Cum sa transformi un internship intr-un job pe perioada nedeterminata

Daca esti student sau proaspat absolvent, cea mai sigura cale de a obtine un job full-time in viitorul apropiat este sa incepi cu un internship. Numarul ofertelor de internship in cadrul companiilor este in continua crestere si, de asemenea, numarul persoanelor angajate ulterior unui astfel de stagiu este din ce in ce mai mare. Peste jumatate dintre candidatii care urmeaza un program de internship primesc o oferta pentru continuarea colaborarii ca angajat permanent in cadrul companiei.

In primul rand, este necesar sa fii deschis si sa realizezi ca, la inceput de cariera, trebuie sa treci si peste treptele de la baza pentru a ajunge in varf. Desi esti capabil profesional de foarte multe lucruri, nu ai argumente pentru a demonstra asta angajatorului intrucat nu detii experienta care sa iti ateste competentele. Programul de internship este un fel de “interviu de lunga durata” care iti ofera sansa de a arata cine esti si ce poti. In acelasi timp, urmarea unui astfel de stagiu te ajuta sa afli mai multe despre domeniul in care vrei sa lucrezi si sa decizi in cunostinta de cauza daca intr-adevar este o arie profesionala care ti se potriveste. Internshipul este practic o “perioada de proba” acordata atat candidatului cat si angajatorului, o sansa data ambelor parti pentru a testa compatibilitatea pe termen lung necesara in relatia angajat-companie angajatoare.

Beneficii materiale vs dezvoltare profesionala si personala
Atunci cand te afli la inceput de cariera, este important sa ai alte prioritati si asteptari profesionale decat beneficiul salarial. Exista studenti si proaspat absolventi care refuza oferte de angajare sau internship-uri si programe de trainee deoarece au impresia ca acestea nu sunt remunerate pe masura valorii aduse de ei in cadrul companiei. Tot acesti studenti si proaspat absolventi sunt cei care se plang, dupa luni de cautari, de imposibilitatea gasirii unui loc de munca. Solutia este ca ar fi trebuit sa inceapa cu un internship si abia apoi sa se gandeasca la angajarea pe o pozitie care sa le aduca recompensa materiala care li se cuvine.

Este deci important sa fii constient de avantajele pe care le aduce carierei tale un internship comparativ cu un job bine platit dar care nu te ajuta neaparat sa cresti profesional (un job “temporar” din afara ariei tale de pregatire). In timpul petrecut ca intern:

ai ocazia de a invata foarte multe lucruri relevante pentru viitorul tau profesional
interactionezi cu profesionisti din domeniul in care vrei sa iti lansezi si tu cariera
ai acces la situatii reale de business si te implici in proiecte “adevarate”, pe care le-ai simulat doar in anii de studii
beneficiezi de un program de lucru flexibil, care iti permite sa ajungi la cursuri, examene si sa nu iti neglijezi astfel studiile.
 



In schimb, un job temporar bine platit (despre care motivezi ca l-ai ales tocmai pentru a-ti permite sa iti platesti studiile, cazarea etc.) va fi concurent cu pregatirea ta academica, nu iti va da ragazul de a ajunge la cursuri si nu vei mai obtine rezultatele pe care le aveai pana atunci, vei rata bursele de merit etc. Astfel, insasi solutia (acceptarea unui job temporar bine platit) va dauna cauzei pentru care ai ales-o (urmarea studiilor).   

Iata ce trebuie sa faci in perioada de internship pentru a demonstra angajatorului ca meriti sa fii parte din echipa sa de lucru pe o perioada nedeterminata:

Arata entuziasm si motivatie
Daca urmaresti sa fii angajat pe perioada nedeterminata dupa finalizarea internship-ului, demonstreaza calitatile unui intern entuziasmat, emana energie pozitiva si arata ca esti motivat sa mereu mai multe si mai bine. Aceasta atitudine va avea un impact pozitiv asupra colegilor si angajatorului si este o dovada a dorintei tale de a lucra in continuare alaturi de ei. 
 
Dezvolta relatii profesionale
In prima zi de gradinita sau scoala, toti copiii/elevii sunt nou-veniti si astfel le revine tuturor responsabilitatea de a socializa, de a crea legaturi, de a se cunoaste reciproc. Dar atunci cand esti un intern sau un angajat nou intr-o companie, tie iti revine obligatia de a face demersurile pentru a-i cunoaste mai bine pe ceilalti. Colegii tai pot fi ocupati cu foarte multa treaba, sedinte, deadline-uri de atins si, din aceasta cauza, este posibil sa nu te observe sau sa te trateze special pentru ca esti nou-venit. Ia initiativa in construirea relatiilor, saluta pe toata lumea, fii prietenos, pune intrebari (dar nu prea multe sau nepotrivite), emana o atitudine deschisa, comunicativa.
 
Citeste presa si literatura de specialitate
Oricat de mult ajutor ai primi de la mentorul si colegii tai, tot vei intalni aspecte care iti sunt nefamiliare, lucruri pe care nu le intelegi. Evita aceste mici probleme (sau rezolva-le daca au aparut deja) prin documentarea pe cont propriu. Ca profesionist in domeniul respectiv, va trebui oricum sa fii permanent informat, sa fii la curent cu noutatile. Citeste presa si literatura de specialitate. Inainte de toate, informeaza-te in detaliu cu privire la angajatorul tau, analizeaza serviciile sau produsele pe care le ofera astfel incat sa le intelegi mai bine. Apoi, intereseaza-te cu privire la situatia generala din industria respectiva, studiaza piata si concurenta. Internii de succes sunt cei care demonstreaza autonomie in procesul de invatare, dorinta de a intelege cat mai multe si de a aduce astfel cat mai multa valoare angajatorului in scurta sa prezenta in companie din perioada internship-ului. 
 
Asigura-te ca ai mereu ceva de lucru
Dupa ce ai terminat task-urile care ti s-au alocat, fii tu cel care cere mai multe provocari si implicare in alte proiecte. Profita de prezenta ta in companie pentru a invata cat mai multe, dar si pentru a demonstra ca esti capabil de tot atat de multe.
 
Seteaza-ti obiective si indeplineste-le
Stabileste inca de la inceput cu angajatorul care vor fi responsabilitatile tale ca intern in cadrul companiei. Este important sa iti prezinti in aceasta intalnire asteptarile si sa le confrunti cu oferta angajatorului. Odata stabilite aceste aspecte de la inceput, nu risti sa descoperi pe parcurs ca internship-ul tau consta de fapt in activitati care nu contribuie la dezvoltarea ta profesionala (fotocopierea diferitelor documente, arhivare, curatarea bazelor de date, pregatirea cafelei etc.) Seteaza-ti diferite obiective legate de perfectionarea ta si incearca sa te implici in proiecte si activitati care sa te ajute sa le indeplinesti. La urma urmei, orice pas din parcursul tau profesional trebuie facut in sensul atingerii obiectivului final – o cariera de succes. Transforma deci internship-ul intr-un instrument prin care sa te apropii cat mai mult de acest obiectiv.
 

 

Asadar, programul de internship poate fi calea de a iesi din cercul vicios “nu am experienta->nu sunt angajat->nu am experienta” cu care se confrunta majoritatea candidatilor aflati la inceput de cariera. Odata ce esti acceptat sa urmezi o astfel de experienta, asigura-te ca o utilizezi la maximum pentru obtinerea ulterioara a unei pozitii permanente in cadrul companiei.

Aici gasesti:
- Programe de internship din Bucuresti
- Programe de internship din Cluj
- Programe de internship din Timisoara
- Programe de internship din Iasi

Vezi toate programele de internship sau programele de trainee de pe Hipo.ro

 

Va recomandam si:

Martie - luna in care skill-urile tale pot inflori

ULTIMELE JOBURI