Tu cum prioritizezi?

“Pana nu vei ajunge sa te pretuiesti pe tine.. nu-ti vei pretui suficient nici timpul; pana nu-ti vei pretui cu adevarat timpul.. nu vei face nimic semnificativ cu el.” M. Scott Peck

Timpul este acelasi pentru toata lumea – sunt 24 ore pe zi, 1440 de minute si 86400 de secunde. Si intr-o zi sunt multe lucruri pe care le avem de rezolvat.

 Indiferent de job-ul pe care il avem si de responsabilitatile pe care le gestionam pe zi, frecvent, timpul ni se pare foarte scurt si este foarte dificil sa gasim solutii pentru toate situatiile cu care ne confruntam in timpul pe care il avem la dispozitie. Sau, minutele trec fara sa ne dam seama ce am facut in acest timp, este deja seara si mai sunt foarte multe....

Si aici intervine prioritizarea. Tu cum prioritizezi?

O optiune de a afla modul in care prioritizezi activitatile in viata ta este sa iti observi propriul comportament.

Din experienta mea, am vazut mai multe tipuri de prioritizare:

• Pompierii – alearga, nu de putine ori bezmetic, de la o "urgenta" la alta; nimic nu merita atentia lor inainte sa ia foc.

• Visatorii – sunt atat de preocupati de ziua de poimaine incat nu-si bat capul cu deadlineurile de azi; dau faliment azi pregatind viitorul glorios.

• Expeditivii (sa incepem cu ce-i mai simplu) – evita problemele complexe/complicate, le amana pana cand "au mai mult timp" sau "au chef" ocupandu-se intre timp de ce e simplu sau la indemana.

• Politicienii – prioritizeaza in functie de importanta "politica" a celor ce ii solicita fiind uimiti cand sunt tratati cu aceasi moneda.

• Ultimul venit primul servit – se ocupa de cea mai recenta preocupare lasand balta in orice stadiu ceea ce faceau inainte. Aici avem si versiunea telefonica - raspund la orice telefon fara sa-mi bat capul ca ma intrerup dintr-un meeting important sau ca rup concentrarea unui grup de oameni.

• Hobby - stul ocupational – e pasionat de un singur aspect al jobului lui si rezolva prioritar problemele din sfera lui de interes.

Cand ai identificat modul in care prioritizezi, poti merge mai departe si decide daca vrei sa schimbi ceva din acest stereotip.

Si nu o sa-ti spun ca este simplu: a invata sa prioritizezi implica disciplina. Dar ai facut deja primul pas...

“Nu mai astepta, niciodata nu va veni timpul potrivit. Incepe exact din locul in care esti, de la urmatoarea intrebare cu care te confrunti.” Napoleon Hill

 


Rodica Obancea
Executive&Team Coaching
Asociate Certified Coach (ICF)
www.successcoaching.ro

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri