Studiu HPDI: Mai putin de un sfert din angajatii romani sufera de burnout, cei mai sensibili fiind cei din industria bancara si cei din productie



Aproximativ 22% dintre marile companii din Romania aloca bugete pentru finantarea unor programe de gestionare a sindromului burnout, potrivit unui studiu HPDI (Human Performance Development International).
 

Rezultatele studiului pe scurt:

 
  • Sindromul burnout, sau epuizarea profesionala, este o dificultate cu care se confrunta actualmente circa 8% dintre angajatii romani, dar procentul persoanelor care se afla in pragul burnout-ului se situeaza in jurul a 25%, conform estimarilor HPDI.
 
  • Cele mai expuse sunt persoanele din generatia Y (25 – 34 ani), milenialii, care isi autoimpun un ritm foarte alert, considerand ca viata lor are sens doar daca este ocupata, dar si generatia X (35 – 49 ani), unde survine supraresponsabilizarea, odata cu aparitia copiilor, a ratelor si a diverselor probleme de sanatate etc. 
 
  • Productivitatea unui angajat aflat in sindrom burnout scade cu peste 80%, iar in prezent chiar daca preocuparea a crescut, companiile nu constientizeaza exact cat de periculoasa este aceasta afectiune.
 
  • Printre domeniile care aduc cei mai multi oameni in zona de burnout se afla industria bancara si productia, unde se pune o mare presiune pe atingerea unor cifre si pe evolutia continua.
 
  • Perioadele cele mai solicitante pentru o organizatie sunt cele de crestere economica, astfel ca odata cu dezvoltarea economica mai consistenta a Romaniei, au inceput si programele de gestionare a burnout-ului.

Cel mai bine este ca organizatia sa nu ajunga in zona de burnout a angajatilor, iar acest lucru se poate realiza printr-un management corect asigurat de liderii companiei, relatii sanatoase intre angajati, precum si curajul de a aborda problemele inerente. Totusi, atunci cand ne confruntam cu situatii indelungate de stres si cand intervine burnout-ul, este necesar sa se investeasca in traininguri specializate. Primul astfel de program al HPDI, Stress Fighters, a fost implementat in 2014, iar in mai 2019 am relansat varianta imbunatatita a acestuia. Ne adresam tuturor celor care sunt expusi in mod constant unor situatii stresante, care simt ca fiecare zi este una proasta si ca orice ar face, nu reusesc sa dea un sens actiunilor repetitive pe care le executa zilnic. In 2019, am avut peste 500 de cursanti in cadrul trainingurilor de preventie a burnout-ului si momentan estimam ca in 2020 situatia va fi similara”, adauga Petru Pacuraru.

Programul de prevenire si gestionare a sindromului burnout, relansat de HPDI in 2019, le ofera participantilor instrumentele necesare pentru a putea sa isi desfasoare activitatea zilnica fara sa ajunga in stadiul de burnout, sa inlature situatiile stresante din viata lor sau sa gestioneze si sa iasa din starea de burnout, daca aceasta s-a instalat deja. Obiectivele acestui training sunt intelegerea conceptelor de stres si burnout, diferentierea factorilor de stres care pot fi controlati de angajat fata de cei care nu depind de acesta, dobandirea tehnicilor de preventie a burnout-ului, auto-evaluarea nivelului de stres si construirea unui plan pentru reducerea stresului si evitarea burnout-ului.

 

Va recomandam si:

Discover InThePocket - New IT company to keep an eye on