5 abilitati de cariera pe care le dezvolti din Jocurile pe PC

Jocurile pe PC reprezinta o modalitate foarte relaxanta de a-ti petrece timpul liber. Acestea sunt insa si un exercitiu bun, prin care poti dobandi abilitati utile in cariera. Subiectul a devenit in ultimii ani foarte controversat si multe cercetari si-au propus sa analizeze care sunt principalele efecte pe care le au asupra creierului.

Iata o parte din aceste efecte pozitive care te vor ajuta in cariera:

Imbunatarirea capacitatii de luare a decizilor
Multe jocuri pe calculator implica reactii rapide si decizii aproape imediate. Toate aceste reactii care in joc pot face diferenta dintre viata si moartea virtuala ajuta gamerii sa-si antreneze creierul pentru deciziile de zi cu zi.

In cadrul unui studiu realizat pe participanti cu varste intre 18 si 25 de ani, neurologii de la Universitatea din Rochester din New York au impartit doua grupuri. Primul grup a fost pus sa joace timp de 50 de ore “Call of Duty 2” si “Unreal Tournament”, iar cel de-al doilea grup jocul de strategie “The Simps 2”.

Cei care din primul grup care au avut jocurile de actiune au luat decizii cu 25% mai rapide in situatii care nu au avut legatura cu jocul, fara a pierde din precizie. Acest lucru s-a intamplat, in opinia cercetatorilor, datorita faptului ca jocurile de actiune ajuta la gestionarea informatiilor intr-un anumit mediu bine delimitat.

Pe masura ce reusim sa avansam in cadrul jocului suntem pusi in situatia de a gandi pe loc, intrucat obstacolele si pericolele apar repede si fara sa urmeze o ordine specifica.

Utilitatea in cariera: Teama de a lua decizii este unul dintre motivele principale care stau la baza esecului. De asemenea, o cauza des intalnita a procrastinarii este dorinta de perfectiune, manifestata de multe ori prin incapacitatea de a lua decizii rapide. Jocurile pe PC ne invata importanta lucrurilor urgente si ne exerseaza creierul sa nu se blocheze in fata unor situatii neasteptate.

'Multitasking' – trecerea mai rapida de la o actiune la alta
Desi creierul nostru nu poate face multitasking se vorbeste foarte des despre faptul ca jocurile pe calculator stimuleaza aceasta abilitate. Multitasking-ul, in acest sens, se traduce ca fiind capacitatea de a trece foarte rapid de la o activitate la alta, fara a pierde firul rosu al actiunii.

Adam Gazzaley de la Universitatea California, San Francisco, a conceput un joc 3D numit NeuroRacer, in cadrul caruia jucatorii controlau o masina in timp ce trebuiau sa fie atenti la anumite semne care apareau aleator. In functie de forma si culoarea semnului, jucatorii trebuiau sa utilizeze un anumit buton.

Astfel, participantii isi concentrau atentia, reusind sa schimbe sarcina efectuata si sa apeleze la memoria functionala (abilitatea creierului de a lucra simultan cu mai multe informatii). Jucatorii au devenit din ce in ce mai priceputi, iar abilitatile deprinse au ramas aceleasi chiar si dupa sase luni, fara niciun alt antrenament.

O data cu imbunatatirea abilitatilor din joc s-a inregistrat si o activitatea mai intensa in cortexul prefrontal, zona a creierului asociata controlului cognitiv.

Utilitatea in cariera: Productiv este sa te concetrezi pe un task pana il duci la bun final, insa de multe ori la locul de munca te lovesti de situatii neprevazute, care te vor obliga sa te abati de la lucrurile pe care le faceai. Fara antrenament, trecerea de la o actiune la alta ne determina sa devenim ineficienti si sa nu mai fim coerenti in momentul in care revenim la task-ul pe care il lucram initial. Jocurile pe PC ne antreneaza in acest sens si ne ajuta sa ne sporim productivitatea.

Reducerea stresului si a depresiei
Specialistii sugereaza ca, pe termen lung, jocurile pe PC pot reduce starea de depresie (anxietatea) si stres, acestea fiind foarte bune in manifestarea frustrarii si a agresivitatii. De asemenea, acestea te ajuta sa te deconectezi si in acest fel sa uiti de probleme.

Utilitatea in cariera: Chiar si cele mai mici probleme la munca pot duce la frustrari permanente si in general, productivitatea si dorinta de finalizare a task-urilor scad semnificativ atunci cand suntem stresati sau deprimati. Daca intr-o zi te enervezi foarte tare la locul de munca si simti ca esti pe punctul sa faci ceva ce ai putea regreta ulterior, incearca sa te descarci jucand 15-20 de minute un joc.


Cresterea capacitatii de concentrare
De cate ori ai incercat sa termini un proiect (pentru facultate sau munca) si ai fost distras de alte lucruri? Pe parcursul a trei ore de lucruri, de cate ori ti-ai verificat contul de Facebook? Dar in timpul unui joc? Jocurile, prin natura lor, reusesc sa ne tina ocupati si sa ne deconecteze total de alte lucruri care ar putea sa ne intrerupa din ceea ce facem.

Acest lucru se poate aplica insa si pentru alte sarcini care nu ne fac la fel de mare placere. Antrenandu-ti creierul sa nu inceteze sa lucreze pana nu finalizeaza ceea ce a inceput, vei reusi sa iti faci mintea “sa nu mai zboare” in alta parte.
Utilitatea in cariera: Vei avea parte de un mai bun time management si de o finalizare mai rapida a task-urilor incepute.


Atentia la detalii
Intr-o lume in care orice task primit trebuia finalizat ieri este necesar sa-ti dezvolti si o atentie la detalii. Jocurile pe PC sporesc aceasta capacitate datorita deciziilor rapide care pe care trebuie sa le iei. In acest mod, invatam sa ne antrenam atentia vizuala. De asemenea, jocurile te invata faptul ca acolo unde nu te astepti poate cheia problemei si astfel te indeamna sa fii atent la fiecare aspect al jocului.

In plus, jocurile pe calculator starnesc si apetitul pentru grafica si structura (datorita povestii imprevizibile, dar de multe ori bine pusa la punct).

Datorita capacitatii jocurilor pe PC de a antrena atentia vizuala, multi cercetatori au dezvoltat jocuri de training militar, educative sau adresate persoanelor cu diferite deficiente vizuale.

Utilitatea in cariera: Chiar daca reusesti sa-ti respecti deadline-urile si sa fii eficient in munca pe care o faci, orice greseala poate sa fie sanctionata. Invatand sa acorzi importanta fiecarui detaliu, vei fii apreciat intodeuna.

Tu cat de atent esti la detalii?
Programatorii au creat adevarate capodopere, iar numeroase detalii existente in jocurile in care iti petreci ore in sir este posibil sa-ti fi scapat.

Stiai ca in Call of Duty, unul dintre cele mai vandute jocuri din toate timpurile, exista in Black Ops II multiplayer gadgets numite Tac Inserts care controleaza respawning-ul? Daca te joci deja stii acest lucru. Ceea ce probabil nu stiai este faptul ca acestea afiseaza pe ecran un set de coordonate. Daca introduci acele coordonate in Google Maps vei vedea ca ele indica localizarea pe care o ai in joc in lumea reala.

De exemplu, daca un nivel se desfasoara in Singapore, coordonatele afisate pe Tac Insert vor arata un loc real din Singapore unde esti (virtual) pozitionat.

Un alt exemplu este oferit de Halo 3 unde fiecare glont tras in cadrul unui asalt are gravat pe spate numele tau. Urmareste cu atentie jocurile favorite si vei avea ocazia sa descoperi multe alte detalii la care nici nu te-ai fi gandit.


In concluzie, jocurile prezinta numeroase avantaje si te ajuta sa capeti abilitati cheie pentru cariera ta. Pe langa toate avantajele prezentate trebuiesc constientizate insa si dezavantajele provocate de jocul de exces. Nu abuza de acest timp de relaxare, intrucat jocurile pe PC pot crea dependenta si stare de oboseala.

De asemenea, trebuie retinut faptul ca nu toate jocurile pot conduce la dobandirea unor skilluri de cariera, jocurile care prezinta un nivel scazut de dificultate fiind utile strict in contextul de relaxare.

 

Alte articole din aceasta categorie:
6 abilitati de cariera pe care le dezvolti la cumparaturi

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI