Ce crede Generația Z despre programele de internship si trainee

 

Regăsim în lista de oportunități o serie de internship-uri, programe de trainee sau de management trainee. Pot avea diferite forme, perioade de desfășurare sau procese de recrutare.

 

Studiul comportamentului Generatiei Z pe piata muncii,  desfășurat de Catalyst Solutions în perioada februarie – martie 2020, la nivel național, relevă câteva dintre părerile pe care tinerii le au privind programele de trainee.

 

Studiul a vizat candidați cu studii superioare în domenii precum: economic, tehnic, socio

umanist, agricol, arte și medicina/farmacie.

 

Sunt un pas intermediar spre un job entry-level

48.4%

Nu știu ce sunt programele de trainee

22.8%

Presupun contract de muncă pe perioadă determinată

19.3%

Sunt programe unde activitatea se desfășoară în mai multe departamente

17.9%

Sunt oportunități de carieră mai valoroase decât joburile entry-level

17.6%

Sunt programe de training neplătite pe o perioadă mai lungă de timp

14.3%

Sunt plătite similar cu un job entry-level

12.4%

Sunt programe unde activitatea se desfășoara într-un singur departament

12.0%

Nu sunt plătite

11.3%

Presupun angajare garantată după finalizarea programului

9.8%

Presupun contract de muncă pe perioadă nedeterminată

4.2%

Sunt plătite mai bine decât un job entry-level

2.4%

Altă variantă

0.4%

 

În continuare veți regăsi cele mai importante detalii, care să vă ajute să vă clarificați aceste temeri.


Programele de trainee constau în general într-o îmbinare a activității de studiu cu cea de lucru, pe o perioadă clar delimitată de timp.


Acestea se adresează studenților, cât și absolvenților. Uneori se pot adresa chiar și persoanelor deja angajate. Iar în acest caz, se poate cere experiență în domeniu sau un nivel maxim de experiență pe care îl poți avea pentru a aplica.


Toate programele de trainee sunt plătite. Beneficiile salariale pot fi asemănătoare ca pentru un job full-time (asigurare medicală, concediu plătit, bonusuri etc.). Pentru unele programe de trainee remunerația o poate depăși pe cea a unui job entry level.


În general, programele sunt full-time, iar durata depinde de fiecare companie în parte. De cele mai multe ori, o astfel de experiență durează între un an și doi ani. Contractele sunt fie pe perioadă determinată, fie nedeterminată, formată din anumiți pași ce trebuie atinși pe perioada de desfășurare.


Procesul de recrutare poate fi mai complex și include de obicei și un assessment center. Cu siguranță veți regăsi printre etapele de selecție și o testare a abilităților numerice sau logice sau chiar un video interviu.


În cele mai multe cazuri programele de trainee se desfășoară în unul sau mai multe departamente sau arii dintr-un departament. Printre atuuri se numără zona de învățare foarte bine dezvoltată, training, implicarea în proiecte de anvergură, mentorship sau chiar și coaching.


În urma finalizarii unui astfel de program există oportunități de a rămâne în cadrul companiei, pe o poziție de specialist sau chiar de middle management.

Pe Hipo.ro puteți găsi o serie de astfel de programe, la care vă încurajăm să aplicați.

Va recomandam si:

Ce noutăți îți propune ediția 2022 a Career Guide - Graduate & Internship?