Interviul - Prima impresie - 4 tipuri de HR-i cu care te poti intalni

PRIMA IMPRESIE

Aminteste-ti un lucru in momentul in care intri la un interviu de angajare. Dureaza doar 30 de secunde pentru a crea o impresie puternica.

Studiile au aratat  ca prima impresie pe care si-o formeaza un recruiter tine foarte mult timp. Intr-un studiu persoane fara pregatire in resurse umane au evaluat candidatii pe baza unui scurt film video in care acestia faceau cunostinta cu recrutorii. Cand  au fost pusi sa ierarhizeze candidatii pe baza unor atribute cum ar fi increderea de sine si prezenta placuta, ierarhia rezultata a fost similara cu cea a recruitorilor care au avut o discutie de 20 de minute cu candidatii.


 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 


Din fericire sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a face o prima impresie buna:

Comunicarea promptainterviu_hr


Prima impresie poate fi creata chiar inainte de interviul de angajare, raspunzand prompt la e-mail-urile intervievatorului si manifestand disponibilitate pentru a parcurge procesul de selectie, chair si atunci cand consta in 4 sau mai multe etape. In cazul in care lucrezi, faptul ca iti iei o zi libera pentru a participa la interviu poate demonstra interesul pentru pozitie.

Punctualitatea

Sunt putine lucruri care afecteaza mai negativ prima impresie decat sa ajungi tarziu la o intalnire importanta. Aloca suficient timp pentru a ajunge la interviu in cazul in care ai dificultati in a gasi locatia. Mai devreme nu insemna neaparat mai bine. Daca ajunge mai devreme cu mai mult de 15 min, intervievatorul se poate simti presat iar tu ai putea parea disperat. Ideal este sa ajungi cu 5-10 min mai devreme si sa fii politicos cu toate persoanele intalnite. Niciodata nu stii ce influenta ar putea avea receptionista asupra deciziei de angajare.

Tinuta

Iti place sau nu, oamenii fac judecati dupa tinuta,asa ca imbracate ca un profesionist. Daca te imbraci prea formal poti parea scortos, iar daca te imbraci sport intervievatorul va crede ca nu iei in serios interviul. Costumele business sunt o tinuta potrivita atat pentru barbati cat si pentru femei, iar cu exceptia domeniilor care cer o creativitate iesita din comun (advertising, web design) se recomanda culori sobre care exprima seriozitate. Nu uita detaliile, fii sigur ca pantofii si celelelte accesorii sunt bine lustruite.

Care este cea mai nepotrivita tinuta la interviu? Pentru un consultant sunt ochelarii pe cap in timpul interviului, iar pentru altii: tricourile cu mesaje agresive, candidatii cu sapca de baseball, si lista poate continua.  Desi politicile companiilor cu privire la tinuta sunt din ce in ce mai flexibile este recomandat ca pentru interviu sa se adopte o tinuta business clasica.

10 greseli frecvente la interviu legate de tinuta:

1. Sa porti un rucsac in loc de geanta sau mapa.
2. Sa intri in sala de interviuri cu ochelarii pe cap sau cu castile de la MP3 player la gat.
3. Pentru femei sa poarte o fusta prea scurta. Fusta ar trebui sa acopere genunchii atunci cand sta jos.
4. O cravata prea colorata. Consultantii in imagine recomanda culoarea rosie sau visinie.
5. Sa porti haine intens colorate.
6. Prea mult machiaj pentru femei sau orice machiaj pentru barbati.
7. Cerceii pentru barbati. De fapt pentru barbati se recomanda evitarea bijuteriilor cu exceptia verighetei. a butonilor de la camasa si a ceasului.  
8. Mai mult de un set de cercei pentru femei.
9. Piercingul si tatuajele vizibile.
10. Folosirea unui parfum puternic. Multe persone sunt alegice la anumite arome.



 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

 

Limbajul trupului

Strangerea  de mana: ofera o mana moale si partenerul va crede ca esti ezitant, o strangere prea puternica si poti parea agresiv, dominant sau mult prea entuziast.  Strangerea  de mana ar trebui sa fie de putere medie, dar ferma pentru a transmite incredere si autoritate. Intinde mana pana cand spatiile dintre degetul mare si palma se ating si strange ferm mana partnerului de 2-3 ori.

Nu subestima nici importanta posturii si a miscarilor subtile. Pentru a te asigura ca limbajul trupului transmite incredere stai drept cu umerii putin retrasi. Evita sa stai picior peste picior si evita o pozitie care denota familiaritate chiar daca intervievatorul tau face acest lucru.

Chiar daca esti nervos evita sa te joci cu degetele, pixul, bijuteriile, geanta si pastreaza contactul visual cu intervievatorul. Daca ti se pare obositor sa te uiti in ochii intervievatorului te poti uita la spatiul dintre sprancene - lasa impresia ca te uiti in ochii lui dar te distrage mai putin.

Limbajul

La acest capitol intalnim de multe ori 2 extreme:
- candidati care vorbesc aproape in soapta, ezita sa raspunda
- candidati care vorbesc mult prea tare si acopera intervievatorul

Variatia tonului vocii este benefica pentru ca mentine vivacitatea conversatieri dar extremele pot denota lipsa de incredere in sine sau aroganta.

 

 

MOTIVATIA SI INTERESULinterviu_hr

Atunci cand intervievatorii cauta candidati motivati pleaca de la o premisa simpla: daca sunt atrasi in mod special de comapanie, candidatul trebuie sa aiba o motivatie puternica data de informatiile pe care le are despre  aceasta. Afirmatii cum ar fi: ma intereseaza foarte mult compania dvs. pot chiar dauna daca nu sunt sustinute cu dovezi.

Pentru a-ti manifesta motivatia si interesul trebuie sa cercetezi 3 aspecte inainte de interviul de angajare:

- Industria in care activeaza compania, concurenta, istoricul acesteia si perspectivele, noutatile din industrie

- Compania: istoricul firmei, valorile, structura, situatia financiara, cota de piata, produsele, ultimele stiri, chiar si indicatori economici. Cu cat ai mai multe informatii cu atat interesul tau sau pasiunea pentru angajator poate fi dovedita mai usor;

- Pozitia: citeste cu atentie descrierea pozitiei si intereseaza-te cum se integreaza in structura companiei. Evita sa pui intrebari legata de job care sunt deja acoperite in job description.

 
 

PREGATIREA

In multe carti despre modul in care ar trebui sa te pregatesti pentru interviu gasesti liste lungi de intrebari si raspunsuri potrivite pe care ar trebui sa le memorezi. Interviul nu este un interogatoriu, dar este o conversatie. Pentru a putea discuta liber, si lipsit de stres trebuie sa te pregatesti cu o tolba de mici povestioare despre cariera si viata ta personala. Cea mai buna cale pentru a elimina stresul este sa fii tu insuti. Pentru a face acest lucru trebuie sa poti spune povestea ta.  

Aceasta abordare este foarte potrivita pentru interviurile bazate pe competente care sunt din ce in ce mai folosite astazi. In interviurile traditionale intervievatorul  pune intrebari concentrate pe abilitatile si cunostintele necesare pentru a face jobul. In interviul bazat pe competente intrebarile merg mai adanc explorand atatitudinea si valorile personale care determina daca un candidat este potrivit pentru cultura organizationala a companiei.


Un astfel de intervievator se va concentra aproximativ jumatate din interviu pe abilitati/cunostinte si jumatate pe atitudini si valori. Mixul dintre cele 4 aspecte formeaza competentele si discutia va urmari in ce masura comportamentul tau din trecut este ceea ce cauta.   

Cel mai bine este sa iei initiativa si sa pregatesti cateva povesti personale care sa dureze intre 30 si 90 de secunde. 

Poti incepe cu urmatoarele  exemple:

- O criza in viata profesionala sau personala si cum ai solutionat-o.
- O situatie in care ai lucrat in echipa si care a fost contributia ta.
- O situatie in care ai lucrat cu termene limita foarte stranse, sub presiune.
- Un moment  in care ai luat initiativa in echipa si ai oferit o directie.
- O problema ivita la locurile de munca anterioare, cum ai solutionat-o si ce ai invatat.
- Orice evenimente care au schimbat directia carierei tale si cum ai reactionat.

Interviu ar trebui sa fie o discutie intre 2 persoane egale si nu un interogatoriu. Daca reusesti acest lucru te apropii cu un pas de pozitia pe care ti-o doresti.



 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

 

TIPOLOGII DE INTERVIEVATOR:interviu_hr

Intr-o lume perfecta toti intervievatorii sunt bine pregatiti si stiu exact cum ar trebui condus un interviu. Pun intrebari la interviu inteligente care sunt legate de competentele tale si iti ofera o imagine clara asupra companiei si pozitiei.

Din nefericire nu acelasi lucru il intalnesti in realitate. Daca nu ai intalnit inca un intervievator nepriceput, vorbaret sau in cale afara de grabit sansele sunt mari ca acest lucru sa se intample. Daca esti pregatit s-ar putea ca acest lucru sa fie chair in avantajul tau.

Intervievatorul grabit

Problema: Acest tip de intervievator este in intarziere, complet nepregatit, uita de CV sau de formularul de aplicare, si poate uita de tot de interviu.

Solutia: "Acorda-I timp sa se pregateasca, si exprima-ti simpatia si intelegerea pentru programul lui incarcat. Daca este cazul acorda-i posibilitatea sa reprogrameze interviul.  Daca nu se poate reprograma intalnirea, poti lua initiativa intr-un mod prietenos  si profesionist in acelasi timp: ar ajuta daca as incepe cu o descriere a experientei mele relative la acesata pozitie? Tonul ales poate influenta foarte mult modul in care va decurge interviul.

Intervievatorul prea vorbaret

Problema: Ai putea intalni un intervievator care descrie prea in detaliu pozitia, compania sau intra in alte detalii. Tu stii ca ai aproximativ o ora pentru a te vinde si nu vrei sa pierzi timpul.

Solutia: Este sa lansezi piste de discutie legate de experienta ta. Poti trata persoana cu respect si in acelasi timp sa intervii pentru a conduce discutia spre experienta ta, daca nu, cineva va face acest lucru si va avea de castigat. Intervievatorii nu pota lua decizia sa selecteze un candidat daca nu au suficiente informatii. Asteapta o pauza si pune o intrebare urmata imediat de un raspuns. Ex: Care este structura departamentului de contabilitate. La firma la care lucrez este structurat, iar au am responsabilitati in urmatoarele arii:

Intervievatorul robot

Problema: Spre deosebire de vorbaret, robotul nu deviaza sub nici o forma de la scenariu. Pune numai intrebarile din lista si continua intrebare dupa intrebare fara sa probeze sis a exploreze in adancime experienta ta. Daca intrebarea nu e pe hartie, nu este pusa. De cele mai multe ori acest tip de intervievator pare detasat de interviu, fiind prea ocupat sa puna urmatoarea intrebare sau sa-si noteze raspunsul tau.   

Solutia: Daca intervievatorul este pe pilot automat poti inviora conversatia punand intrebari. Punand intrebari poti intrerupe tirul de intrebari, ceea ce iti da sansa sa creezi un raport cu el, lucru ce te va diferentia de ceilalti candidate.   

Intervievatorul nepregatit

Problema: Este intervievatorul care nu prea stie ce are de facut. Este o persoana din alt department care acum este nevoit sa faca recrutare, sau poate un junior fara experienta. In acest caz trebuie sa il inveti ce inseamna sa fii intervievator.

Solutia: Si de aceasta data trebuie sa iei controlul interviului. Pune intrebari despre companie si despre pozitie pentru a porni conversatia.  Gandeste-te cum poti il poti ajuta sa afle cat mai multe informatii despre tine si abilitatile tale si muta conversatia in aceasta directie.

Chiar daca intalnesti unul din tipurile de intervievatori de mai sus poti pastra controlul interviului. Comunica clar punctele tale forte care te recomanda pentru pozitie.


CHECK LIST PENTRU INTERVIUinterviu_hr

 
  • Afla cat mai multe informatii despre companie. Foloseste sursele publice (web, reviste, anuare economice) dar si persoanele din reteaua ta pentru a afla informatii direct despre companie si pozitia deschisa.

 

  • Cerceteaza care sunt salariile pe piata pentru industria si pozitia pe care intentionezi sa aplici.

 

  • Documenteaza-te cu privire la tehnicile de recrutare si modul in care ar trebui sa abordezi un interviu.

 

  • Ptregateste-ti o prezentare de 2 minute care descrie pe scurt cine esti, pregatirea profesionala si academica si obiectivul tau in cariera.

 

  • Identifica motivele pentru care vrei respective pozitie pentru a le prezenta convingator.

 

  • Identifica ce anume din experienta ta de pana acum poate fi valoros pentru companie.

 

  • Analizeaza care iti sunt punctele de imbunatatit si punctele forte pentru a le prezenta intr-o maniera clara. 

 

  • Identifica intrebarile comportamentale care pot fi folosite de intervievator si scrie-ti raspunsul pe hartie acoperind urmatoarele aspecte: situatia(problema intalnita), activitatea (necesara pentru a rezolva problema),  actiunea (pe care ai luat-o, obstacolele pe care le-ai depasit), rezultatele si obiectivele atinse.

 

  • Fa-ti o lista cu abilitatile dezvoltate in experientele anterioare si incorporeaza-le in raspunsurile tale.

 

  • Fa-ti o lista cu intrebari pe care vrei sa le pui intervievatorului.

 

  • Pregateste-ti cu atentie tinuta pentru interviu.

 

  • Confirma ora, locatia interviului si persoana cu care te vei intalni.

 

  • Asigura-te ca stii cum poti ajunge la locatie si cere lamuriri suplimentare daca este cazul.


Career Experts este primul centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes.

Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro
 

Articol oferit de www.careerexperts.ro
 

Citeste si:

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI