Momentele de reflectie in cariera. Ce intrebari sa-ti adresezi tie insuti/insati?



O cariera de succes se construieste actionand "Agile". Ce inseamna asta? Inseamna ca periodic este bine sa ne oprim din rutina zilnica si sa ne adresam noua insine cateva intrebari care sa ne ajute sa intelegem daca suntem in acord cu situatia dintr-un anumit moment al vietii noastre.

Ce inseamna periodic? Minim o data la 4-5 ani si cat de des simtim nevoia.

De-a lungul vietii contextul nostru se schimba, noi ca persoane (minte, trup si suflet) ne modificam, planurile (personal si profesional) si rolurile pe care le indeplinim (parinte, sot/sotie, fiu/fiica, etc se diversifica, se inmultesc sau se modifica).

Astfel ca planul profesional (planul de cariera) este bine sa inglobeze periodic experienta de viata precum si cine suntem noi la un moment dat in viata. Daca vom face aceasta reflectie periodic, cresc sansele de a fi mai multumiti, competenti, rezilienti, capabili sa tinem pasul cu viata si sa fim noi insine.
 

Cum putem face asta?

In primul rand sa ne oprim din alergarea zilnica, din rutina si sa ne detasam. Acest lucru s-a intamplat din martie incoace, chiar daca fara voia noastra. Am primit cadou, obligat, acest moment de repaus, acest STOP. Sunt si neajunsuri evident, dar tine de noi sa ne canalizam pe ce putem face. Astfel ca, e un bun moment sa ne analizam si cariera (pe langa multele planuri ce merita analizate).

Dupa 15 ani de HR, 5 ani de antreprenoriat si coordonat echipe, 4 ani de cand sunt parinte, mi-am dat seama de importanta majora a adaptarii locului de munca si a planului profesional la stadiul vietii si mi-am dat seama ca nu exista oameni incompetenti ci doar oameni care au ales jobul nepotrivit, neacordat la cunostintele si stadiul vietii lor (emotional, fizic, spiritual). Bineinteles ca am invatat acest lucru facand si alegeri gresite.

Ca atare, atunci cand cariera ta te nemultumeste, nu tu esti in neregula, ci locul de munca pe care l-ai ales. Nu e potrivit cu stadiul vietii tale.
 

Cateva intrebari care ne/te pot ajuta:

  • Cum ma simt eu in rolul profesional pe care il am acum?

Sunt fericit/ multumit/ nemultumit/ indiferent/ “amortit”?
  • Ma bucur de fiecare zi de lucru? Inca ma entuziasmez sa incep o noua zi la locul de munca? Ma mai atrage ceea ce fac?

  • Imi place mediul de lucru? Cum l-as descrie?

(colegii, tehnologia, obiectul de activitate al angajatorului, perspectivele de a invata sunt in acord cu apetitul meu, flexibilitatea orarului e conform nevoilor mele)

 
  • Ceea ce lucrez acum este in acord cu punctele mele forte? (lucrez ceea ce ma pricep si imi place)?

  • Daca as avea o bagheta magica si de maine planul meu profesional ar putea arata exact cum imi doresc, cum ar arata? Ce as face exact? Cum ar arata zilele mele de lucru? Cum ar arata colegii/ mediul de lucru/seful etc.?

Exercitiu!

 
  1. Ia o foaie de hartie si imparte-o in doua trasand o linie verticala pe mijloc. (in partea stanga scrie: STADIUL ACTUAL iar in partea dreapta scrie VIITOR (BAGHETA MAGICA).
  2. Raspunde-ti la primele 4 intrebari de mai sus pentru STADIUL ACTUAL iar apoi pentru VIITOR (BAGHETA MAGICA).
  3. Compara cele doua parti ale paginii iar apoi raspunde-ti la intrebarea:
  • Ce trebuie sa fac pentru a transforma situatia descrisa in situatia imaginata?
  • Ce informatii iti lipsesc astazi pentru a declansa schimbarea?
  • La ce intrebari doresti sa-ti raspundem pentru ca tu sa poti face un “reset” profesional?
Scrie-ne la angela.ghircoias@eurotriade.com
 

Despre Angela Ghircoias

Angela are 15 ani de experienta in domeniul Resurselor Umane (recrutare, salarizare, dezvoltare organizationala). A lucrat in companii multinantionale primii 7 ani din cariera iar de 8 ani lucreaza in cadrul EuroTriade (companie de consultanta HR).

A avut ocazia sa lucreze in Romania, India si Cehia iar echipa sa actuala este una multiculturala, avand colegi din Romania, Germania, Franta, Brazilia si SUA.

Ii place domeniul Resurselor Umane pentru ca ii ofera ocazia de a afla povesti de viata si de cariera care o inspira. Apreciaza discutiile sincere si se bucura oricand sa impartaseasca lectiile invatate despre HR, viata si antreprenoriat. In viata personala este pasionata de India, natura, dans si se bucura de rolul de mama si sotie.

Despre EuroTriade

Companie de consultanta HR, de 14 ani in Romania si de 15 ani in lume, cu expertiza in recrutare personal cu studii superioare (industrial/automotive, IT, BPO, juridic), precum si in consiliere de cariera. Mai multe despre EuroTriade aici si aici 

 

Va recomandam si:

Model CV 2024

ULTIMELE JOBURI