Mentorul si Coach-ul, rolurile decisive in viata ta profesionala

Probabil nu iti plac foarte mult momentele cand iesi din “zona de confort” in activitatea profesionala. Ar trebui sa stii, in acest caz, ca asemenea situatii fac parte din cele decisive pentru dezvoltarea unui lider. Nu o spunem noi, ci peste 3.000 de manageri de top, asa cum arata un studiu realizat de o institutie de specialitate, Corporate Leadership Council. Celelalte doua strategii eficiente de dezvoltare in cariera, mentionate de profesionistii de success, sunt: stabilirea unei relatii ‘de coaching’ cu managerul si discutii cu colegii.

 Este de retinut ca aceste abordari au fost mentionate inaintea cursurilor de pregatire sau asa ziselor training-uri.

 Ce putem invata din acest studiu? Cele mai importante roluri, in viata noastra profesionala, sunt reprezentate de coach si mentor. In cele mai bune cazuri, si daca avem noroc, persoanele care joaca acest rol sunt sefii nostrii directi. Dupa cum stim, chiar si acest noroc ni-l putem face singuri daca ne cautam sefi alaturi de care sa fim cei “instruiti” sau sfatuiti, practice, in rolul de ucenici. .

 Mentorul este persoana care te incurajeaza, sfătuieste si sprijina in evolutia carierei. In acelasi timp, el iti ofera asistenta practică pentru a te asigura că ai posibilitatea sa-ti atingi obiectivele de dezvoltare profesionala si personala.

 Coach-ul este persoana care te ajuta sa iti descoperi potentialul prin facilitarea dezvoltarii, cresterea standardului de performanta si a capacitatii de schimbare a modelelor de comportament si gandire.

 Daca seful sau sefa ta nu are abordarea de coach sau mentor nu este inca motiv de panica. Aceste roluri pot fi preluate de catre alte persoane. Unul din colegii tai sau din ceilalti sefi din companie iti poate relationa in calitate de coach sau mentor.

 Cat de mult valorifici aceste doua relatii, esentiale in cariera? Masura in care poti raspunde cu da la intrebarile de mai jos indica masura in care vei reusi sa inveti si sa te dezvolti in ritm accelerat alaturi de coach-ul sau mentor-ul tau.

-          In domeniul care ma pasioneaza, am pe cineva cu experienta care ma poate ajuta radicand “la fileu” intrebarile potrivite, mai degraba decat dandu-mi sfaturi directe?

-          Am pe cineva care imi acorda atentie atunci cand am o problema pe care vreau sa o discut deschis?

-          Am pe cineva care sa imi arate cum trebuie sa rezolv o problema atunci cand nu stiu cum sa procedez?

-          Am pe cineva care ma indeamna si ma incurajeaza cu incredere sa incerc lucruri care nu imi stau in fire sau pe care nu le fac cu usurinta?

 Daca nu ai o un coach si un mentor langa tine este momentul sa cauti sa iei legatura cu o persoana care crezi ca poate juca macar unul din aceste roluri.

 Persoanele capabile sa ocupe aceste “joburi” in viata ta se pot gasi atat la locul de munca, precum si in mediul tau personal. Spre exemplu, ele pot fi in alte departamente, in compania in care lucrezi chiar acum, in departamentul tau, sau in alta companie. La fel de posibil este sa-I gasesti in families au in cercul de prieteni. Uneori poti identifica un coach sau mentor in autorul unei carti. De asemenea, daca ai un scop précis pentru care ai nevoie de ajutor, poti angaja un coach profesionist.

 Pentru a intretine o relatie de succes cu un coach sau mentor este nevoie sa tii seama de:

-          timpul limitat pe care acesta il are si pe care ti-l poate acorda

-          deschiderea pe care trebuie sa o ai in relatia cu acesta pentru a-i oferi satisfactia ca asculti si inveti repede

-          interesul necesar pentru a asculta cu atentie, absorbi informatiile si a le aplica, in masura in care asta este posibil

-          rolul proactiv si responsabilitatea pe care trebuie sa ti le asumi

-          adevarul “when the student is ready the teacher will appear”

 Ce-ti ramane de facut? Cauta sa fructufici relatia cu acele persoane care iti pot deveni mentor sau coach. Cauta in primul rand ca aceste persoane sa fie aproape de tine, la locul de munca, sau, daca ai o afacere, aproape de activitatea pe care o intreprinzi.

 Nu in ultimul rand cauta sa fii deschis ideii ca este posibil sa nu ai dreptate, ca este posibil sa abordezi lucrurile dintr-un punct de vedere mai putin benefic pentru tine si ceilalti. Cauta sa fructifici relatia cu coach-ul si mentorul tau prin a le multumi cu rezultatele si progresul pe care il vei obtine. Acesta este cel mai mare compliment pe care acestia il pot primi.

 Succes!

 Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Eduard scrie si colaboreaza in mod constant cu eJobs si reviste ca BIZ sau Capital. Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI