Interviu cu Andra Campan - Responsabil Recrutare ALTEN Romania

Absolventa a Facultatii de Filosofie, in cadrul Universitatii din Bucuresti, si a unui Masterat de Etica Aplicata in Societate, Afaceri si Organizatii, Andra Campan are o experienta de 4 ani in recrutare si consultanta.

Experienta in agentia de recrutare a ajutat-o sa interactioneze cu nevoile de selectie din mai multe industrii si niveluri de experienta si activitate.

In cadrul ALTEN Romania, Andra s-a specializat pe recrutare IT, unde a avut acces la proiecte care acopera intreaga arie, de la dezvoltare software pe diferite tehnologii, la testare, analiza de business sau retelistica.

Cum v-ati inceput cariera in acest domeniu sau care sunt cele mai mari provocari si satisfactii din zona de recrutare?

Andra a intrat in industria recrutarii printr-un internship la agentia de recrutare Kilpatrick Executive Search. Dupa internshipul de 3 luni a continuat inca un an ca researcher, experienta ce a ajutat-o sa-si insuseasca abilitatile de identificare a candidatilor si intelegere foarte buna a profilelor solicitate de clienti. Ulterior, a trecut pe partea de consultanta unde s-a ocupat de procesul intreg de recrutare impreuna cu partea de dezvoltare a portofoliului de clienti.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

Candidatii sunt, in prima instanta, identificati si abordati de catre departamentul de recrutare care le pune la dispozitie informatii despre companie si despre pozitia in cauza. Evaluarile sunt tinute de Business Manageri care sunt in contact direct si cu clientii si au detaliile de ordin tehnic sau comportamentale (soft skills) potrivite proiectelor. Tot ALTEN, prin responsabilii tehnici de domeniu, se ocupa si de testarea tehnica a candidatilor inainte de interviul la client pentru a obtine o potrivire cat mai buna cu profilul solicitat de acesta.

Cum sunt structurate interviurile de angajare si care este, in opinia dumneavoastra, scopul intrebarilor standard?

In cadrul ALTEN, avand in vedere ca oferim servicii de consultanta, este foarte important sa gasim atat specialisti din punct de vedere tehnic, cat si profile orientate spre client, deoarece, fiind expertii externi, vin in intampinarea nevoilor clientilor nostri. Astfel, interviurile noastre se concentreaza atat pe cunostintele tehnice, cat si pe partea de soft skills, deoarece fiecare consultant al nostru este imaginea ALTEN in piata.

Care sunt abilitatile / calitatile / competentele pe care le apreciati cel mai mult la un candidat?

In evaluarea candidatilor suntem foarte atenti la orientarea catre client si abilitatea lor de a gasi solutii, mai degraba decat sa astepte cerinte/ task-uri. Orice consultant ALTEN merge la client impreuna cu specialistul capabil sa livreze un proiect anume, asa incat este foarte important sa inteleaga nevoiele clientului si sa ofere solutia cea mai buna pentru acesta.

Ce tip de candidati cautati de obicei?

In general cautam candidatii din domeniul IT&C si inginerie mecanica si proiectare cu specializari specifice in Java, .NET, PHP, SIEBEL, infomatica PowerCenter, Cognos, MS BI si Oracle BI, BSCS pentru IT si automotive sau aerospatiale pentru inginerie mecanica. Job-uri disponibile in prezent:

  • Software Tester
  • Technical Documentation Specialist (Automotive)
  • Microsoft Business Intelligence Consultant
  • Java Developer
  • Inginer mecanic – asamblare prototip mecanic (Automotive)
  • IAO Assistant (Automotive)
  • Hardware Design Engineer (Automotive)
  • Embedded Software Engineer (Automotive)
  • DSP Developer (Elctronica)
  • Delphi Developer
  • Configurator
  • BSCS Consultant

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Surprinzator, pe parte de dezvoltare Java avem dificultati in a gasi specialisti deoarece in momentul de fata cererea din piata pare fi mai mare decat oferta de profesionisti. De asemenea, pe parte de automotive exista clienti si proiecte foarte specifice din punct de vedere al cerintelor tehnice si de limba straina care fac identificarea de candidati una dificila.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, beneficiile unui internship pentru angajat si pentru angajator?

Avand in vedere ca lucram in consultanta si toti clientii nostri asteapta specialisti operationali din primul moment, pozitiile entry-level sunt limitate. A mai fost cazul in care am format juniori pe Java si .NET pentru a preintampina nevoile de recrutare pe proiecte si luam in considerare reluarea acestui program.

Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung?

Angajatii cheie sunt in principal motivati de diversitatea fiecarui proiect in care sunt implicati. Fiecare proiect este unic, aducand un plus de valoare experientei profesionale a angajatilor nostri si ajutandu-i sa interactioneze cu diferitele medii organizationale ale clientilor nostri. Pe langa acest lucru, inclusiv experienta tehnica dobandita de angajati in diferitele proiecte in care sunt implicati ii sustine in drumul lor catre un succes profesional.

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Pentru piata de recrutare in inginerie, fie ea IT sau Automotive, este foarte important pentru candidati sa stie foarte bine ce isi doresc sa faca. Cererea de recrutare este una foarte mare in acest moment fapt care ofera candidatilor luxul de a-si alege cele mai interesante provocari profesionale. Astfel, recomandarea ar fi sa-si stabileasca clar un plan de dezvoltare profesionala si sa-l respecte. Cea mai mare greseala pe care o pot face este sa accepte solutii de compromis, mai ales acum ca sunt in situatia in care n-au nevoie sa faca acest lucru. De asemenea, oferta salariala nu ar trebui sa reprezinte un factor de decizie prea mare in momentul in care aleg sa faca o schimbare. Cererea de recrutare este intr-atat de diversa in acest moment incat, cu putina rabdare, toti candidatii isi pot gasi atat un proiect foarte interesant pentru dezvoltarea lor profesionala cat si un pachet salarial motivant.

Despre companie:

ALTEN Romania are in Bucuresti o echipa de 150 de specialisti in dezvoltare software, business analysis, business intelligence, PMO, project management, testare, suport tehnic, inginerie auto si aero.

Echipa deserveste in prezent clienti atat pe plan local, cat si international, din domeniile automotive, aeronautic, financiar, farmaceutic si telecom, cu specializari specifice in Java, .NET, PHP, SIEBEL, infomatica PowerCenter, Cognos, MS BI si Oracle BI, BSCS.

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On

ULTIMELE JOBURI