Un job nou: problema sau oportunitate?

Pasul 1 – Cariera ta, incotro?

Ultimii 2 ani cu preponderenta, au fost caracterizati de un intens “job hopping”, adica se aplica oriunde, in orice conditii, numai salariul sa fie mare! Este foarte important ca fiecare noua pozitie sa insemne o evolutie in cariera ta. Trebuie sa te gandesti bine inainte, oare acest job va aduce valoare adaugata parcursului meu profesional? Ce imi doresc cu adevarat? Unde vreau sa ajung? Daca accept acest job, care sunt perspectivele de dezvoltare?..., ce imi place sa fac si ce ma motiveaza? Daca ai raspunsul la aceste intrebari, atunci, ai unda verde sa mergi mai departe.



Pasul 2 - Networking
Mergand pe regula: cu cat mai multe cunostinte, cu atat mai multe oportunitati, incearca sa profiti de fiecare intalnire, conferinta, seminar la care participi. Schimb de carti de vizita, discutii interesante, mentinerea legaturii, toate aceste lucruri te pot ajuta la momentul potrivit. Nu este vorba nicidecum de “pile” care sa iti garanteze intrarea intr-o anumita companie, ci doar de recomandari, de oameni care te cunosc si care pot garanta intr-o anumita masura pentru competentele tale.

Pasul 3 – CV-ul: cartea mea de vizita
Daca ai ajuns la aceasta etapa, trebuie sa constietizezi cat este de importanta. Nu incerca sa copiezi diferite formule, nu utiliza un format doar pentru ca ti s-a spus ca atrage mai mult atentia. Completeaza-ti CV-ul si incearca sa il observi apoi detasat, ca si cand nu ar fi al tau. Ce iti spune? Este usor lizibil? Reusesti sa descoperi cu usurinta informatiile importante (pozitiile ocupate, facultatea absolvita, diferite cursuri finalizate, indicatori de succes etc)? CV-ul trebuie sa atraga atentia recrutorului. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie colorat sau bolduit sau scris cu un anumit font. Este important ca informatia sa poata fi usor descifrabila si la o singura privire cel care citeste CV-ul sa isi poate face o imagine de ansamblu asupra back-ground-ului tau (explicatia: la un numar atat de mare de CV-uri primite zilnic, recrutorul trebuie sa economiseasca timpul acordat fiecarui Curriculum Vitae; astfel incat nu va starui asupra CV-urilor ce nu pot fi usor parcurse).

Pasul 4 – Aplic, deci exist!
Pe piata fortei de munca sunt zilnic publicate diferite joburi. Este important sa iei in calcul atat renumele si istoricul companiei, cat si cultura organizationala, posibilitatile de dezvoltare, pachetul de compensatii si beneficii, compatibilitatea cu viitorul sef. Si ca tot veni vorba, se spune ca oamenii nu isi parasesc compania, ci seful... De multe ori s-a dovedit aceasta situatie ca fiind valida. Asa ca, poate ar fi bine inainte de a semna oferta, sa ai o discutie detaliata cu cel care urmeaza sa iti fie manager, sa iti dai seama masura in care conceptiile voastre, comunicarea, sincronizarea punctelor de vedere sunt conform asteptarilor tale.

Din acest punct incepe o noua poveste, cea a pregatirii pentru interviuri, de la vestimentatie pana la repetarea discursului care speri ca va da roade si de aceasta data. Ceea ce ne conduce lin catre ultimul pas, esential de altfel:

Pasul 5 – Fii motivat!
Orice companie isi doreste angajati proactivi, dornici sa invete cat mai multe si sa se dezvolte rapid (cel putin orice companie sanatoasa...). Nu ezita sa isi arati entuziasmul, de ce consideri ca a fi angajat la compania X reprezinta o etapa foarte importanta in cariera ta si ca abia astepti sa faci fata cu succes provocarilor ce vor veni. Si atat timp cat nu ai trisat la Pasul 1, inseamna ca te afli la interviul potrivit. Asadar, chiar ar trebuie sa te simti motivat!

Eu nu iti pot ura decat rabdare si puterea de a intelege ca fiecare decizie pe care o vei lua iti va afecta intreaga evolutie profesionala. In aceasta idee, poate ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a bate palma!
Succes!

 

Articol redactat pentru HiPo.ro de

Roxana Dobrescu

HR Specialist

Xerox Romania si Republica Moldova.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri