Autoevaluarea competentelor intr-o limba straina

Una dintre competentele care vor fi cautate in continuare de angajatori este cea legata de cunoasterea limbilor straine.

Peste o treime dintre joburile oferite in prezent de angajatori cer cunoasterea limbii engleze. Dar si aplicantii la aceste joburi sunt numerosi intrucat foarte multi romani cunosc limba engleza la nivel mediu sau peste mediu. Asadar, pentru a-ti creste sansele de angajare si pentru a tinti pozitii care ofera un pachet salarial bun, este indicat sa inveti a doua limba straina, pe langa engleza.

 

O scara comuna de evaluare pentru candidat si angajator

De multe ori insa, desi candidatul cunoaste o limba straina la nivelul cerut de angajator, el nu reuseste sa isi autoevalueze competentele in mod corect. Astfel, CV-ul care ajunge la recruiter nu reflecta adevaratul nivel de intelegere, citit si scris al candidatului in limba respectiva. O problema care favorizeaza perceptia gresita a angajatorului cu privire la gradul de cunoastere a limbii de catre candidat este existenta mai multor scari de evaluare care circula pe piata. Unele atestari certifica o competenta de nivel “A1, A2,..,C2”, pe alte diplome apar sintagme precum “nivel elementar/independent/competent” sau “preliminar...avansat” etc. Candidatii vorbitori de o limba straina fara o certificare care sa le ateste competentele folosesc scara de evaluare “incepator/mediu/avansat” atunci cand completeaza campul alocat limbilor straine in CV. Faptul ca unii dintre ei recurg si la calificari de tipul “fluent” complica si mai mult lucrurile. Ce inseamna “incepator/mediu/avansat”, tradus in “A1, A2, ..., C2” sau in “preliminar, ..., avansat” si invers?

HiPo.ro iti ofera o posibila corelare a acestor niveluri astfel incat tu sa iti valorifici la maxim gradul de cunoastere a limbilor straine.

Pentru a exista o mai mare transparenta si uniformitate in ceea ce priveste invatarea limbilor straine in statele membre ale Uniunii Europe, a fost introdus Cadrul European Comun de Referinta pentru Abilitati de Invatare a Limbilor Straine. Acesta cuprinde 3 niveluri, subimpartite in alte 2 niveluri fiecare:

Utilizarea limbii la nivel elementar Utilizarea independenta a limbii Utilizarea competenta a limbii
A1 A2 B1 B2 C1 C2

Desi nu este foarte relevant sa folosesti in CV acest sistem de evaluare, iti prezentam mai jos gradul de cunoastere pe care trebuie sa-l fi atins pentru a te numi vorbitor al unei limbi straine la nivelul respectiv. Apoi, dupa ce ai identificat categoria in care te incadrezi, poti face cu usurinta traducerea in sistemul “incepator, mediu, avansat” pe baza corespondentelor pe care ti le propunem mai departe in acest articol.

Atentie! Nivelul de cunoastere a unei limbi straine pe categoriile vorbit, citit, scris nu trebuie neaparat sa coincida. De exemplu, poti intelege si vorbi la un nivel mediu limba franceza, dar sa te situezi in stadiul de incepator in ceea ce priveste cititul sau scrisul.

Cadrul European Comun de Referinta pentru Abilitati de Invatare a Limbilor Straine
 
Vorbit Citit Scris
Nivelul A1 (utilizarea limbii la nivel elementar - Breakthrough; beginner)
Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A1 intelege si foloseste expresii uzuale cu scopul de a indeplini anumite cerinte specifice. Se poate prezenta si pune sau raspunde la intrebari despre aspecte personale cum ar fi unde locuieste, pe cine cunoaste, ce lucruri poseda. Poate comunica intr-o conversatie simpla, cu conditia ca interlocutorul sa fie dispus sa reformuleze sau sa repete frazele sale intr-un ritm mai lent. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A1 intelege nume cunoscute, cuvinte si propozitii foarte simple, de exemplu, din afise, cataloage, anunturi etc. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A1 poate scrie o carte postala scurta si simpla, poate completa formulare cu detalii personale, informatii referitoare la data calendaristica sau loc.
Nivelul A2 (utilizarea limbii la nivel elementar - Waystage; elementary)
Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A2 poate comunica in situatii simple si uzuale care presupun un schimb de informatii simplu si direct pe teme si despre activitati familiare. Poate participa la discutii scurte chiar daca, de obicei, nu inteleg suficient pentru a intretine o conversatie. Utilizeaza o serie de expresii si fraze simple pentru a se descrie pe sine sau familia, cunoscutii, conditiile de viata, studiile, activitatea profesionala actuala sau recenta. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A2 poate citi si intelege texte foarte scurte si cu informatie directa. De exemplu, reclame, informatii de pe ambalajele produselor, meniuri, orare, scrisori personale simple. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A2 poate scrie mesaje scurte si precise, de tipul scrisorilor personale foarte simple.
Nivelul B1 (utilizarea independenta a limbii - Threshold; pre-intermediate)
Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B1 se exprima coerent intr-o maniera simpla pentru a descrie evenimente si experiente, visele, sperantele si obiectivele sale. Isi pot argumenta si explica pe scurt opiniile si planurile. Poate povesti pe scurt intamplari sau sa relateze intriga unei carti, a unui film; intelege ideea principala din majoritatea programelor radio sau TV pe teme de acualitate sau de interes personal ori profesional, daca acestea sunt redate intr-o forma clara si relativ lenta. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B1 intelege texte redactate intr-un limbaj uzual referitoare la activitatea sa profesionala. Intelege descrierea evenimentelor sau exprimarea sentimentelor. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B1 poate redacta un text simplu si coerent pe teme familiare sau de interes personal , poate scrie scrisori personale in care descrie experiente si impresii.
Nivelul B2 (utilizarea independenta a limbii - Vantage; intermediate)
Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B2 poate sa comunice cu un grad de spontaneitate si de fluenta care fac posibila participarea normala la o conversatie cu un interlocutor vorbitor nativ al limbii respective. Poate prezenta descrieri clare si detaliate pe un numar larg de subiecte din domeniul sau de interes si sa dezvolte un punct de vedere cu privire la un subiect de actualitate. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B2 poate sa citeasca rapoarte si articole pe teme contemporane concrete sau abstracte, precum si literatura scrisa in limbajul contemporan. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B2 este capabil sa scrie texte, eseuri, rapoarte in care transmite informatii sau argumenteaza un anumit punct de vedere.
Nivelul C1 (utilizarea competenta a limbii - Effective Operational Proficiency; upper intermediate)
Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 se exprima fluent si spontan, fara a-si cauta cuvintele in mod vizibil. Este capabil sa utilizeze limba atat in scopuri personale (in relatiile sociale), cat si profesionale. Isi conecteaza bine interventiile de cele ale interlocutorilor sai. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 poate intelege texte lungi si complexe pe teme concrete sau abstracte si sesizeaza diferentele stilistice. Intelege articole specializate si instructiuni tehnice lungi, chiar daca nu apartin domeniului sau de interes. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 poate redacta texte clare, bine structurate si detaliate pe teme diverse. Face diferenta intre diferitele stiluri de redactare, folosind un limbaj adecvat in scrisorile oficiale, personale, eseurile sau rapoartele pe care le scrie.
Nivelul C2 (utilizarea competenta a limbii - Mastery; advanced)
Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 poate participa fara efort la orice conversatie sau discutie si este familiarizat cu expresiile idiomatice si colocviale. Se exprima fluent si cu precizie, fiind capabil sa sugereze nuante foarte fine in discursul sau. Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 citeste cu usurinta orice tip de text pe teme abstracte sau concrete, chiar si pe cele cu grad mare de complexitate din punct de vedere lingvistic sau al structurii (ex: manuale, lucrari de specialitate, opere literare) Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 este capabil sa redacteze texte apartinand diferitelor stiluri (scrisori, rapoarte, articole, recenzii, rezumate etc.), reusind sa structureze informatia logic si clar astfel incat cititorul sa identifice is sa retina aspectele semnificative.

Numarul de ore de studiu asistat necesar pentru a atinge un anumit nivel de cunoastere a unei limbi straine depinde de mai multi factori, cum ar fi experienta anterioara a candidatului in invatarea limbii, gradul de aprofundare a studiului, varsta individului, inclinatia acestuia pentru studiul limbilor straine, gradul de expunere a candidatului la limba in afara orelor de studiu etc. Cu toate acestea, se poate stabili un numar estimativ de ore de studiu pentru a atinge un anumit nivel de competenta:

Nivelul de competenta lingvistica Numarul aproximativ de ore de studiu
A2 180 - 200
B1 350 - 400
B2 500 - 600
C1 700 - 800
C2 1.000 - 1.200

Trebuie sa constientizezi ca invatarea unei limbi straine este una dintre competentele pe care le poti controla cel mai usor. Depinde de tine sa inveti o limba straina si sa ajungi sa o cunosti la un nivel suficient de avansat incat sa poti lucra in acea limba.

Asociatia Centrelor de Evaluare Lingvistica din Europa (ALTE – Association of Language Testers in Europe) reuneste institutii din toate Europa care sunt implicate in procesul de examinare si certificare a persoanelor care invata o limba straina. Principalele obiective ale ALTE sunt stabilirea unor niveluri comune de competenta lingvistica cu scopul de a promova recunoasterea transnationala a certificarii in Europa si definirea unor standarde comune pentru toate etapele din cadrul procesului de testare a limbii. Standardul de evaluare ALTE cuprinde 6 niveluri de competenta lingvistica. Acestea corespun astfel celor din Cadrul European de Referinta:

Nivelul Breakthrough A1
Nivelul 1 A2
Nivelul 2 B1
Nivelul 3 B2
Nivelul 4 C1
Nivelul 5 C2

In ceea ce priveste categoriile “incepator”, “mediu”, “avansat”, exista urmatoarea corespondenta cu nivelurile Cadrului European de Referinta:

A2, B1 incepator
B2, C1 mediu
C2 avansat

 

Completeaza-ti corect CV-ul!

Daca nu ai niciun certificat care sa ateste nivelul tau de cunoastere a unei limbi straine, autoevalueaza-te in functie de abilitatile tale de vorbit, citit si scris in limba respectiva folosind tabelul de autoevaluare de mai sus. Dupa ce te-ai incadrat intr-un nivel (A1, ..., C2) pentru fiecare din aceste 3 aspecte de cunoastere a limbii, poti face cu usurinta corespondenta in sistemul “incepator – mediu – avansat”. Nivelul obtinut este cel pe care il vei completa in CV la campul “Abilitati – Limbi straine”.

Iar daca detii orice fel de certificare lingvistica, dupa completarea “incepator – mediu – avansat” in dreptul limbii respective la campul “Abilitati – Limbi straine”, vei mentiona detinerea diplomei in rubrica “Abilitati – Alte cursuri, traininguri” sau “Abilitati - Atestate”.

 

Actualizeaza-ti CV-ul sau creeaza un CV nou >>

 

Va recomandam si:

Cum iti lansezi cariera pe o piata dificila

  Vrei cele mai bune articole Hipo.ro pe Email?
Dar Job-uri de la cei mai doriti angajatori?