De ce sunt universitatile internationale interesate de studentii romani?

Reprezentantii unor universitati internationale au fost intrebati care este motivatia acestor institutii de a recruta studenti romani. Oficialii responsabili cu recrutarea si selectia studentilor pentru programe de licenta si master au laudat rezultatele academice bune ale romanilor si implicarea lor in viata sociala a universitatilor. Tinerii interesati de studiul international sunt asteptati si anul acesta la RIUF, cel mai mare targ de universitati din Romania, pe 17-18 martie la Bucuresti, pe 20 martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.

Cresterea numarului de tineri romani care pleaca la studii in strainatate este discutat din ce in ce mai mult in ultima perioada. Rapoartele UNESCO din ultimii 3 ani privind dinamica volumului studentilor internationali arata un trend ascendent al numarului de romani care studiaza in afara tarii. Mai mult, interesul universitatilor internationale pentru a recruta studenti romani este vizibil an de an, prin prezenta acestora la diferite evenimente de recrutare din Romania. Si anul acesta, peste 100 de universitati vor fi prezente la cel mai mare targ de universitati din Romania, RIUF- Romanian International University Fair, pentru a sta de vorba cu cei interesati de studiul in strainatate. Printre acestea se numara si University of Cambridge (locul 1 in lume conform topului QS), Imperial College London (locul 6 in lume conform aceluiasi top), agentii nationale pentru promovarea diferitelor sisteme educationale precum CampusFrance, DAAD sau Comisia Fulbright, dar si alte institutii academice din peste 15 tari.

Rezultate academice bune

O serie de reprezentanti ai universitatilor internationale active in Romania au raspuns intrebarii: “De ce cautati studenti romani?”. Ildikó Antal, una din cei peste 85.000 de vizitatori RIUF din ultimii 8 ani, a plecat din Romania pentru a studia la International Business Academy din Danemarca, devenind ulterior Market Development Consultant acolo. Ea a spus ca experientele universitatii daneze cu studentii romani au fost foarte bune, datorita volumului de munca investit si performantelor ridicate ale acestora si ca isi doreste sa le ofere oportunitati celor care sunt interesati de studiul international, asa cum a beneficiat si ea.

Joanna Shearer, responsabila pentru Departamentul de Recrutare a Studentilor Internationali si Marketing de la Imperial College London (ICL), a declarat ca in ultimii ani cativa romani extrem de capabili au studiat in cadrul universitatii, mai ales in departamentele de Informatica si Matematica. Si Tatjana Dosch, Project Manager al Baden-Württemberg International, considera ca studentii romani sunt bine pregatiti de sistemul educational din tara natala, mai ales in domeniile de inginerie si stiinte, acolo unde cunostintele bogate in matematica si o gandire logica sunt o parte vitala pentru reusita profesionala.

Implicarea in diferite activitati

Toti acesti reprezentanti au vorbit si despre suportul pe care universitatile il acorda celor inscrisi pentru acomodarea lor la un mediu cultural, social nou, ponderea studentilor internationali fiind intre 15 si 45%, in functie de institutie. Romanii sunt ghidati in zile sau saptamani de orientare, in care afla informatii utile despre orasul si academia la care isi vor petrece urmatoarele luni sau ani. De asemenea, Caroline Dimbleby, reprezentanta a Univesity of Essex a declarat ca romanii se implica activ in conducerea Students’ Union (forma de organizare care are scopul de a reprezenta interesele studentilor, alcatuita din acestia).

Aceste universitati sunt doar cateva din cele peste 100 de institutii care vor participa la RIUF pentru a prezenta ofertele a peste 500 de programe de licenta si peste 300 de programe de masterat. Elevii si studentii interesati de studiul in strainatate sunt asteptati pentru a discuta personal cu reprezentanti ai universitatilor internationale si cu alti romani studenti sau absolventi ai acestora. De asemenea, pot sa afle de la ei care sunt modalitatile de finantare disponibile, care sunt oportunitatile ce pot fi fructificate intr-un mediu educational international si cum se desfasoara procesul de invatamant intr-o alta tara. O sinteza a informatiilor de acest tip, realizata cu sprijinul serviciului de consiliere EDMUNDO, este disponibila si in avans, pe site-ul www.riuf.ro. Tot aici pot gasi si lista universitatilor participante, se pot inscrie la prezentari sustinute de acestea si pot afla cum sa se pregateasca pentru prezenta la targ, care va avea loc pe 17-18 martie la Bucuresti, pe 20 martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.

Sustinatorii RIUF sunt: Cinema City, Fun Group si Icar Tours.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24, Calendarevenimente.ro, Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Organizatii partenere: AIESEC, Fundatia Dinu Patriciu, GRASP, ISIC, Fundatia Leaders, LSRS, VIP.

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania