Drumul mai putin batatorit - Tanar Intreprinzator

Propria afacere. Un concept care ne fascineaza pe multi dintre noi. Majoritatea persoanelor tinere pe care le intreb ce vor cu adevarat sa faca profesional, ignorand temerile si obstacolele, imi spun ca vor sa aiba o afacere personala. Nu stiu exact in ce domeniu, dar sunt atrase de idee.

Ca si conceptul stralucitor de manager intr-o multinationala, si cel de tanar intreprinzator are numeroase beneficii, dar si costuri care deseori raman ascunse pana cand ajungi in pozitia respectiva. Este important ca inainte sa te lansezi intr-o afacere, sa le constientizezi pe deplin. In continuare, voi discuta doua aspecte importante de luat in considerare:

 


Este motivul numarul unu pentru care iti poti dori o afacere personala: ideea ca intr-o zi, cand afacerea este cunoscuta si apreciata, nu vei depinde de nimeni si de nimic.

Tehnic vorbind, independenta nu exista. Cand esti angajat, esti legat de a iti multumi in primul rand seful prin ceea ce faci. Cand esti intreprinzator, esti legat de a iti multumi clientii prin serviciile pe care le oferi. Se schimba persoana pe care o servesti, dar ea este mereu acolo. Intotdeauna esti dependent de ceva pentru venitul tau, si in afaceri, acel ceva inseamna alti oameni.

Care este diferenta? Tine in principal de povara acestei dependente. Daca ai reusit sa faci din afacerea ta una cunoscuta si apreciata, esti dependent de clienti, dar nu de un client anume. Ai optiunea de a iti alege clientii, de a ii nemultumii pe unii, pentru ca asa cum se spune, are balta peste. Cel putin daca afacerea ta este una de succes, ajunsa in stadiul in care vin clientii la tine si cer serviciile tale.

Asta creeaza o impresie destul de puternica de libertate, la care de multe ori nu ai acces ca simplu angajat, chiar atunci cand esti bun in ceea cea faci. Este insa important sa iei mereu in considerare faptul ca aceasta libertate se cucereste, prin construirea unei afaceri sustenabile, de o calitate foarte buna. Si pentru ca probabil te intrebi cum poti face asta, sa trecem la al doilea aspect.


Fiecare domeniu de afaceri, are regulile sale de succes, mai mult sau mai putin similare cu alte domenii de afaceri. Este intelept de presupus ca daca intri pentru prima oara intr-un domeniu, nu vei cunoaste aceste reguli, si le vei descoperi in timp. Desi banal, am descoperit ca acest aspect este deseori ignorat, in special de tinerii intreprinzatori. Multi tineri se lanseaza in domenii de afacere pe care nu le cunosc, dar care suna interesant, si pleaca la drum cu asteptarea sa ofere servicii de calitate din prima, sa aiba clienti si succes din start.

De exemplu, am cunoscut absolventi de psihologie care la absolvire si-au pornit mici firme de consultanta in resurse umane, cu speranta ca teoria invatata la facultate le confera capacitatea de a face consultanta de calitate in mediul de afaceri.

Veste buna este ca succesul in afaceri se invata. Este important sa intelegi si cum. Daca experienta ta in domeniu este zero si nu te invata nimeni, procesul de invatare va fi unul denumit foarte sugestiv, prin „incercare si eroare”. Sa ne imaginam un caz simplificat: iti deschizi o firma care organizeaza evenimente. Primul eveniment, intuitiv, incerci sa il faci intr-un fel, care din anumite puncte de vedere merge, din altele este un esec. Incerci in alt fel, care are alte dezavantaje. Incerci din nou si din nou, pana cand gasesti modul de organizat evenimente care functioneaza.

Bineinteles, invatarea prin incercare si eroare nu este un dat. Poti sa o accelerezi, analizand atent fiecare rezultat obtinut si intelegand ce a dus la acel rezultat, apoi realizand modificari strategice, sau poti sa o incetinesti, facand lucrurile mereu si mereu in acelasi fel, cu speranta ca un miracol se va produce, si apoi dand vina pe clienti, pe lume, pe viata pentru ca nu obtii succes.

Un al doilea mod de a invata, mult mai usor si eficient este cel prin modelare. Acest tip de invatare are loc mai ales cand te angajezi intr-o companie profesionista, care a trecut deja prin procesul de invatare prin incercare si eroare.

Drept urmare, ea a testat si dezvoltat in timp un sistem de a face lucrurile care functioneaza. In acest caz, invatarea inseamna ca te familiarizezi cu acest sistem si il aplici, pana cand devine modul tau natural de a te comporta.

Invatarea prin modelare este mult mai rapida pentru ca te duce direct la reteta care functioneaza, si eviti ciclul de incercari si erori. In plus, te salveaza de multe din frustrarile asociate cu esecul. Premisa insa este acea ca respectiva companie chiar este una profesionista, si are un sistem bine pus la punct, o intelepciune acumulata in timp, uneori in zeci de ani si de tari, pe care este dispusa sa o impartaseasca cu tine.

Din punct de vedere strategic, poti probabil sa iti dai deja seama ca o decizie inteleapta este ca inainte de a porni propria afacere intr-un domeniu, sa petreci cativa ani intr-una sau mai multe companii profesioniste din domeniul respectiv. Altfel, va trebui sa redescoperi focul. Este o descoperire fascinanta, dar drumul pana la ea este prea dureros pentru multi dintre noi.

Tinand cont de aceste aspecte, decizia de a fi tanar intreprinzator sau a te angaja, simplificand, poate fi redusa la o decizie ce depinde de personalitatea ta. A fi intreprinzator inseamna a avea un bagaj de trasaturi de personalitate, cu care sa parcurgi drumul cu succes.

Este important sa fii o persoana orientata in primul rand pe rezultate si calitate, nu pe imagine, sa ai o dorinta puternica de afirmare si independenta, curajul de a risca, intelepciunea de a risca calculat si optimismul care iti spune ca din aceste riscuri vei scoate ceva pozitiv. Avand in vedere ca pentru multi dintre noi, securitatea financiara si stabilitatea sunt valori importante, iar disponibilitatea de a risca este mica, rezulta ca un viitor de intreprinzator este un risc sau un lux pe care nu ni-l vom asum niciodata.

Totusi, personalitatea nu este ceva fix. Este dificil de modificat, dar nu imposibil. Fiind constient de acest lucru, doar tu esti responsabil de a decide: vei fi un angajat, sau vei face efortul necesar pentru a te dezvolta si a deveni un bun intreprinzator?

Succes in a alege!

Eduard Ezeanu, Career Experts
http://www.careerexperts.ro
Consiliere in cariera si programe de dezvoltare a carierei


Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri