CV-ul care capteaza atentia din primele randuri

Care este primul lucru pe care vrea sa il afle angajatorul despre un potential angajat? Este motivatia sa pentru job si pentru companie. La interviu, este primul lucru pe care-l studiaza. Dar pana acolo, ai sansa sa faci angajatorul interesat in persoana ta prin introducerea in primele rânduri ale CV-ului tau a unui obiectiv profesional bine formulat.

Abilitatile, cunostintele, experienta si rezultatele tale nu sunt relevante daca nu reusesti sa-i demonstrezi angajatorului ca vei pune pasiune in activitatea ta, te vei imbunatati constant, te vei integra in companie si nu vei pleca la câteva luni de la angajare. Cu alte cuvinte, o motivatie particulara pentru tipul sau de job si de companie.

Pentru a face acest lucru, prima regula de baza este sa mentionezi obiectivul tau profesional in CV. A doua regula este sa pui aceasta sectiune la inceputul CV-ului, imediat dupa datele personale. Odata ce ai raspuns la prima lui preocupare, poate citi mai departe CV-ul tau.

A treia regula de baza este ca obiectivul profesional din CV sa fie „bine scris”, adica sa respecte o serie de principii care asigura faptul ca acest obiectiv te ajuta in procesul de angajare, si nu ocupa degeaba spatiu pe hârtie. Pentru inceput, voi mentiona câteva moduri cum nu trebuie sa fie scris obiectivul profesional, dintre cele mai des intâlnite:

• Sa nu fie altceva decat obiectiv. Lasa din aceasta sectiune informatiile despre abilitatile tale, experienta ta, de cât timp incerci sa te angajezi sau parerile personale. Toate aceste date sunt pentru locul si timpul lor.

• Sa nu fie altceva decat obiectiv profesional. Nu scrie obiectivul tau familial, nevoia ta de respect si recunoastere, sau de a te retrage pe o insula personala la pensionare. Nu asta se asteapta recrutorul sa afle.

• Sa nu fie multiplu. Nu scrie ca vrei sa lucrezi ca inginer civil sau designer vestimentar, in marketing sau resurse umane. Hotaraste-te! Ambivalenta ii arata recrutorului ca nu stii ce vrei cu adevarat, sau ca nu ai luat o decizie clara si incerci sa te duci simultan in doua directii, ceea ce el nu va crede ca poti.

• Sa nu fie vag. Nu spui nimic necunoscut daca obiectivul tau este sa te realizezi profesional, sa ajungi cineva sau sa faci o cariera. Se presupune ca daca ai trimis CV-ul, vrei asa ceva.

Aceasta ultima greseala merita atentie speciala. Foarte multe persoane cred ca este bine sa aiba in CV un obiectiv vag si general, pentru a nu se exclude din procesul de selectie. Presupozitia aici este ca a te exclude din procesul de selectie este in mod necesar ceva rau. Nu este.

Este benefic sa ai o optiune profesionala pentru un anume tip de job si companie, optiune facuta in functie de talentele si pasiunile tale, valorile personale si evolutia pietei. Claritatea privind locul unde vrei sa ajungi in cariera ta este cea mai sigura cale de a ajunge acolo, iar faptul ca te excluzi astfel de la posibilitatea de a obtine alte tipuri de joburi este doar un efect colateral natural.

Daca cele de mai sus sunt cum nu trebuie sa fie scris obiectivul profesional, atunci cum este un obiectiv „bine scris”?. In esenta, un obiectiv profesional bine scris subliniaza clar si concis 3 aspecte:

1) Tipul de activitate profesionala pe care ti-o doresti: marketing, vanzari, contabilitate, programare, relatii cu publicul etc.

2) Tipul de companie in care vrei sa lucrezi: mica, multinationala, in dezvoltare, dintr-un domeniu anume etc.

3) Contributia pe care vrei sa o aduci prin activitatea ta profesionala: cresterea cotei de piata a companiei, optimizarea proceselor financiare, eficientizarea folosirii capitalului uman etc.

Urmând aceasta structura, un obiectiv profesional poate fi dupa cum urmeaza:

„Sa lucrez in vanzari intr-o companie din domeniul auto aflata in dezvoltare si sa contribui la cresterea cotei de piata a acesteia.”

La acest punct probabil realizezi ca am ajuns la un adevar brutal: ca sa scrii bine un obiectiv profesional, e nevoie sa alegi bine un obiectiv profesional. Si acesta este motivul pentru care atât de multe CV-uri contin obiective care nu adauga valoare, sau nu contin deloc. Cei mai multi dintre noi nu stim cu adevarat ce vrem.

Dedica-te intai alegerii atente a carierei, si apoi vei avea sansa de a crea un CV care cucereste din primele randuri.


Succes!
Eduard Ezeanu

.........................................................................................................................................................................
Alte articole despre CV


1. Pune-ti CV-ul la punct
2. CV-ul care deschide usi
3. Cum faci un CV puternic fara experienta profesionala
4. 13 lucruri esentiale pentru CV-ul tau
5. CV-ul care capteaza atentia din primele randuri
6. Curriculum vitae- Reclama ta de 20 de secunde
7. CV-ul potent
8. CV-ul tau, experienta ta pe o pagina

Va recomandam si:

Cum iti lansezi cariera pe o piata dificila

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?