Ce poti face pentru cariera ta pe final de an

Anul 2013 se apropie de final, asa ca este momentul sa iti evaluezi job-ul actual. Analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats – Puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari) te poate ajuta sa te autoevaluezi, fiind un instrument folosit si in planificarea strategica si de marketing.

Punctele tari includ abilitati, cunostinte, competente, experienta si motivatie. Punctele slabe vizeaza defectele si zonele pe care trebuie sa le imbunatatesti, iar oportunitatile si amenintarile sunt utilizate pentru a evalua mediul din jurul tau.

Despre tine Puncte tari Puncte slabe
Competente transferabile;
Abilitati si aptitudini relevante;
Proactivitate;
Managementul timpului si al prioritatilor;
Contacte solide;
Educatie bine pusa la punct;
Devotament si pasiune pentru locul tau de munca.
Lipsa contactelor;
Lipsa educatiei;
Lipsa unei directii bine definite in plan profesional;
Lipsa experientei;
Incapacitatea de a lucra in echipa / independent.
Incapacitatea de a respecta deadline-uri;
Lipsa cunostintelor avansate de limba straina.
Despre organizatie Oportunitati Amenintari
Suport financiar pentru training-uri si dezvoltare profesionala;
Trend-uri favorabile in industria in care lucrezi
Proiect nou, etc.

Criza de cariera;
Salariu mic;
Lipsa beneficiilor;
Criza economica;
Restructurari.

Analiza SWOT te poate ajuta sa iti validezi cariera sau sa gasesti cea mai buna metoda prin care poti depasi punctele slabe si converti amenintarile in portunitati. De exemplu, poti urma un curs care sa iti dezvolte o anumita abilitate sau care sa te ajute sa obtii o calificare profesionala, pentru a promova.

Raspunde la urmatoarele intrebari si creeaza-ti un plan de dezvoltare profesionala!
- Ce activitati aferente job-ului meu ma satisfac in plan profesional?
- Ce activitati aferente job-ului meu nu ma satisfac in plan profesional?
- Sunt capabil sa imi implinesc obiectivele pe termen scurt si pe termen lung prin intermediul actualului job?
- Utilizez la maximum abilitatile si competentele pe care le detin?
- Daca nu pot sa ating aceste obiective care este cea mai buna decizie?

Daca pe baza raspunsurilor ajungi la concluzia ca job-ul in care esti implicat ti se potriveste, fa-ti un plan profesional pentru urmatorii 3, 5 si 10 ani, pentru a-ti construi o directie profesionala pe termen lung. Apoi investeste in tine! Stabileste obiective realiste de cariera si identifica pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a ajunge in punctul pe care ti-l doresti, prioritizandu-i.

Poti sa iti stabilesti obiective ca:
- Imbunatatirea performantelor actuale;
- Promovarea la locul de munca;
- Urmarea a n cursuri si training-uri.

Cere feedback de la superiorii tai, dar si sfaturi in privinta dezvoltarii in plan profesional. Afla ce competente ar trebui sa iti dezvolti si cum poti face asta.

Fa-ti timp sa devii cel mai bun
Iesi in evidenta, participand la cursuri si training-uri de specialitate. Dezvoltarea profesionala e la un click distanta cu ajutorul unei conexiuni la internet. Intra pe www.TheeLeargningCenter.com, unde poti gasi cea mai mare compilatie de training-uri de cariera in nenumarate limbi straine, si alege-l pe cel care ti se potriveste. Din confortul casei tale poti sa iti imbunatatesti sansele de a avea job-ul visurilor tale.

Profita de training-urile din perioada sarbatorilor
Multe companii organizeaza programe de instruire pentru angajati in perioada sarbatorilor, majoritatea activand in sectoarele IT, energie, telecom si farma, insa nu se limiteaza la acestea. Din ce in ce mai multe firme investesc in angajati, in cresterea si maturizarea acestora, dar si in imbogatirea competentelor, asa ca profita de aceasta oportunitate.

Imbunatateste relatiile profesionale
Perioada sarbatorilor de iarna este un moment prielnic si pentru a imbunatati relatiile profesionale. Mentine o atitudine deschisa fata de persoanele cu care lucrezi, iar mediul de lucru se va imbunatati ajutandu-te sa iti cresti productivitatea. In plus, nu poti sti niciodata cand ai nevoie de ajutorul unuia dintre colegi.

Nu in ultimul rand, profita de retelele de socializare. Acestea iti ofera posibilitatea de a participa la evenimente si conferinte sau de a intalni profesionisti din domeniul tau de activitate de acasa sau chiar de la birou. Aceste noi contacte iti pot oferi idei, lead-uri, recomandari sau sprijin in dezvoltarea carierei tale. Ne poti gasi pe Facebook, Google+ si LinkedIn.

Updateaza-ti constant CV-ul
Un CV nu este doar pentru cand iti cauti un job nou, ci trebuie sa fie un proces ongoing. Adaugand mereu competente si abilitati, proiecte si rezultate noi, poti ramane increzator in capacitatea ta de a gasi un job. Actualizeaza-ti CV-ul, astfel incat angajatorii sa te selecteze. Daca CV-ul tau nu este actualizat, vor considera ca ai un job care te satisface si ca nu vrei sa iti schimbi locul de munca.

Impartaseste din cunostintele tale
Chiar daca lucrezi sau nu intr-un domeniu de nisa, mediul online iti permite sa te adresezi unui public larg si sa devii un expert in domeniu (evident, atata timp cat ai si competentele necesare).

Daca esti cu adevarat pasionat de ceea ce faci si simti ca esti si foarte bine pregatit, dezvolta o strategie care sa te ajute sa iesi din multime, sa te faci remarcat. Dezvolta, promoveaza, creeaza un site sau un blog, genereaza o discutie pe forum sau pe grupurile de networking specifice ariei tale de expertiza. Scrie articole si trimite-le catre reviste, ziare sau site-uri de specialitate. Scrie o carte si extinde-ti sfera de influenta. Devino mentor sau guru!

Traseul profesional nu este ceea ce iti doresti?
Daca traseul profesional pe care il urmezi nu este ceea ce iti doresti, incearca sa iti dai seama daca trebuie sa schimbi domeniul in care lucrezi sau doar job-ul. Pune in balanta avantajele si dezavantajele actualului loc de munca, rezultatele obtinute si volumul de munca (ROI-ul job-ului tau), dar si mediul de lucru.

Pentru a te ajuta sa gasesti job-ul dorit sau sa te dezvolti pe plan profesional, HiPo.ro a creat Career Questions & Answers. Discuta cu Oana Iordachescu (coordonator recrutare IT - Brainspotting) si Maria Vasile (consultant recrutare IT - Brainspotting) despre intrebarile pe care le ai cu privire la procesul de angajare.

Daca decizi ca este momentul lucrezi in alt domeniu decat cel in care ai experienta, citeste Ghidul de Reorientare profesionala pentru a afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a gasi un job pe masura asteptarilor tale.

Invata o limba straina
Invata o a doua sau a treia limba straina si vei intalni multe oportunitati de dezvoltare pe plan profesional, atat prin prisma contactelor pe care ti le poti faci, cat si prin prisma competentelor pe care le acumulezi. Internetul e plin de resurse atunci cand vine vorba de limbile straine. Ca un punct de plecare, viziteaza http://www.bbc.co.uk/languages/  sau http://www.duolingo.com/.

Ia-ti un certificat
Indiferent de domeniul in care lucrezi, certificarile te vor recomanda in fata unui angajator. Cauta cursuri recunoscute la nivel international, urmeaza-le si ia-ti o diploma care iti poate aduce nenumarate oportunitati. Cateva recomandari pentru IT, Contabilitate – Finante, Marketing. Nu uita de certificarile Google si PMI.

Dezvolta-ti competente urmand cursuri online
Chiar daca nu ai timp pentru a merge la training-uri sau workshop-uri, iti poti dezvolta competentele urmand cursuri online. Navigheaza pe urmatoarele platforme si alege-ti cursul de care ai nevoie: platforma culturala si educationala Open Culture, Coursera – ofera cursuri in parteneriate cu cele mai mari universitati, MIT Open Courseware, Harvard Business Review, CoursesWeb – cursuri de programare etc.

10 sfaturi de sfarsit de an 10 lucruri de care ai nevoie pentru a-ti crea oportunitati de cariera 10 rezolutii de cariera
1. Intelege ca succesul nu e un accident, ci un eveniment planuit.
2. Intelege scopurile companiei din care faci sau vei face parte.
3. Fii etic.
4. Accepta faptul ca esti responsabil pe deplin de cariera ta.
5. Contureaza-ti un plan detaliat al carierei ideale.
6. Fii proactiv. Identifica proiecte care sunt in afara fisei tale de post si implica-te cu idei si implementari noi.
7. Schiteaza obiective de cariera bazate pe propria definitie a unei cariere de succes.
8. Fii constient de faptul ca trebuie sa actionezi pentru a avea rezultate.
9. Invata sa iti manipulezi limitele, temerile si pesimismul.
10. Asociaza-te cu oameni de succes.
1. Atitudinea potrivita: daca iti dezvolti un plan pe care sa il urmezi mereu, poti sa profiti de oportunitatile de cariera care iti apar in cale.
2. Spirit de aventura.
3. Autocunoastere: trebuie sa fii constient atat de competentele si abilitatile tale, cat si de defecte si puncte slabe.
4. Imaginatie si un plan.
5. Cunostinte solide atat in domeniul tau de activitate, cat si in domenii conexe.
6. Capacitatea de a profita de o oportunitate si de a lua decizii.
7. Initiativa.
8. Curaj.
9. Determinare: succesul nu apare imediat. Nu abandona.
10. Flexibilitate:atunci cand preiei initiativa se intampla multe lucruri bune, insa nu neaparat cele pe care le voiai. Fii flexibil si accepta provocarile.

1. Voi invata sa folosesc cel putin un program nou in 2014. Alege ceva care iti poate extinde traiectoria profesionala.
2. Voi folosi mai mult lucrurile si programele invatate in 2013.
3. Voi contacta si voi stabili o relatie profesionala cu unii dintre cei mai importanti oameni din domeniul in care lucrez.
4. Imi voi extinde orizontul si voi fi deschis la oportunitati si provocari.
5. In 2014 voi da frau liber creativitatii, implicandu-ma in proiecte si livrand idei.
6. Imi voi dezvolta competentele transferabile: managementul timpului, capacitatea de a respecta deadline-urile etc.
7. Voi participa la training-uri si workshop-uri.
8. Imi voi updata CV-ul in mod constant.
9. Voi incepe procesul de invatare a unei noi limbi straine.

10. Voi imbunatati relatiile cu colegii si managerul.

Mult succes!

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI