Stagiu de practica, Internship sau Traineeship? Ce program este potrivit pentru tine?

 

internship_traineeIn procesul de cautare al unui loc de munca, tinerii descopera o multime de programe de internship, trainee, stagii de practica, si uneori, nu stiu care este varianta cea mai potrivita pentru cariera lor. Exista numeroase preconceptii si idei despre ce presupune fiecare tip de job, asadar este important de stiut diferentele dintre acestea. In continuare vom prezenta caracteristicile principale ale fiecarui program, ce le diferentiază si in functie de acestea tinerii se pot orienta pentru unul dintre ele. 

 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

Practica este primul si cel mai simplu pas pe care un tanar il poate face. Se realizeaza pe o perioada scurta si este adresat in principal studentilor, deoarece nu necesita experienta si reprezintă o formă de a acumula cunoștințe practice şi de a experimenta un job înainte de a intra propriu-zis pe piata muncii. De obicei stagiul are loc intr-o companie, in regim part sau full-time, pe o perioada de maxim 30 zile lucratoare si nu este plătit. Responsabilitatile persoanei in cauza sunt limitate, atat in timp, cat si in importanta. Procesul de recrutare este unul simplu - de multe ori exista o conventie intre facultate si organizatie.

Click aici pentru a vedea stagiile de practica de pe www.hipo.ro

 

» Descarca Scrisoare de recomandare student practica


» Descarca Scrisoare de intentie practicainternship_trainee


» Descarca Model caracterizare student practica



Internship-ul este cea mai întalnita forma de program pentru studenti, masteranzi si absolventi. Folosit atat de companii, cat si de organizatii non-guvernamentale, este o metoda flexibila de a angaja o persoana, pentru a atrage talente, idei proaspete si energie in cadrul firmei. Acesta poate fi platit sau neplatit, in functie de resursele si marimea companiei, si poate fi part sau full-time, in functie de cerintele postului. Internship-ul implica un proces de recrutare mai complex, si include interviuri si/sau testarea abilitatilor personale fiind necesara o selectie mai clara.  Se desfasoara pe o durata mai mare, între 2 – 6 luni si poate conduce spre un job in cadrul companiei. Conform studiului realizat de Catalyst Solutions, 29% dintre interni se angajeaza la finalul programului.

Click aici pentru a vedea toate programele de internship de pe www.hipo.ro

Traineeship - acest program este asemanator internship-ului in anumite privinte, dar mult mai complex per total. Se adreseaza absolventilor de maxim 2 ani. In general respecta regulile unui job normal - este platit in norme obisnuite, si cuprinde beneficii salariale (asigurare medicala, bonusuri, concediu platit etc). De aceea, perioada de lucru este foarte mare - se poate ajunge si la 2 ani, si în acest timp trainee-ul poate schimba departamantele (cross-functional) sau poate lucra pe numeroase proiecte ale organizatiei. Avantajul programelor de tipul cross-functional este ca acopera mai multe departamente, iar la final se obtine o viziune globala asupra companiei. Pentru a ajunge acolo, in schimb, un tanar va trebui să treaca printr-un proces complex de recrutare, cu etape precum interviu de grup, assessment center, interviu cu echipa de management, sau testarea abilitatilor, printre altele.

Click aici pentru a vedea toate programele de trainee de pe www.hipo.ro


 


Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
  • Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
  • Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

Fiecare program este potrivit pentru un anumit tip de candidat.

Stagiile de practica sunt cele mai simple si usor de realizat.

Internship-urile reprezinta o sansa interesanta pentru studenti. Ele pot suplini experienta practica de alta natura si ajuta la inradacinarea cunostintelor acumulate in facultate, dar si la job. Din punctul nostru de vedere, internship-ul este un „must”- acesta poate reprezenta practica minima pe care tanarul trebuie sa o aiba atunci cand se angajeaza, pentru că il ajuta sa se familiarizeze cu un loc de munca in regim full-time.

Programele de trainee sunt mai potrivite persoanelor cu experienta sau foarte determinate.

Probabil cel mai important detaliu este faptul că oricare dintre aceste programe pot atrage noi oportunităti pentru viitor sau poate chiar si obţinerea unui job permanent. In final, alegerea intre cele trei variante de program se face in functie de experienta candidatului, planurile sale de viitor si compatibilitatea acestuia precum si implicatiile determinate de fiecare program in parte.


Citeste si: 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI