Top 5 domenii de viitor in care sa-ti construiesti o cariera

Viitorul nu este niciodata sigur, insa intodeauna vor exista tendinte vizibile pe piata fortei de munca.

In cazul in care nu te-ai decis inca in ce directie sa pornesti in cariera, iata care sunt 5 domenii care inregistreaza o crestere continua si care iti pot asigura o cariera in urmatorii 10 ani:

MOBILE APPLICATION DEVELOPMENT
Calculatorul a incetat demult sa mai fie doar un simplu obiect in vietile noastre, numeroase tari incepand chiar sa ia masuri pentru a pregati populatia pentru schimbarile din viitor. In Estonia, de exemplu, s-a dat startul in 2012 unui program pilot prin care elevii de clasa I sunt invatati sa programeze, incepand sa acumuleze principiile de baza ale limbajelor de programare.

Joburile incep sa devina din ce in ce mai specializate, iar principalele abilitati necesare vor fi cele de adaptare la mediu si de invatare continua. Intre timp s-a schimbat insa si paradigma tehnologica.

In ultimii 7 ani Apple a dat nastere la o noua “slujba a viitorului”: mobile application developer. De la lansarea pe piata in 2007 a iPhone-ului s-a creat asa zisa “The App Economy”. Doar pentru aplicatiile pentru iPhone si Ipad s-au creat intr-un termen de 4-5 ani peste 466.000 de locuri de munca in SUA.

In ultimii ani s-a dezvoltat si zona de Android, persoanele interesate sa lucreze in domeniu putand sa invete Java pe zona de Android, sau Objective C pentru IOS.

STATISTICA
Pe masura ce lumea devine din ce in ce mai conectata, iar dispozitivele din ce in ce mai inteligente, economia post-indutriala ofera noi oportunitati.

Un domeniu care este in continua dezvoltare este cel al “data mining-ului” unde cantitatea imensa de date generate de dispozitivele electronice tot mai raspandita are nevoie nu numai de specialisti in computer science, dar si de statisticieni care sa gestioneze si sa interpreteze informatia. Multi experti au denumit deceniul in curs ca fiind “era Big Data”.

Excesul informational nu este insa caracteristic doar domeniului IT. Companiile de asigurari, bancile, firmele de consultanta sau agentiile guvernamentale, toate au nevoie de statisticieni pentru a interpreta informatia si a calcula previziuni.

Domeniul statisticii a devenit cu atat mai relevant cu cat criza economica a demonstrat cat de incert poate fi viitorul.

MEDIUL ONLINE
Fie ca este vorba de web developerii, web designerii, specialistii SEO, redactorii de continut online sau strategi online marketing, online-ul este unul dintre sectoarele in care numarul joburilor este intr-o continua crestere.

Domeniul este inca la inceput in Romania, iar joburile disponibile pe piata fortei de munca nu sunt foarte specializate. In prezent, majoritatea joburilor din online cer o serie foarte diversificata de responsabilitati, abilitati si cunostinte, insa in urmatorii ani acestea vor deveni din ce in ce mai nisate.

ECOLOGIE/ MEDIU
Obligate atat din punct de vedere legat, dar si din dorinta de eficientizare a procesului de lucru, companiile au inceput sa solicite din ce in ce mai mult specialisti care pot implementa solutii de protejare a mediului inconjurator.

Industria va oferi in viitor numeroase oportunitati de joburi, de la tehnicieni de instalare a panourilor solare, la cercetare si dezvoltare, managementul deseurilor sau reducerea costurilor.

Pana in 2016 se preconizeaza o crestere cu 50% a numarului de joburi din domeniu, iar pana in 2020 aproximativ 410.00- de noi locuri de munca se preconizeaza a fi create in sectorul envergiilor regenerabile la nivelul intregii Uniuni Europene.

EXTERNALIZAREA SERVICIILOR/ BPO
Furnizorii de servicii specializate au rolul de a consolida si simplifica procesele administrative din domenii precum: contabilitatea, salarizarea, managementul resurselor umane, suportul IT, serviciul clienti si altele pentru birourile multinationalelor.

Unul dintre principalele scopuri ale organizatiilor este reprezentat de optimizarea costurilor. Acesta este motivul pentru care industria de BPO a crescut foarte mult in ultimii ani.

Conform Association Business Service Leaders (ABSL), industria a crescut cu procente intre 10-30% in ultimii ani si continua sa se mareasca de la an la an. Principalii jucatori din industrie prezic o rata de crestere si de 30%, in curand putand sa ajunga domeniul cu cea mai mare angajabilitate, in special in randul tinerilor.

Paleta serviciilor oferite de companiile din industria de BPO este foarte mare. Astfel, in domeniu se pot angaja tineri cu diferite specializari, de la facultati cu profil economic, tehnic, pana la cei cu studii juridice.

In general, unul dintre cele mai importante criterii este reprezentat de cunoasterea a cel putin o limba straina, vorbitorii de limbi rare fiind la mare cautare.

Concluzia este oferita de Brian David Johnson, futurologul companiei Intel: „Nu lasati ca viitorul sa vi se intample. Actionati!”.

O cariera poate inseamna un plan pentru urmatorii 3-4 ani sau un plan realizat pe viata. Astfel, este important ca inainte de a decide traseul profesional dorit sa existe o analiza a perspectivei de viitor pe care o ofera domeniul ales.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri