Previziuni privind cresterile salariale in 2008

Raportul Hay Group – Previziuni privind cresterile salariale din Romania pentru inceputul anul 2008

Studiile firmei globale de consultanta in managemenrt Hay Group dezvaluie astazi care sunt miscarile salariale in piata din Romania pentru perioada urmatoare si care sunt provocarile din agendele managerilor de HR.

Previziuni

In medie, aproape 80% din companiile ce participa la Studiul Anual Compensatii si Beneficii realizat de compania Hay Group declara faptul ca realizeaza ajustari salariale anuale, de cele mai multe ori in lunile ianuarie, martie si aprilie.

“Cele mai multe companii pregatesc ajustari salariale pentru 2008 in ianuarie – februarie si acum au o idee mult mai clara despre cat de mult vor trebui sa creasca salariile angajatilor lor. In mai 2007, participantii la studiul Hay Group de remunerare se asteptau la o crestere medie a salariilor de 10,2% pentru 2008. Cresterea medie prevazuta pentru anul acesta in februarie este cu 4,8% mai mare si ne asteptam sa fie de apromaxivativ 15%”, explica Alina Popescu – Manager Divizia Studii de Remunerare, Hay Group Romania.


PREVIZIUNI DE CRESTERI SALARIALE – FEBRUARIE 2008:

Cresteri Salariale Anuale 2007-2008: Previziune Februarie
Top Management 15.1%
Management 15.7%
Specialisti 14.5%
Personal Administrativ 14.4%
Muncitori 15.5%
Medie 15.04%


Se estimeaza ca cea mai mare crestere salariala anuala sa fie de 15,7% pentru nivelurile de management si de 15,5% pentru muncitori. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca 69% dintre companii au raportat faptul ca intampina dificultati pentru a recruta anumite tipuri de joburi. „Companiile din Romania continua sa se lupte in special cu lipsa de specialisti calificati, ingineri, si manageri experimentati, cunoscatori de limbi straine si cu solide abilitati manageriale; posturile de vanzari si marketing, posturi din sectorul IT cu un grad ridicat de specilizare precum si pozitii de muncitori calificati“ comenteaza reprezentantii Hay Group.

Probleme de HR

Un alt aspect subliniat de Raportul Hay Group pentru piata din Romania este reprezentat de provocarile si dificultatile cu care se confrunta atat echipele de HR cat si cele de management printre care se pot enumera: retentia, managementul performatei, comunicare interna cat si relatiile dificile cu sindicatele, cultura organizationala, managementul talentelor.

Mai mult de jumatate dintre companiile care au participat la studiu au enumerat retentia, selectia si recrutarea, training/dezvoltarea angajatului, sistemul de motivare si managementul performantei ca fiind printre preocuparile si provocarile majore din acest an.

Alte dimensiuni ale Managementului Resurselor Umane cum ar fi structura posturilor (fise de post, analize de post, echitatea interna si externa) a fost cotata foarte sus si este o problema prioritara pentru organizatiile ce opereaza pe piata din Romania.

Harry Meintassis, General Manager Hay Group Romania explica: “Recrutarea unor persoane care sa aiba experienta si capacitatile necesara face ca munca de HR sa fie un factor critic de prima importanta pentru pozitia competitiva a organizatiei. Accentul pus pe procesul de recrutare si retentie reprezinta strategia de business principala in majoritatea companiilor care activeaza in Romania”.

“Pasul firesc inainte pentru organizatiile care opereaza intr-o piata atat de volatila ca cea din Romania il reprezinta managementul talentelor. Acesta reprezinta singura modalitate prin care o companie poate sa fie sigura ca atrage, dezvolta, aliniaza si retine persoana potrivite, pe pozitia si la timpul potrivit. Aceasta reprezinta singura metoda de a atinge strategia organizatiei atat in prezent cat si viitor.”Sursa: Comunicatul de presa Hay Group

Despre Hay Group

Hay Group este o firma globala de consultanta care lucreaza alaturi de lideri pentru ca acestia sa isi transforme strategiile in realitate. Noi dezvoltam talentele, organizam oamenii pentru a fi mai eficienti si ii motivam pentru a atinge cele mai bune performante. Cu 86 de birouri in 47 de tari, lucram cu peste 7000 de clienti in toata lumea. Clientii nostril provin din sectorul public si privat, din toate industriile si reprezinta fiecare dintre ei o alta provocare de business. Obiectivul nostru este de a face posibila schimbarea si de a ajuta organizatiile sa isi cunoasca potentialul. Pentru mai multe informatii vizitati www.haygroup.com

Va recomandam si:

Wipro lanseaza in Romania Centrul de Excelenta in Automotive

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?