Saptamana de lucru de 4 zile in loc de 5 zile?



Ar putea fi mai multe zile “de weekend” pentru cei angajati! In strainatate a reaparut saptamana de lucru de 4 zile, iar Romania s-a simtit inspirata de aceasta idee si a realizat un proiect de lege care propune aceasta modificare in Codul Muncii.


Astfel, trecerea de la un program de 5 zile de lucru la unul de 4 zile in Romania este in dezbateri publice, insa acest lucru poate fi adus la realitate doar cu un compromis din partea angajatilor. Intrucat timpul de lucru pe saptamana este de 40 de ore, cei care lucreaza vor fi nevoiti sa munceasca pana la 10 ore pe zi pentru a duce la bun sfarsit numarul de ore care trebuiesc indeplinite pe saptamana.


“Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma a timpului de munca se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, in functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana.” - Modificari aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii.


Cu toate acestea, sistemul de munca de 4 zile pe saptamana nu va fi o impunere a acestui program, ci va fi un acord intre angajat si angajator prin care se va stabili repartizarea orelor de munca asa cum in Belgia deja se intampla.


De curand, programul de lucru in Belgia a devenit de 4 zile pe saptamana. Asadar, cei care locuiesc in Blegia vor putea munci 4 zile pe saptamana si nu vor pierde din salariu in urma acestei revizuiri guvernamentale a legislatiei muncii din tara, determinata de pandemia de COVID.
 


Citeste si:
 

     
 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI