Jumatate din angajatii din Romania au foarte rar sau aproape niciodata intalniri directe cu managerii lor pentru a-si discuta progresul profesional



Comunicat de presa
7 februarie 2018, Bucuresti



Aproape 50% din angajatii romani au rar, foarte rar sau aproape niciodata intalniri unu la unu frecvente cu managerul lor pentru a discuta progresul pe obiectivele lor, potrivit sondajului “Perceptiile despre self-leadership ale angajatilor romani” realizat de Human Invest si Hipo.ro cu scopul de a de a oferi perspective actualizate asupra relatiei manager – subordonat in companiile din Romania.

Conform sondajului, 40,72% dintre angajatii din Romania au declarat ca initiaza rar, foarte rar sau aproape niciodata conversatii Unu la Unu cu managerul lor pentru a-si comunica nevoile sau pentru a-si impartasi reusitele. Acest comportament se vede mai mult in cazul specialistilor (50,29%) decat in cel al managerilor (27,80%).

Cand vine vorba de negocierea obiectivelor, 1 din 4 angajati romani negociaza rar, foarte rar sau aproape niciodata cu managerul atunci cand obiectivul nu pare abordabil sau potrivit. Totusi, persoanele aflate in pozitii manageriale tind sa isi negocieze obiectivele intr-o masura mai mare decat contribuitorii individuali (29% vs. 18%).

“Intalnirea Unu-la-Unu este probabil procesul esential de leadership al unui manager. Totusi, initierea intalnirilor Unu-la-Unu, pregatirea si conducerea lor sunt in responsabilitatea subordonatului, pentru ca scopul lor este de a-i oferi managerului ocazia de a-si sustine membrii echipei printr-un stil de leadership potrivit nevoilor acestora. Cred ca unul din principalele motive pentru care multi angajati – manageri sau nu – initiaza rar intalnirile Unu-la-Unu este pentru ca nu li se spune ca asta este responsabilitatea lor. Managerii nu au timp, nu vor sau nu stiu sa le tina, subordonatii le initiaza cu dificultate, astfel devin sporadice si putin relevante in multe companii.”, spune Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest & Blanchard International Romania.

Totodata, un procent semnificativ de 40,56% dintre angajati ii spun managerului rar, foarte rar sau aproape niciodata de ce au nevoie pentru a-si reduce nivelul de frustrare.

“In echipa Hipo.ro credem ca schimbarea jobului nu este intotdeauna cea mai buna optiune pentru a-ti dezvolta cariera. Uneori oportunitatea cea mai mare ti-o ofera jobul curent, iar puterea de a schimba ce nu iti place sta si la tine ca angajat. Din aceasta perspectiva am gasit studiul despre Self Leadership initiat de Human Invest ca fiind extrem de relevant si am hotarat sa ne alaturam acestui proiect. Relatia cu managerul direct are un impact mare asupra satisfactiei pe care ti-o ofera locul de munca, iar ea poate fi influentata puternic de angajat, nu doar de manager. Comportamentele analizate de acest studiu functioneaza ca o harta pe care o putem folosi pentru a construi un ghid de relatie matura cu managerul nostru.”, declara Dragos Gheban, Managing Partner Catalyst.

Cand vine vorba de experienta si abilitatile necesare locului de munca, angajatii romani au retineri in a-si exprima lipsurile. 1 din 4 angajati romani recunoaste rar, foarte rar sau aproape niciodata cand nu are competenta necesara pentru a-si atinge obiectivele.

Totodata, 23,81% dintre respondenti au declarat ca recunosc rar, foarte rar sau aproape niciodata cand nu au destula experienta pentru a-si atinge obiectivul. Contribuitorii individuali recunosc intr-o masura mai mare acest lucru decat managerii (38,86% vs 22,39% dintre respondenti).

Sondajul a fost efectuat in parteneriat cu Hipo.ro, in perioada septembrie-noiembrie 2017, pe un esantion de 609 angajati, dintre care 72% lucreaza in Bucuresti si restul in provincie. 38% dintre respondenti au intre 10 si 20 de ani de experienta pe piata muncii, iar 27% au o vechime de 5-10 ani. 

             
Despre Human Invest

Cu o prezenta de 19 ani pe piata de training din Romania, Human Invest este o companie specializata in oferirea de programe de dezvoltare a abilitatilor de leadership la toate nivelurile unei organizatii.
Incepand cu 2004, Human Invest este reprezentantul exclusiv in Romania al unora dintre cele mai importante companii de consultanta si training internationale: Ken Blanchard Companies, Performance Management Company, Wiley/EverythingDiSC si Wiley/FiveBehaviors. The Ken Blanchard Companies este un lider global in domeniul solutiilor de leadership, productivitate si performanta. Compania este cunoscuta in special pentru programul “Leadership Situational® II”, care in ultimii 30 de ani a fost cel mai utilizat model de leadership din lume si care atrage anual peste 100.000 de manageri. 

Despre Hipo

Catalyst Solutions are un portofoliu variat de servicii cu focus pe recrutare online, evenimente de recrutare si employer branding. Serviciile de recrutare online sunt sub umbrela Hipo.ro, portalul de cariera adresat candidatilor cu studii superioare.

Targurile virtuale de cariera, crearea de profile de Employer Branding, anunturile de recrutare in format video, dar si o sectiune avansata de analytics sunt servicii Hipo.ro, lansate in premiera pe piata de recrutare online si folosite de o parte dintre cei mai mari angajatori din Romania. Portalul Hipo.ro le ofera candidatilor toate resursele de care acestia au nevoie pentru dezvoltarea lor profesionala, inclusiv evenimente care ii aduc fata in fata cu angajatorii. Cateva dintre proiectele care sunt prezente pe Hipo in timpul anului sunt: Angajatori de TOP, DevTalks, DevHacks, Hipo BootCamps, Top Talents Romania, Ghidul Angajatorilor, Targul Virtual pentru Absolventi, Think Leadership
 

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI