Bugetarii primesc salariu fix la care se adauga un spor de perfomanta



Un document oficial redactat la nivelul Guvernului dezvaluie faptul ca modalitatea de salarizare a bugetarilor se va modifica. Astfel, bugetarii vor fi platiti cu un salariu fix, la care se va adauga un spor variabil de performanta, calculat in urma feedback-ului primt de la firme si populatie.

Nici modalitatea de selectie a personalului bugetar nu va ramane ca in prezent. Guvernul isi doreste sa sa impuna selectia bazata pe testarea abilitatilor si competentelor necesare postului, si nu pe memorarea legislatiei in domeniu, asa cum se intampla in prezent.

Decizia cu privire la modul de salarizare a fost adusa in discutie din pricina faptului ca, in cazul functionarilor publici, grilele de salarii nu permiteau stimularea lor in functie de performanta de la locul de munca. Astfel, se doreste impunerea unui salariu constituit dintr-o parte fixa si una variabila, cea de-a doua fiind bazata exclusiv pe evaluari profesionale periodice.

In sistemul bugetar lucreaza in present circa 1,2 milioane de personae, iar aproximativ 35% dintre angajati au varsta de peste 50 de ani. Acest lucru inseamna ca vor urma angajari masive, din pricina atingerii varstei de pensionare in cazul angajatilor actuali.

Afla mai multe detalii pe Profit.ro.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania