Cum ne ajutam echipa sa evite burnoutul in vreme de pandemie?





Munca remote - visul celor mai multi dintre noi. Sa poti petrece timp valoros cu familia, sa porti ce vrei tu, dar mai ales, sa faci toate astea de ORIUNDE. Un ideal ajuns rapid, odata cu debutul pandemiei, pe lista principalelor beneficii la care se uita candidatii atunci cand iau in considerare un loc de munca.
 
De ce?
 
Foarte simplu - ne-a ajutat sa redevenim stapani pe propriul timp si pe cum muncim, pe propria viata. Desigur, pentru altii asta poate aduce cu sine probleme de organizare si ore prelungite de munca. Si asta pentru ca suntem foarte diferiti intre noi.

Desi studii recente arata ca bunastarea mintala nu e corelata cu locul fizic de munca pentru majoritatea oamenilor, noua normalitate poate fi greu de gestionat pentru multi, prezentand si unele aspecte negative.

In multe situatii, burnout-ul poate fi asociat cu ‚extenuarea’, cu a munci ‘pana nu mai poti’. In realitate, inca de la prima mentiune a conceptului (in ‘The High Cost of High Achievement’, cartea lui Herbert Freudenberger), notiunea a fost asociata profund cu disparitia motivatiei, a interesului resimtit atunci cand o devotamentul nostru pentru o cauza sau relatie nu aduce rezultatele previzionate. Pe scurt, daca simti oboseala din ce in ce mai des atunci cand            lucrezi, incepi sa-ti urasti munca si te simti din ce in ce mai putin capabil sa o faci, e posibil sa prezinti semne de burnout.



Liderii pandemiei

Perioada fara precedent prin care trecem a scos la iveala adevaratii lideri, aceia preocupati de binele echipei si a membrilor sai, indiferent de unde o fac. Astfel, la fel ca pana acum, si in noul val este de datoria unui lider (bun) sa se asigure ca cei ‘de acasa’ sunt bine, din toate punctele de vedere. Si in noua carantina se vor tria oamenii care sunt exact ‚acolo’ unde e nevoie de ei, fara a mai conta daca o fac dintr-o sala de sedinte sau nu.


Cum ajutăm echipa?

Acum ca stim semnele care pot indica burnoutul, ne putem ajuta oamenii:



 Meeting-urile 1 la 1  sunt un instrument foarte bun pentru a lua pulsul membrilor din echipa ta. Nu trebuie sa fie lungi, dar e bine sa respecti o regularitate a lor. Vei fi surprins de diferenta pe care o face o discutie deschisa cu oamenii tai.

Auto-evaluare. Acorda oamenilor oportunitatea de a se evalua singuri si de a-si stabili obiectivele pe mai departe. Vor putea, astfel, sa realizeze singuri anumite lucruri pe care le fac eficient, dar si aspecte la care trebuie sa lucreze, iar discutia de evaluare va fi, cu siguranta, una mai transparenta.

 Incurajeaza respectarea orelor de lucru.  Una dintre cele mai mari probleme intampinate de oameni in munca remote e faptul ca orarul de munca nu e respectat (doar putem raspunde la inca un mail, daca tot suntem acasa). Ajungem, cu alte cuvinte, la zile de munca de 12 ore in loc de 8. Fa o regula in echipa ta ca orarul de lucru sa fie respectat si asteptarile legate de disponibilitatea fiecaruia sa fie in acord cu acesta.

 Asigura-te ca oamenii tai isi iau concediu.  Nimic nu duce mai rapid la burnout asa cum o face lucrul continuu. Menajeaza resursa ta cea mai importanta – oamenii tai si promoveaza concediile ca necesitate de refacere si reincarcare.

Toate aspectele mai sus fac parte din practica sanatoasa a unei echipe sanatoase, conduse de un lider conectat la oamenii sai si nevoile acestora. Poate ca in momentul acesta nu multe companii se regasesc in tipul de practici mentionate, insa  educatia in leadership este esentiala  si e o conditie sine qua non fara de care o organizatie nu poate atinge pragul retentiei.

                                                                                                  

Putem lua o fila din ‘manualul’ unor companii mari ca Daimler, care a oferit celor aproape 300.000 angajati ai sai posibilitatea de a activa optiunea de stergere a mail-urilor primite pe durata concediului. Sau Storyblocks, care a introdus Ziua fara Sedinte, menita a oferi angajatilor posibilitatea de a lucra fara intreruperi. Sau WATT Global Media si  JL Buchanan, care sustin importanta rezultatelor mai presus de orele lucrate efectiv.

In final, orice solutie creativa care ajuta in mod real membrii echipei tale vor conduce la crearea si intretinerea adeziunii de grup, iar acesta este, probabil, unul dintre lucrurile cele mai importante pentru o echipa. O organizatie unita, in care oamenii lucreaza bine impreuna, unde se simt importanti si unde bunastarea lor este o prioritate pentru lider, va fi o echipa in care burnout-ul va fi din ce in ce mai putin prezent, indiferent de perioada prin care trece.




credits catre: Leonard RIZOIU         
                                                      

HR Expert & Managing Partner la leoHR - o voce puternică in zona de capital uman din România, cu peste15 ani de experiență în business și management în diferite industrii.
Leonard Rizoiu este definiția profesionistului cu gândire strategică, orientat spre rezultate, care înțelege în profunzime nevoile afacerilor, construind soluții complete și personalizate pentru acestea. Promotor al empatiei și umanității în piața muncii, Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creșterea performanței în organizații, cât și la educarea publicului larg prin numeroase intervenții TV și în presa scrisă.

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI