Cand e momentul sa faci o schimbare de cariera?

A lucra intr-un domeniu care nu ti se potriveste este un fenomen foarte comun, mai ales in Romania. Majoritatea dintre noi nu am avut parte de orientarea profesionala necesara pentru a ne alege domeniul profesional care ni se potriveste cel mai bine, iar foarte putini ajungem sa il gasim singuri si sa lucram in acesta.

Esti una din numeroasele persoanele care nu lucreaza in domeniul ideal pentru ea? Daca ai astfel de banuieli, te invit sa explorezi acest subiect si sa analizezi indiciile care pot sugera acest lucru. In esenta, sunt 3 mari indicii ca domeniul in care esti nu ti se potriveste:

1. Performantele scazute. In ciuda faptului ca te straduiesti, ca incerci sa inveti si sa produci rezultate bune, nu reusesti sa obtii nivelul de performanta care stii ca este posibil. Cunosti persoane care se descurca vizibil mai bine decat tine in acelasi domeniu desi depun mai putin efort.

2. Insatisfactia cu activitatea in sine. Sarcinile pe care le desfasori nu iti plac, nu te simti pozitiv atunci cand iti derulezi o mare parte din activitatile zilnice. Stii ca sunt activitati profesionale care iti pot face considerabil mai multa placere decat cele actuale, chiar daca poate nu stii exact care sunt.

3. Sentimentul de plafonare. Acea senzatie vaga, dar perseverenta, care vine din interior, ca se poate mai mult, ca iti irosesti potentialul si ca viata ta profesionala nu arata asa cum ar putea sa arate. Senzatie care, atunci cand iti asculti atent vocea ta interna, devine din ce in ce mai pronuntata.

Intr-un fel, a-ti da seama ca este momentul sa faci o schimbare de cariera inseamna a-ti deschide bine ochii si a te uita la ce se intampla cu cariera ta si la felul cum te face sa te simti. Daca semnalele pe care le primesti cand faci asta nu te multumesc, atunci stii ca este bine sa iei in considerare schimbarea domeniului profesional.

Ce urmeaza?

Multi oameni refuza sa accepte ca nu sunt in domeniul care li se potriveeste cel mai bine pentru ca nu stiu ce este de facut in aceasta situatie sau se tem de ceea ca va fi nevoie sa faca pentru o tranzitie in cariera. Decat sa afle ceva ce nu vor sa stie, prefera sa nu se gandeasca la acest subiect.

Cu cat intelegi mai clar ce ai nevoie (macar in mare) sa faci pentru a-ti schimba domeniul profesional si cu cat accepti asta mai repede, cu atat mai bine pentru tine. Fundamental, sunt cativa pasi care compun o tranzitie eficienta in cariera:

• Luarea une decizii ferme de a ajunge sa lucrezi in domeniul cel mai bun tie;
• Descoperirea domeniului care ti se potriveste cel mai bine;
• Crearea unui plan de cariera in domeniul respectiv;
• Dezvoltarea unei strategii de angajare in noul domeniu profesional;
• Pregatirea psihologica si financiara pentru schimbarea domeniului;
• Trecerea la actiune.

Schimbarea carierei este un lucru perfect posibil, chiar in piata romaneasca a locurilor de munca. In ultimii 4 ani am lucrat cu numeroase persoane, de la tineri la profesionisti seniori, care au urmat pasii de mai sus si au realizat cu succes tranzitii in cariera. Inclusiv tranzitii intre domenii care difera substantial, cum ar fi cele de la constructii la HR sau de la IT la vanzari.

Bineinteles, nu doar urmarea acestor pasi este importanta, ci si modul concret in care executi fiecare pas. Concluzia mea este ca dintre toti factorii care sunt implicati in ecuatia schimbarii carierei, cel mai important este atitudinea. Ai nevoie de multa incredere in sine, de determinare, de toleranta la esecuri si puterea de a persevera pentru a putea face o tranzitie eficienta in cariera. Iar toate aceste componente tin de atitudine.

Vestea buna este ca atitudinea se invata. Atitudinea nu inseamna altceva decat o serie de tipare automate de gandire si reactii emotionale, pe care folosind metodele adecvate le poti modifica gradual, in mod constient. Iti poti transforma realitatea ta interna, pentru a putea apoi sa iti transformi realitatea externa.

Succes!

Eduard Ezeanu



Eduard Ezeanu este un communication coach cu o abordare bazata pe atitudine, si fondatorul People Skills Decoded.

Eduard organizeaza pe 9 octombrie 2010 The Leap, cel mai puternic program de dezvoltare personala, focalizat pe transformarea atitudinii si a vietii. Pentru detalii precum si alte articole, viziteaza www.eduardezeanu.ro.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI