Bullying-ul afectează tot mai mulți tineri proaspăt intrați în câmpul muncii


 

Doar ce ai terminat facultatea sau încă studiezi, dar È›i-ai luat inima în dinÈ›i să îÈ›i găseÈ™ti un loc de muncă È™i te-ai pus pe treabă. E super! Pentru că vei putea învăța practic! TotuÈ™i, odată ajuns într-o companie se prea poate să fii reÈ›inut sau timorat. Este perfect normal, oricât de pregătit ai fi pentru lecÈ›ii peste lecÈ›ii de la cei care îÈ›i sunt nu doar colegi noi, ci È™i mentori. O vreme e foarte posibil să continui să te simÈ›i stingher È™i copleÈ™it de avalanÈ™a de informaÈ›ii ce vin înspre tine. Poate chiar monitorizat, îndeaproape observat la orice pas.

Monitorizarea, o critică de natură constructivă sau observaÈ›iile obiective deÈ™i riscă să pară intruzive, deranjante, de cele mai multe ori nu sunt agresive, dar cu siguranță, din cauza emoÈ›iilor de început, pot fi percepute greÈ™it.

TotuÈ™i există situaÈ›ii REALE în care critica este deformată, căpătând valenÈ›e de intimidare, umilință sau marginalizare; chiar È™i fără motiv uneori.

Cifrele privind astfel de situaÈ›ii tot cresc iar de ceva vreme acest fenomen revoltător are È™i un nume pe care ori de câte ori îl pomenim ne face să ne întrebăm ce se întâmplă cu această lume în care trăim.
BULLYING
 
Se petrece peste tot! În case, în È™coli primare, în locuri de joacă, în licee, în universități È™i da, chiar È™i la locul de muncă. Poate mai ales la locul de muncă, ar spune unii. Psihologia din spatele acestui fenomen este complexă È™i înÈ›elegerea ei deplină îngreunează procesul de estompare sau soluÈ›ionare a manifestărilor ce îl caracterizează.



 
Dacă ne raportăm la piaÈ›a muncii din zilele noastre, am putea corela situaÈ›iile de intimidare cu perioada tensionată pe care o traversăm, cu acest context pandemic în care oamenii au constatat nesiguranÈ›a poziÈ›iei ocupate, drept urmare instinctele de supravieÈ›uire s-au activat È™i au existat cazuri în care au condus la a dezumaniza colegi.
Din păcate, bullying-ul nu a luat naÈ™tere abia acum È™i sunt sigur că foarte mulÈ›i dintre noi l-au experimentat într-o formă sau alta pe parcursul vieÈ›ii.


 
Există studii derulate înaintea pandemiei ce relevă prezenÈ›a atitudinii de intimidare la job ca depășind de până la patru ori cazurile de hărÈ›uire sexuală. O incidență deloc de neglijat, dacă ne gândim că aceste studii corelează bullying-ul cu violenÈ›a în formă continuă È™i tendinÈ›a de suicid.
 
Cum identifici bullying-ul?

Cuvântul cheie e REPETITIVITATE.
Este vorba de un comportament care se repetă. Asta îl diferenÈ›iază de hărÈ›uire, care poate fi limitată la o situaÈ›ie singulară.

Cazuri în care putem vorbi de bullying:
 
  • Èši se alocă task-uri ce nu fac parte din fiÈ™a postului în absenÈ›a unui training sau ajutor iniÈ›ial, chiar È™i atunci când îl soliciÈ›i.
  • EÈ™ti frecvent monitorizat, iar asta te face inevitabil să te îndoieÈ™ti de aptitudinile tale È™i să comiÈ›i greÈ™eli când vine vorba de task-urile tale curente.
  • Nu eÈ™ti inclus în discuÈ›ii, eÈ™ti ignorat sau lăsat la o parte, când vine vorba de evenimente sau ieÈ™iri cu echipa.
  • Èši se oferă sarcini dificile sau aparent fără sens È™i eÈ™ti criticat sau ridiculizat dacă ceri ajutor pentru buna lor finalizare sau dacă nu reuÈ™eÈ™ti să le duci la capăt.
  • ÎÈ›i este refuzată recunoaÈ™terea meritelor pentru munca depusă sau, mai rău, alÈ›ii îÈ™i asumă creditul pentru eforturile tale.
Aici sunt doar câteva exemple prin care poÈ›i recunoaÈ™te „practica”. Toate aceste aspecte pot părea nesemnificative, la început È™i mulÈ›i îÈ›i pot spune ”să nu te mai plângi atâta”, în cazul în care le semnalezi. TotuÈ™i, dacă unul, mai multe sau toate din ele persistă, pot conduce la o stare generală proastă, randament scăzut la locul de muncă È™i chiar anxietate. AÈ™a că nu înceta să fii vocal cu privire la ce se întâmplă! Dacă organizaÈ›ia în care lucrezi are o cultură organizaÈ›ională sănătoasă È™i politici de personal bine puse la punct, cu siguranță vor exista măsuri ce se vor lua.

Pentru că nici din perspectiva companiilor situaÈ›ia nu arată prea bine. Conform studiilor, pentru angajatori, un mediu de lucru în care există unul sau mai mulÈ›i angajaÈ›i ce aplică astfel de comportamente, este printre cele mai comune motive pentru fluctuaÈ›ia de personal, erodarea loialității, o retenÈ›ie de personal scăzută, neîncredere de brand È™i o cultură organizaÈ›ională indezirabilă.



Ce e de făcut?
 
A fi o victimă a agresiunii la locul de muncă poate avea efecte devastatoare asupra psihicului tău È™i carierei tale. Conform unui sondaj derulat de Workplace Bullying Institute, aproximativ 65% dintre persoanele agresate îÈ™i pierd locul de muncă, fie pentru că pleacă voluntar pentru a scăpa de contextul nefavorabil, fie renunță atunci când condiÈ›iile se înrăutățesc, fie sunt concediaÈ›i de către angajator.


 
De aceea, dacă te regăseÈ™ti în această situaÈ›ie, va trebui să iei chiar tu atitudine, deoarece oricât de super ar fi dacă altcineva ar interveni È™i ar pune capăt hărÈ›uirii, este aproape imposibil să se întâmple.

 Documentează situaÈ›ia

Notează ceea ce se întâmplă — ora, datele È™i locaÈ›iile. Scrie un jurnal care să detalieze comportamentul volatil specific È™i să ofere o explicaÈ›ie despre ceea ce l-a început, deoarece nu este suficient să spui că bullyingul se întâmplă, pentru a fi justificat È™i acceptat ca practică într-o companie. Păstrează jurnalul într-un loc sigur, mai degrabă acasă, decât la serviciu.

 VorbeÈ™te cu cel care te agresează

Încearcă să discuÈ›i cu persoana care te agresează, fii pozitiv È™i fă tot posibilul să fii politicos. Explică-i calm că nu este în regulă să te trateze astfel. Este posibil ca persoana respectivă să nu È™tie că ceea ce face te supără È™i poate chiar să îÈ™i estompeze sau chiar oprească abordarea.


 Discută cu managerul de HR

Dacă vei înainta o plângere la departamentul de resurse umane, formuleaz-o ca pe ceva constructiv. Da, este o situaÈ›ie emoÈ›ională, dar trebuie să o poÈ›i expune obiectiv cu privire la costul hărÈ›uirii pentru organizaÈ›ie. Descrie ceea ce s-a întâmplat în detaliu È™i explică cum situaÈ›ia afectează capacitatea ta de a-È›i face treaba.


 GăseÈ™te un alt loc de muncă

Știu că eÈ™ti la început È™i o astfel de situaÈ›ie te poate face să îÈ›i pierzi încrederea, dar nu te lăsa doborât! Dacă nu reuÈ™eÈ™ti să opreÈ™ti hărÈ›uirea, nu e nicio ruÈ™ine să pleci din compania pentru care lucrezi. Pornirea în căutarea unui loc de muncă È›i-ar putea creÈ™te iniÈ›ial anxietatea, dar nu trebuie, atâta timp cât este pasul potrivit pentru tine.

                                                     
 
Toată lumea are dreptul de a lucra într-un mediu sigur, fericit, împlinitor. Sigur, uneori munca poate fi o bătaie de cap, dar nu ar trebui să te simÈ›i niciodată ameninÈ›at, umilit sau victimizat la locul de muncă È™i sper că acÈ›iunile pe care È›i le-am propus în cadrul acestui articol te vor ajuta să fii cât mai stăpân pe tine, să îÈ›i recapeÈ›i vocea È™i să iei cele mai bune decizii pentru tine È™i viitorul tău!
 
 
     
                                                     
 
credits catre: Leonard RIZOIU        

HR Expert & Managing Partner la leoHR - o voce puternică in zona de capital· uman din România , cu peste 15 ani de experiență în business· È™i management· în diferite industrii .
Leonard Rizoiu este definiÈ›ia profesionistului cu gândire strategică ,  orientat spre rezultate , care· înÈ›elege în profunzime nevoile afacerilor , construind soluÈ›ii complete· È™i personalizate pentru acestea . Promotor al empatiei È™i umanității în piaÈ›a muncii , Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creÈ™terea performanÈ›ei în organizaÈ›ii , cât È™i la educarea publicului larg prin numeroase intervenÈ›ii TV È™i în presa scrisă .

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri