Transforma limbajul corpului din tradator in aliat

Stiai cat de important este limbajul corpului in timpul unui interviu? Te-ai gandit vreodata la felul in care dai mana? Ai incercat sa iti studiezi pozitia corpului? Un recrutor experimentat stie sa te citeasca...

Suna ceasul. Te trezesti speriat, imbraci costumul pregatit de seara si te indrepti cu pasi repezi catre locul cu pricina. Astazi ai interviu. Ai incredere in tine, CV-ul este bine pus la punct, motivatia este la locul ei. Ce te-ar putea impiedica sa iei jobul?


Totdeauna corpul vorbeste despre tine. Si vorbeste mult! Pentru a avea toate armele de partea ta, nu uita sa acorzi o atentie sporita limbajului trupului. La intalnirea cu cel ce te intervieveaza, ca trebuie sa dai mana este un semn de respect, asta este clar. Atentie insa cum o dai! Este important sa sustii strangerea maini, sa actionezi cu destul de multa forta, astfel incat sa se simta determinarea ta. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii scuturi mana celuilalt sau sa ii dai impresia ca a bagat mana intr-o menghina. Este important sa simti ca deja ai pus bazele unei interactiuni.

Ei bine, ai ajuns in camera cu pricina. Aici se poate hotari viitorul tau! Te asezi pe scaun, dar ce pozitie adopti? In general, daca vei sta drept (atentie, nu ca si cum ai sta pe ace!), cu umerii detasati, impresia va fi aceea de detasare, de control asupra situatiei. O bila alba pentru tine!


Si cu mainele ce sa fac?, te vei intreba. Ai emotii, posibil ca mainile sa iti transpire sau chiar sa iti tremure. In orice caz, nu le ascunde. Corpul transmite mesaje foarte clare. Daca vei tine mainile sub masa iti vei trada starea de nervozitate si nu vei reusi sa stabilesti pozitia de egalitate cu cel din fata ta.
Mesaj: Doamne, ce emotii am! Oare o sa ma descurc?

 

Daca vei tine mainile incrucisate, vei avea o pozitie inchisa, refractara. Ca si cum ti-ar fi teama de interlocutor si trebuie sa te aperi cumva, trebuie sa devii defensiv. Tu ce parere ai avea despre o astfel de persoana?
Mesaj: Nu ai cum sa ma ranesti, nu ai cum sa ma prinzi!

Posibil sa fii o persoana extrem de sociabila, foarte increzatoare in ceea ce poti face, zambareata. Te asezi pe scaun, te lasi un pic pe spate, tii coatele pe masa, foarte departate, picioarele la fel. Nu mai face asta! Vei da impresia de superioritate, poate chiar de aroganta (aici mai intervine si mimica...) si nu vei reusi sa interactionezi inteligent cu cel din fata ta.
Mesaj: Doar atat poti? Nu ti-e clar ca cu mine nu te pui?

Tii mainile sub barbie; este pozitia in care tu te simti confortabil, oricum nu stii ce sa faci cu mainile... Tine minte: orice pozitie mentii mai mult de 10 secunde, se pare ca se intipareste in memoria celui cu care dialoghezi. Vei da impresia unei atitudini defensive, rezervate.
Mesaj: Nu prea sunt de acord cu tine! Nu stiu ce sa spun...

Personal, nu aprob etichetarea unei persoane judecand exclusiv limbajul corpului. Insa, oricat de obiectivi am incerca sa fim, in totalitate nu vom reusi. De aceea, pozitia persoanei din fata ta, gesturile pe care le face, mimica, iti vor ramane in memorie si te vor ajuta sa iei o decizie.

Este posibil sa ai un tic si sa reactionezi intr-un fel anume atunci cand esti emotionat, agitat. Ticul este un obicei repetat, inconstient, ce poate deveni suparator pentru cei din jur. Ar fi indicat sa te controlezi! Nu te juca cu capacul de la pix, nu da cu tocul in podea o data la fiecare 3 secunde, nu iti roade unghiile si nu mai tot pune mana in par! Toate aceste lucruri te tradeaza si distrag atentia intervievatorului.


S-ar putea sa ti se para dificil sa acorzi atentie permanenta felului in care stai, in care iti tii mainile, picioarele, capul. Mai tii minte in copilarie cand iti faceai lectiile si stateai cocosat? Cum venea mama si iti mai dadea una peste spate si te atentiona mereu? Si te-ai controlat, ai tinut cont o perioada, iar azi ii multumesti mamei pentru ca datorita ei pozitia ta este corecta, fara a depune prea mult efort. De fapt, asa ai si cucerit-o pe iubita ta! Cand te-a vazut in hol la cinema, drept, cu o mana in buzunar, cu o atitudine de increzator...

A-ti controla limbajul corpului nu este echivalentul cu a disimula. Nu ii arati recrutorului ceva ce nu te reprezinta, ce nu esti, doar ii dai voie atitudinii si motivatiei tale sa iasa la suprafata, sa arate de ce esti cu adevarat in stare! Si daca toate acestea ti se par dificile, incearca un mic exercitiu seara, inainte de culcare: pentru 5 minute aseaza-te pe un scaun in fata oglinzii, ca si cum ai discuta cu cineva. Probeaza mai multe posturi, tine mainile in diferite feluri si vei vedea ca singur iti vei da seama ce tipuri de mesaje transmiti.

Asa ca, la urmatorul interviu, si nu numai, este important sa adopti o pozitie flexibila, deschisa, sa faci contact vizual cu persoana din fata, sa ai incredere in corpul tau!

Si nu uita: limbajul corpului poate fi cel mai bun as pe care il ai in maneca. Foloseste-l!

Articol redactat pentru HiPo.ro de

Roxana Dobrescu

HR Specialist

Xerox Romania si Republica Moldova.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI