Cum sa te pregatesti pentru intalnirea de evaluare a performantei

Fiecare organizatie evalueaza performanta angajatilor intr-un anume fel, fie el formal sau informal, in mod regulat sau ad-hoc. In companiile mici, evaluarea este facuta, de cele mai multe ori, intr-un mod informal si spontan. Organizatiile mari, insa, au sisteme bine structurate, cuprinzand criterii specifice de organizare, modele de competente si chiar o platforma care sa faca posibila distributia si colectarea de date.

Ceea ce au in comun aceste sisteme este focalizarea lor pe individ si nu pe situatie, desi evaluarile ar fi mult mai precise daca s-ar lua in calcul atat persoana, cat si situatia. Rolul evaluarilor este, in general, unul constructiv. Prin intermediul acestora, angajatorii pot sublinia obiectiv rezultatele muncii tale si pot scoate in evidenta aspectele pe care trebuie sa le imbunatatesti. De asemenea, acesta este un moment prielnic pentru a discuta despre evolutia ta in cadrul organizatiei si despre traseul tau profesional.

Scopul evaluarii
Scopul acestei intalniri consta in evaluarea calitatii activitatii profesionale, evaluarea competentelor si cunostintelor profesionale, dar si a aptitudinilor si a calitatilor psihologice legate de activitatea profesionala. Ca sa afli mai multe despre evaluarea de performanta, parcurge resursele online pentru pregatirea angajatilor si a angajatorilor oferite de Universitatea din Tennessee. Afla de la institutie de prestigiu urmaresc managerii si oamenii de HR la o intalnire de final de an. De exemplu, obiectivele unei astfel de evaluari sunt urmatoarele:

  • Discutarea performantelor din timpul anului;
  • Setarea unor obiective de dezvoltare profesionala;
  • Setarea unor obiective pentru a contribui la dezvoltarea departamentului;
  • Discutii despre asteptari si realizari.

De asemenea, urmareste programul de Performance Management oferit de Virginia Tech. Poti afla, urmarind exemplul acestei institutii, ce este acest program, cum se desfasoara sau poti descoperi insight-uri care sa te ajute la intalnirea de evaluare. Afla cum sa construiesti o autoevaluare si cum sa te prezinti la intalnire, accesand modulul 2.

Cum sa te pregatesti pentru intalnirea de evaluare de performanta
Identifica, in mod concret, care au fost contributiile tale la evolutia departamentului din care faci parte. De asemenea, creeaza o lista cu aspectele pe care trebuie sa le imbunatatesti si cu obiectivele tale pentru anul viitor, schitandu-ti, astfel, traiectoria profesionala.

Dovedeste-ti rezultatele
Profita de aceasta ocazie pentru a dovedi ca esti un angajat care constribuie la succesul companiei si pentru a scoate in evidente rezultatele proiectelor tale. Creeaza un document sau o prezentare care sa includa atat fiecare proiect in care ai fost implicat pe parcursul anului, cat si rezultatele pe care le-ai avut, folosindu-te de cifre si situatii. Prezinta fiecare contributie si proiect in context, pentru a-i reaminti angajatorului care au fost sarcinile tale si cum ai reactionat in anumite situatii. Extinde-ti cercetarea si asupra companiei si scoate in evidenta modul in care poti contribui in continuare la dezvoltarea acesteia.

Sfat pentru anul viitor: incearca sa obtii un feedback din partea superiorului tau dupa fiecare proiect in care ai fost implicat. Astfel, acesta va tine minte rezultatele tale, iar la intalnirea de evaluare de final de an iti va fi mult mai usor sa ii reamintesti toate etapele prin care ai trecut.

Obiective vs. realizari
O comparatie intre obiectivele stabilite la finalul anului trecut si rezultatele de pe parcursul acestui an iti va arata evolutia profesionala si schimbarile prin care ai trecut. Pune accent pe aceasta comparatie in discutia cu evaluatorul tau pentru a-ti intelege mai bine rolul in interiorul companiei.

Pentru a stabili o serie de obiective pentru anul viitor, discuta despre responsabilitatile primare ale job-ului tau si afla in ce masura au fost aceste sarcini duse la indeplinire, despre competentele si abilitatile tale si despre proiectele de anul viitor.

Pune accent pe autoevaluare
De cele mai multe ori, companiile includ si un formulat de autoevaluare in acest proces de final de an. Chiar daca acest lucru nu este valabil pentru angajatorii tai, poti scrie, totusi, un rezumat al anului care e pe punctul de a se incheia, subliniind proiectele si rezultatele acestora. Include, de asemenea, si un plan schematic pentru anul viitor, notandu-ti obiectivele de dezvoltare si proiectele in care doresti sa te implici.

Ai grija, insa, cum te autoevaluezi. Expertii sustin ca nu ar trebui sa ne evaluam intr-un mod negativ si nici sa criticam sau sa discutam despre rezultatele altora. Trebuie sa ne subliniem rezultatele si sa ne recunoastem, cu atentie, greselile. Nu ar trebui sa spunem “In acest proiect am gresit”, ci “Acestea sunt ariile pe care vreau sa le imbunatatesc in anul viitor.”

Atitudinea conteaza
Oricat de bine ai fi pregatit si oricate rezultate pozitive ai avut in acest an, intalnirea de evaluare de performanta poate fi stresanta. Prezinta rolul tau in interiorul organizatiei intr-o maniera deschisa si profesionista, depaseste-ti emotiile si temerile si nu adopta o atitudine defensiva daca primesti critici. Priveste-le constructiv si discuta despre zonele pe care vrei sa le imbunatatesti.

Foloseste-te de aceasta ocazie pentru a obtine programe de dezvoltare. In acest sens, spune in ce proiecte vrei sa te implici si ce programe de training ai vrea sa urmezi. Enumera task-urile de care esti pasionat si scoate in evidenta modalitati prin care, cu sprijinul organizatiei, ai deveni si mai bun.

Mergi la aceasta intalnire cu incredere. Daca ai o relatie solida cu angajatorii tai, daca ai discutat constant cu acestia despre proiectele si realizarile tale, aceasta va fi doar o intalnire formala, fara rezultate negative! Daca iti doresti sa promovezi in interiorul companiei in care lucrezi sau sa obtii o marire de salariu, cea mai buna sansa a ta poate fi chiar intalnirea de evaluare de performanta la sfarsit de an.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri