Cum a fost la Seminarul de Comunicare Interculturala?

Sambata, 31 iulie 2010, a avut loc Seminarul de comunicare interculturala, organizat de Catedra de Limbi si Literaturi Germanice, in colaborare cu Casa de Cultura Friedrich Schiller.

La seminar au participat aproximativ 35 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 24 si 38 de ani, care aveau cunostinte medii si avansate de limba germana. Experienta internationala a participantilor (sederi in strainatate de la 1 luna la 5 ani in tari precum Germania, Austria, Elvetia, Olanda, SUA, Cambodgia etc.) a permis purtarea unor discutii interesante despre diferentele interculturale.

Astfel, intre orele 10:00 si 13:30, Ana Popa (preparator la Catedra de Limbi si Literaturi Germanice a Universitatii Bucuresti) a purtat dezbateri cu participantii privind imaginea romanilor despre ei insisi versus imaginea pe care o au acestia in strainatate. Cei care au asistat la seminar au impartasit din experienta lor din afara Romaniei, vorbind despre stereotipiile cu care s-au confruntat, greselile pe care le-au facut in intalnirile cu membrii altor culturi, dar si despre ce au invatat din aceste interactiuni si ce surprize placute au avut in alte tari. Participantii si coordonatoare primei parti din seminar au comentat impreuna secvente dintr-o coproductie romano-germana, precum si filmulete care ilustreaza stereotipiile internationale legate de romani.

 

Dupa pauza de pranz, seminarul a continuat intre 14:30 si 18:00 sub coordonarea asist. dr. Raluca Radulescu, care i-a invitat pe cei prezenti sa reflecteze asupra asa-numitelor “critical incidents”, situatii concrete in care intalnirile dintre persoane din culturi diferite duc la neintelegeri sau frustrari. Acest exercitiu a pornit de la jocuri interactive fundamentate de o prezentare power point a unor referinte teoretice din domeniu.

Evenimentul a avut loc in cadrul Parteneriatului pentru Comunicare Interculturala, desfasurat in perioada 2008-2010 si finantat prin Programul European Leonardo da Vinci de invatare pe tot parcursul vietii.

La final, cei care au asistat la seminar au primit un certificat de participare semnat si stampilat de Universitatea Bucuresti si avand sigla Programului European Leonardo da Vinci.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania