Tu ce vrei să te faci când o să fii mare? – Prolog pentru tinerii la început de drum




Tu ce vrei să te faci când o să fii mare? – Prolog pentru tinerii la început de drum


”Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?” – Dacă ești deja ”mare”, dar tot nu ai găsit răspunsul la această întrebare, trebuie să știi că nu ești singurul și că nu e nici vreo tragedie. Pentru că în zilele noastre ai la îndemână toate resursele și instrumentele necesare să te descoperi cu adevărat, chiar și atunci când simți că nu știi ce vrei sau că nu știi încotro să o apuci.

Știu! Pe cât de ușor e să îți găsești un job, pe atât de dificil e să stabilești o traiectorie profesională pentru a-ți dezvolta în mod real o carieră. De aceea m-am gândit să îți evidențiez câteva concluzii care îți pot fi de folos!

Analiza constantă este mama dezvoltării!

Ca să știi ce vrei, trebuie să știi cine ești; nu poți face alegeri, dacă nu ești stăpân pe propria persoană. A învăța continuu despre tine este deci imperios. Care îți sunt valorile, interesele, abilitățile, aptitudinile? Acestea nu sunt doar niște cuvinte aruncate-ncolo-ncoace prin CV-uri, corporații sau departamente de HR. Aceste aspecte vitale pentru o viață conștientă, în combinație cu tipul tău de personalitate îți pot desluși ce ocupații sunt o bună potrivire pentru tine și care sunt complet inadecvate.

Dacă până acum nu ai zăbovit prea mult pe a-ți răspunde la o astfel de întrebare, află că există instrumente de evaluare și teste specifice menite să colecteze informații despre trăsăturile tale, despre compatibilitatea cu anumite domenii și chiar funcții. Da, este vorba de un proces continuu, a la long, dar dacă pare prea anevoios de parcurs de unul singur, poți lua în calcul varianta de a lucra temeinic cu un consilier sau cu profesioniști în dezvoltarea carierei. Astfel de specialiști pot fi percepuți ca un mit de unii, dar pentru cei care își doresc cu adevărat să construiască o carieră și să se dezvolte în același timp, sunt un sistem important de sprijin și ghidare.

La piață e bine să mergi mereu cunoscând valoarea!

Fie că îți place sau nu să negociezi, atunci când tragi o fugă până la piață să iei ceva legume, fructe sau orice altceva, este important să le știi valoarea dinainte să ajungi acolo. Pentru a putea distinge ”prețurile umflate”, pentru a putea compara cu ceea ce oferă în termeni de calitate, pentru a putea face o glumișă, două cu un vânzător ca să mai lase la preț, pentru a alege ce e mai bun PENTRU TINE. Ei bine... exact așa e și în piața muncii! Doar că aici, cunoștințele, experiența, dedicarea și responsabilitatea ta sunt produsele care se etalează și ”se vând”.

Poate ai crede că e invers, că angajatorul e ”șeful suprem”, că ”nu ai de ales”, că ești la început și trebuie să accepți ce ți se oferă. Situația nu e chiar așa, deși este foarte important să fii mereu echilibrat și rațional! Acum că te evaluezi, tu singur sau cu ajutorul unui consilier de carieră, vei afla mai multe despre tine în termeni de ce și cum poți livra la locul de muncă. Astfel, vei avea posibilitatea ca atunci când ți se arată oportunități de angajare, să le distingi pe cele care oferă perspectiva unui parcurs profesional ce îți va permite să crești, să nu stagnezi. Vei ști să te pui în valoare în cadrul unui interviu și chiar să negociezi atunci când se va discuta remunerația.

A-ți cunoaște valoarea în mod real și obiectiv este o condiție pentru niște primi pași în direcția corectă a unei cariere. Pentru că vei înțelege ce oferi și ceri vs. ce se oferă și cere, vei înțelege să fii ferm, dar modest și îți vei însuși așteptări realiste, dar clare și bine poziționate în timp.

După listele de cumpărături, listele revelatoare sunt ”the next best thing”!

Nu există persoană care să nu fi făcut o listă de cumpărături în viața sa! Poate ai făcut una pentru alimente, pentru garderobă sau chiar pentru o ieșire la grătar... este suficient cât să fi înțeles conceptul: enumeri necesarul, ai ordine și structură, îți poți face o idee despre cost, mergi la țintă.

În acțiunile pe care le întreprinzi pentru a-ți construi o viitoare carieră, listele sunt acolo în top, după evaluare și valorificare. Din motive lesne de înțeles (ordine și structură, wink wink).

Poți începe cu o listă de ocupații care par potrivite, acum că te cunoști mai bine sau că beneficiezi de ghidarea unui consilier. O listă cu ocupații de explorat, pe care să le cercetezi prin prisma responsabilităților și cerințelor specifice, despre care să afli ce îți oferă ca obiective, satisfacție, oportunități, mediu etc. Nu contează că sunt joburi arhicunoscute sau despre care nu știi mare lucru. Ascultă-ți instinctul și ai încredere în ce știi despre tine, s-ar putea să înveți ceva neașteptat!

Creează lista cu roluri, notează descrierile acestora în dreptul fiecăruia, menționează ce îți poate oferi fiecare și restrânge! Pentru a crea o ”listă scurtă” tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi toate locurile de muncă ce prezintă îndatoriri care nu te atrag. Elimină-le pe acelea care au perspective slabe. Scapă de orice ocupație cu care știi că nu ești compatibil prin prisma cerințelor educaționale, a setului de abilități sau a altor specificații de altă natură (posibilitate de relocare, permis de conducere etc.).

Pare simplist, dar îți va lua ceva vreme, dacă privești și desfășori procesul în mod obiectiv și RESPONSABIL. Crede-mă... merită!

Știu că atunci când ești tânăr, pare o corvoadă uneori seriozitatea și atitudinea de ”om mare” de care chiar tu vrei să dai dovadă. Ce mai știu însă, este că poți cu siguranță modela prezentul ca să îți construiești viitorul și că atunci când ai pe cineva alături care să te ajute, totul devine mai ușor, mai firesc. Dacă totuși astăzi nu îți este clar de unde să începi și unde poți ajunge mâine, nu ține în tine, nu transforma această nehotărâre sau necunoaștere în frustrări sau într-un zid impenetrabil de cinism! Profită de vremurile în care trăim, de accesul la tehnologie și de această deschidere la informații pentru a găsi reusursele sau oamenii care te pot ajuta să îți cunoști abilitățile și valoarea, să te expui coerent, să îți setezi obiective și așteptări realiste, astfel încât, pe termen lung să te bucuri în mod real de rezultate și să știi să transformi orice dezamăgire în combustibil pentru ”mai mult, mai bine”.


HR Expert & Managing Partner la leoHR si ViitorulMeu - o voce puternică in zona de capital uman și Managementul Carierei din România, cu peste 20 ani de experiență în business și management în diferite industrii. Leonard Rizoiu este definiția profesionistului cu gândire strategică, orientat spre rezultate, care înțelege în profunzime nevoile afacerilor, construind soluții complete și personalizate pentru acestea. Promotor al empatiei și umanității în piața muncii, Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creșterea performanței în organizații, cât și la educarea publicului larg prin numeroase intervenții TV și în presa scrisă.


 

Va recomandam si:

BEST EMPLOYER FEST - ediția a IV-a. Festival de bune practici “employee experience”

ULTIMELE JOBURI