Bucuresti - centru al industriei high tech



Capitala s-a clasat in categoria centrelor cele mai active din punctul de vedere al fortei de munca din industria high tech, alaturi de mari capitale ale lumii precum Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta.

Din 2009 si pana in prezent, Bucuresti a inregistrat o crestere de 66% a numarului de angajatia din industria de inalta tehnologie, potrivit unui studiu realizat de CBRE in regiunea Europei, Orientului Mijlociu si Africii.

Cei 70,000 de angajati care lucreaza in prezent in aceasta industrie pot fi divizati astfel: software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) si securitate cibernetica (8%).

Cresterea extraordinara pe care industria high tech a inregistrat-o in Romania in ultima decada a influentat si ponderea de varsta dominanta pe piata fortei de munca - generatia Millennials (25-34 ani).

"Pentru Romania, rezultatele studiului sunt o veste excelenta, care ne reconfirma statutul privilegiat in ceea ce priveste cresterea industriei de inalta tehnologie si a fortei de munca din sectorul IT si domeniile conexe", a declarat razvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.
 

Cum s-a desfasurat studiul?

Cele 40 de orase au fost clasificate in patru categorii, in functie de mai multi factori, printre care numarul angajatilor raportat la numarul de locuitor si ritmul de crestere.
 
  • Cele mai active poluri sunt constituite de orasele unde lucreaza peste 70,000 de profesionosti (Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta si Bucuresti)
  • Polurile importante, care au intre 50,000 si 70,000 de angajati (Zurich, Praga, Rotterdam sau Viena)
  • Centre de dimensiuni normale, care au intre 20,000 si 50,000 de angajati (Oslo, Hamburg, Geneva si Bruxelles)
  • Orasele care au o crestere a numarului de angajati de peste 10% si pentru care se prezice o crestere in urmatoarele 5 ani (Florenta, Cracovia, Leeds sau Porto).
 

Vezi toate joburile in IT aici



 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania