Comisia Europeana doreste cresterea calitatii locurilor de munca si eliminarea discriminarilor de gen

In urma analizei anuale a situatiei sociale si ocuparii fortei de munca in Europa, Comisia Europeana evidentiaza faptul ca scaderea treptata a somajului trebuie dublata de eliminarea diferentelor salariale dintre angajati, pentru a reduce gradul de saracie.

Trebuie sa acordam atentie nu doar crearii de locuri de munca, ci si calitatii locurilor de munca, pentru a realiza o redresare durabila care nu numai sa reduca somajul, ci si saracia”, subliniaza comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor.

Analiza scoate in evidenta faptul ca incadrarea in munca poate ajuta oamenii sa scape de saracie doar in jumatate dintre cazuri. Celelalte depind si de alti factori, precum tipul si calitatea locului de munca gasit, compozitia familiei si situatia celorlalti membri ai familiei pe piata muncii.

De asemenea, persoanele care primesc ajutor de somaj au mai multe sanse de a-si gsi un loc de munca decat cele care nu primesc ajutor de somaj, deoarece fac obiectul unor masuri de activare si de sprijinire in cautarea unui job.

Raportul evidentiaza ca diferentele dintre barbati si femei persista inca in ceea ce priveste participarea pe piata fortei de munca, remunerarea si riscul de saracie. In plus, acestea au tendinta de a lucra mai putine ore decat barbatii, ducand la posibilitati reduse de dezvoltare a cariere, salarii mai mici si, implicit, pensii mai mici. De aceea, Comisia Europeana reliefeaza necesitatea gasirii unor solutii eficiente pentru a elimina disparitatile de gen, atunci cand acestea rezulta din constrangeri impuse de companii.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI