Limbaje de programare pentru incepatori

limbaje_de_programare

Cand te gandesti la programare probabil iti imaginezi ceva foarte complex, cu multe cifre, litere si mii de linii de cod care nu iti indica nimic. Stii cum se zice – inceputul este mai greu. In randurile care urmeaza vei afla cum sa alegi limbajul de programare potrivit pentru tine, ce programe sa folosesti si multe altele.
 

Programarea pentru incepatori

Primul lucru pe care orice incepator care vrea sa invete programare trebuie sa il faca este sa aleaga limbajul cu care vrea sa inceapa. Cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand faci alegerea sunt:

1. Usor de invatat si de scris
Limbajele cu sintaxa usoara vor fi usor de invatat si vor necesita mai putin timp pentru documentare si invatare.
Exemple: Limbajul de programare Python si PHP

2. Cel mai folosit limbaj
Daca iti doresti sa urmaresti trendurile, probabil iti vei dori sa inveti cele mai folosite limbaje de programare. Potrivit StackOverflow, in prezent, acest titlu este detinut de limbajul de programare Java.

3. Cel mai cautat limbaj de programare de angajatori
Iti doresti ca in viitor sa te angajezi ca programator? Atunci acest aspect ar trebui sa cantareasca cel mai mult atunci cand iei decizia.

Conform The TIOBE Programming Community index, pe prima pozitie se afla Java, urmat de C, C++, Python, C# si PHP. Ranking-ul este realizat cu ajutorul developerilor din toata lumea.

4. Gigantii tehnologiei
Daca visul tau este sa lucrezi pentru una dintre marile companii ale tehnologiei contemporane probabil ar trebui sa inveti limbajele lor specifice precum Go pentru Google, Hack pentru Facebook si Swift pentru Apple.

cv_programatorDescarca model de CV programator

 

Limbajele de programare

Daca te intrebai “ce limbaj de programare sa invat?” iti prezentam in randurile care urmeaza limbajele de programare pentru juniori si de ce le-am ales pe acestea.
 

Programarea in JavaScript

limbaj_de_programare_javaJavaScript este unul dintre limbajele de programare extrem de populare. Site-uri precum Twitter, Gmail, Spotify, Facebook si Instragram il folosesc. Cu JavaScript poti adauga interactiune site-urilor, deoarece comunica foarte bine cu HTML si CSS.

Din punct de vedere al set-upului este cel mai usor limbaj cu care poti incepe deoarece nu necesita instalarea vreunui program, fiind preinstalat in orice browser folosesti. Dezavantajul este ca poate fi interpretat diferit in functie de fiecare browser.


Limbajul de programare Python

programare_pythonLimbajul de programare Python este intotdeauna recomandat daca iti doresti un limbaj de programe usor de invatat. Nu presupune reguli de sintaxa complexa, folosind comenzi in Engleza si se poate intelege cu usurinta. Limbajul Python te poate ajuta sa obtii cunostintele de baza in programare fara a fi necesar sa urmaresti cele mai fine detalii care daca sunt pierdute din vedere pot afecta linii intregi de cod.

Python este ideal pentru web development, grafica interfetelor folosite de utilizatori si software development. Site-uri precum Instagram, YouTube si Spotify au fost scrise folosind limbajul de programare Python.

Un dezavantaj al acestuia este ca este considerat un limbaj incet care necesita multe teste si nu este foarte practic pentru a dezvolta aplicatii mobile.
 

Limbajul PHP

limbajul_phpPHP-ul este unul din cele mai folosite limbaje de programare server-side si este considerat usor pentru cei care se afla la inceputul programarii. Invata PHP pentru ca este usor de conceptualizat modul in care va functiona codul, familiar, simplu, eficient si flexibil.
Site-uri precum Facebook, Wikipedia, Yahoo!, Tumblr, Wordpress si multe altele au fost create folosind PHP.
 

Limbajul de programare C

limbajul_de_programare_c

Programarea in C
are un nivel mai ridicat de dificultate, dar este o buna prima optiune pentru ca majoritatea limbajelor de programare sunt implementate in el. Astfel ca odata ce ai invatat limbajul C iti va fi mai simplu sa inveti limbajul C# sau programarea C++.

Unii software developers il compara cu anatomia pe care trebuie sa o invete un viitor medic.
 

Vezi toate job-uri in IT AICI

 

Limbaj de programare Java

limbaj_de_programare_java

Limbajul Java
a fost creat pe premisa “Write once, run anywhere”, ceea ce inseamna ca odata ce a fost scris codul acesta poate functiona pe orice platforma. Datorita acestui lucru este unul dintre cele mai bine platite.

Programarea in Java este folosita si pentru dezvoltarea aplicatilor in iOS si Android, pentru acesta din urma fiind si baza intregului sistem de operare.

Are un grad de dificultate mai mare decat Python, ceea ce inseamna ca poate fi un greu pentru un incepator sa isi inceapa primul proiect.
 

Programarea SQL

programare_sql

SQL este un limbaj de programare
specific pentru manipularea datelor in sistemele de manipulare a bazelor de date relationale.
 

cv_programator Descarca model de CV programator

Perspectivele de angajare

Cel mai cautat limbaj de programare: Java, conform unei analize realizata de TrendySkills.com. Tot in top se afla si JavaScript, C#, Python, PHP.

limbaje_de_programare

Cele mai bine platite limbaje de programare: C# (59,000$), Python (56,000$), SQL (56,000$), Java Script (55,000$), HTML ( 54,000$) si CSS (53,000$), conform Developer Survey 2018 realizat pe peste 100,000 de developeri de cei de la StackoverFlow.

Vezi toate job-uri in IT AICI

Cat poate castiga un programator IT junior?

In functie de rolul pe care il vei ocupa intr-o companie poti castiga intre 711 euro si 1,562 euro. Profesionistii in Python castiga cu 25% mai mult decat media salariilor programatorilor datorita numarului mic de specialisti de pe piata.

Pe locul trei se afla Java cu o diferenta de 12% fata de medie, urmata de C#. Acestea sunt 2 dintre cele mai raspandite tehnologii din Romania, iar numarul mari de joburi oferite ii face pe angajatori sa isi doreasca sa ofere pachete salariale mai mari pentru a atrage candidatii.

Daca te gandesti sa iti gasesti un job in domeniul IT, sa stii ca ai facut alegerea potrivita. Potrivit Brainspotting – IT&C Talent Map 2017-2018, odata la 2 ani companiile din IT cresc salariile cu 26% pentru nivelul entry-level.


limbaje_de_programare
Brainspotting – IT&C Talent Map 2017-2018
 

cv_programator Descarca model de CV programator

Cursuri de programare

Daca vrei sa incepi o cariera in IT sau ai din ce in ce mai multe tangete cu domeniul IT si iti doresti o specializare suplimentara exista mai multe cursuri de informatica pe care le poti urma pentru a iti perfectiona aceste skill-uri.

Cateva dintre centrele care ofera cursuri de programare in Bucuresti:

InfoAcademycurs SQL, curs Python, curs PHP si cursuri Java

Devmind – curs Java ( curs de programare pentru incepatori)

Do IT Academy – curs Java si curs pentru programare C# incepatori

Link Academycursuri PHP, cursuri Java

Step IT Academycurs Pyton, cursuri PHP, cursuri Java, curs Java Script

Indiferent de limbajul de programare pe care il alegi, nu exista o scurtatura pe care o poti face pentru a dobandi mai repede skill-urile respective. Exerseaza, fii curios/curioasa si nu te teme de greseli. Vei invata din ele si vei deveni din ce in ce mai bun/buna.

Vezi toate job-uri in IT AICI

Citeste si:


 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI