Angajatii romani spun nu unui bonus mare si unui salariu mic releva o cercetare realizata de Undelucram

Propunerile financiare facute de anumiti angajatori, care sunt formate dintr-o componenta salariala mica si una de bonus potential foarte mare, sunt in general privite cu scepticism de angajatii romani, arata un sondaj efectuat de Undelucram.ro, platforma ce gazduieste evaluari ale angajatilor despre companiile in care acestia lucreaza.

Aproape ca nu exista la momentul actual slujba a carei remuneratie sa nu se compuna din cele doua elemente, salariu si bonus. In general, aceste doua componente sunt bine echilibrate. Se constata, inclusiv din comentariile utilizatorilor Undelucram.ro, ca exista o tendinta, in special printre companiile de marime medie, de a testa, atat pe personalul existent cat si pe cel ce urmeaza a fi angajat, aceasta politica financiara care presupune renuntarea la un element al venitului in schimbul maririi altuia.

„Prin acest sondaj ne-am propus sa vedem care este pozitia candidatilor fata de incercarile companiilor de a-i face pe acestia responsabili cu marimea venitului lor. Am facut acest lucru pentru ca, pe platforma Undelucram, din ce in ce mai multi candidati ne semnaleaza ca sunt pusi in aceasta situatie”, spune Costin Tudor, fondator Undelucram.ro.

Spre exemplu, un om de vanzari bun, pus in situatia de a-si obtine singur banii, va munci mult mai mult pentru a castiga mai mult. Totusi, trebuie luat in considerare si faptul ca salariul recompenseaza, pe langa munca depusa, prezenta la timp la program, desfasurarea activitatii intr-un anumit mod si chiar elementul de loialitate fata de companie.

In cazul noilor sositi in companie, sa ii pui sa aleaga bonusul in detrimentul salariului nu va face decat sa creeze confuzie si asteptari nerealiste din partea ambelor parti implicate.

Sondajul a fost compus din trei intrebari. Prima a fost daca vi s-a facut o astfel de oferta de angajare pana acum, adica una care sa presupuna salariu mic si bonus mare. 63% dintre cei care au raspuns au afirmat ca DA, li s-a facut o astfel de oferta in trecut.

La intrebarea ati avut unde sa verificati spusele angajatorului legate de bonus, rezultatul arata ca 69% dintre cei care au primit o astfel de oferta NU au avut unde si cum sa verifice promisiunile legate de bonusuri ale angajatorilor.

Un procent absolut egal, de 69%, este cel al candidatilor care au spus ca refuza posturi care vin cu salarii mici si promisiunea unui bonus mare.

Sondajul a fost realizat in perioada 20 iunie - 10 iulie, pe un esantion de circa 750 de persoane.

„Acesta este primul sondaj pe care portalul nostru il efectueaza. Vor urma si altele care, speram noi, sa aduca in atentia angajatorilor problemele cu care candidatii se confrunta pe piata muncii. In egala masura, sondajele in randul angajatorilor pe care le vom efectua vor lamuri multe dintre aspectele care pentru angajati sunt inca neclare”, a adaugat Costin Tudor.

Aceasta stire este oferita de Undelucram.ro. 


Undelucram.ro este un proiect ce gazduieste informatii despre mediul de lucru din Romania, informatii oferite de persoane care interactioneaza sau au interactionat din punct de vedere profesional cu angajatori de pe piata locala.

 

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI