Cum isi pot depasi tinerii temerile legate de primul job?



Dacă și tu te-ai oprit din procesul de aplicare la un program de internship sau la un job entry-level pentru că ți s-a părut prea complicat, o pierdere de timp sau ai considerat că nu ai suficientă experiență privind cerințele din descriere, află că nu esti singura persoană. Foarte mulți tineri  nu au suficientă încredere atunci când se află în căutarea unei oportunități de carieră și de cele mai multe ori preferă să amâne căutările. Aceasta nu este însă soluția care va rezolva problema.

 Iată care sunt principalele temeri ale tinerilor atunci când își caută un program de internship/ trainee/ management trainee/ un job entry-level sau un stagiu de practică, potrivit raportului Comportamentul Generației Z pe Piața Muncii:

  • 55% dintre tineri se tem că programul/job-ul nu le va oferi suficientă flexibilitate pentru a-și continua studiile
  • 54% dintre tineri presupun că nivelul salarial nu va fi suficient pentru a se întreține
  • 53% nu au certitudinea că la finalul unui internship/program de trainee/management trainee, va fi angajat în cadrul companiei
  • 44% sunt reținuți de gândul că nu vor învața suficiente lucruri/nu vor câștiga o experiență profesională care să le crească nivelul de angajabilitate
  • 33% se lasă descurajați de faptul că nu le va fi clar care le vor fi atribuțiile/în ce departament(e) vor lucra
  • 29% se tem că nu se vor integra în echipă/colectiv/cultura organizațională a companiei
  • 28% cred că nu vor beneficia de contract de muncă/zile de concediu/asigurare medicală

             

Dacă și tu te-ai întâlnit cu aceste obstacole, află cum le poți depăși pentru a-ți crește considerabil șansele de a obține oportunitatea de carieră pe care ți-o dorești.

Tinerii se tem că programul/job-ul nu le va oferi suficientă flexibilitate pentru a-și continua studiile

              Un program de trainee sau internship pentru studenți este gândit în așa fel încât aceștia să poată îmbina activitățile școlare cu cele profesionale. Acesta reprezintă o punte între mediul academic și cel profesional și permite un program flexibil sau part-time în funcție de fiecare persoană în parte. Așadar dacă acesta este motivul care te ține pe loc, este timpul să îl depășești temerea și să aplici la programul pe care îl consideri potrivit pentru tine.

Tinerii presupun că nivelul salarial nu va fi suficient pentru a se întreține

              Dacă până în urmă cu câțiva ani, existau programe de internship neplătite, în momentul de față lucrurile s-au schimbat total, iar toți studenții sau proaspăt abseolvenții care au în plan să aplice la un astfel de program, vor fi renumerați pe măsură, în funcție de tipul de program ales și de compania în cadrul căreia își vor desfășura activitatea. Conform legislației, angajatorul te va plăti cu cel puțin jumătate din salariul minim pe economie, dar asta nu însemnă că nu poți primi un salariu mai mare dacă deții toate skill-urile necesare căutate de angajator. Angajatorul îți va prezenta un plan de desfășurare al programului pe care îl vei desfășura, iar în cadrul discuției îți poți exprima părerea în legătura cu suma care pe tine te-ar motiva.

Tinerii nu au certitudinea că la finalul unui internship/program de trainee/management trainee, va fi angajat în cadrul companiei

              Urmarea unui program de internship sau trainee îți poate crește semnificativ șansele de a obține un job permanent la finalul stagiului într-o companie. Acest lucru depinde în primul rând de seriozitatea cu care tratezi sarcinile primite dar și de locurile de munca disponibile din cadrul companiei. Indiferent că vei continua sau nu să lucrezi în acea organizație, îți vei creea un dublu avantaj pentru o viitoare angajare: vei avea o experiență minima de lucru precum și o perspectivă de interior a domeniului. Experiența unui program dedicat studenților trebuie să fie tratat într-un mod pozitiv și văzută ca un mod de dezvoltare atât din punct de vedere profesional cât și personal.

Tinerii sunt reținuți de gândul că nu vor învața suficiente lucruri/nu vor câștiga o experiență profesională care să le crească nivelul de angajabilitate

              Un program de internship sau trainee îți va oferi acces la lucruri pe care nu le poți afla din alte surse – fie ele online sau offline. Insight-uri din companie, resurse ale companiei, programe de training, cursuri, certificări, acces la evenimente organizate de companie sau la care compania este prezentă etc. Angajatorii pun pe primul loc implicarea studenților și proaspăt absolvenților în programe de Internship, pe care le văd ca pe o rampă de lansare în carieră. Aceste programe suplinesc lipsa unui loc de muncă anterior, în cazul juniorilor și spun despre candidat că este determinat, serios și interesat de domeniul de lucru pe care l-a ales.

Tinerii se lasă descurajați de faptul că nu le va fi clar care le vor fi atribuțiile/în ce departament(e) vor lucra

              Este posibil ca majoritatea angajatorilor să nu afișeze în anunțul de recrutare toate detaliile legate de salariu, beneficii, mediul de lucru etc. Dacă ești de părere că te-ar ajuta să știi mai multe detalii despre programul care ți-a atras atenția, în momentul în care aplici online, poți atașa pe lângă CV-ul tău bine pus la punct și o scrisoare de intenție prin care să îți exprimi dorința de a lucra în acea companie și toate întrebările legate de programul respectiv la care îți dorești să primești răspunsuri punctule. În cazul în care te pregătești să mergi la primul interviu, nu îți face griji, angajatorul îți va oferi toate detaliile legate de activitatea pe care o vei desfășura, după ce vei trece de toate etapele procesului de recrutare.

Tinerii se tem că nu se vor integra în echipă/colectiv/cultura organizațională a companiei

              Un program de internship sau trainee aduce cu sine multe provocări, iar cea mai importantă poate fi adaptarea. Colegii, regulile și sarcinile pe care le vei avea te pot face să te simți inconfortabil la început, însă trebuie să îți acorzi răbdare și timpul necesar pentru a te acomoda. Pentru a reuși să treci mai repede peste perioada de acomodare este bine să socializezi cu colegii și sa pui întrebări atunci când lucrurile îți sunt neclare. Implică-te în diverse proiecte și activități în echipă, astfel vei avea ocazia de a petrece mai multe timp cu colegii tăi și vei avea parte de networking de calitate.

Tinerii cred că nu vor beneficia de contract de muncă/zile de concediu/asigurare medical

              Atunci când alegi să aplici la un program de internship sau trainee probabil te întrebi dacă vei avea parte de beneficiile oferite de angajator, ca un salariat din cadrul companiei. În ceea ce privește contractul de muncă, zilele de concediu și asigurarea medicală nu trebuie să te îngrijorezi că nu vei beneficia de acestea. Orice angajator îți va face contract de muncă pe perioada în care se va desfășura programul ales, vei avea parte de concediu în funcție de perioada în care te-ai angajat, iar restul beneficiilor le vei discuta împreună cu managerul, deoarece acestea diferă de la companie la companie.
 

Va recomandam si:

Ce noutăți îți propune ediția 2022 a Career Guide - Graduate & Internship?