tipurilor de angajat”, spune Sidonia Barna, Manager Resurse Umane.

Infiintata in 2005, METRO SYSTEMS Romania este compania de produs al METRO Group, care dezvolta solutii si produse specifice intregului lant de magazine prin tehnologii avansate de software. In 2018, compania a lansat conceptul Tech’n Trade care cuprinde un incubator pentru startupuri si antreprenori cu idei inovatoare in domeniul wholesale si o comunitate dedicata pasionatilor de tehnologie.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI